מהפכת הטבעונות צוברת תאוצה: מוצרי חברת תוספי הבריאות 'אמברוזיה סופהרב', קיבלו את חותמת 'ויגן פרנדלי' לטבעונים ומעתה המוצרים המיועדים לטבעונים ולא נוסו על בעלי חיים, יהיו מסומנים בלוגו חדש הכולל את חותמת 'ויגן פרנדלי'.

קרא עוד...

היוד הינו מינרל חיוני לתפקוד הגוף. יש לו תפקיד חשוב באיזון הורמונלי, חילוף החומרים ואיזון רמת הכולסטרול. הוא משפיע על מצב הרוח והאנרגטיות, מסייע לגדילה, לבריאות השיער, השיניים והציפורניים ותפקודים רבים נוספים. את היוד אנו מקבלים ממקורות מזון כמו אצות ים, דגי ים, מוצרי חלב, פולי סויה, זרעי שומשום ועוד, ובעיקר מהמלח שאנו צורכים. היוד נאגר בעיקר בבלוטת התריס והוא חיוני לייצור הורמון התירוקסין שאחראי על חילוף החומרים ותפקודים רבים נוספים.

קרא עוד...

אי אפשר לחגוג מסביב למדורת ל"ג בעומר בלי תפוחי אדמה מפוחמים - "קרטושקס". אבל כל אלה ששומרים על המשקל ועל הבריאות בורחים ממנה כמו מאש. ד"ר אולגה רז מנהלת המחלקה למדעי התזונה בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל עושה לכם סדר, בין הטוב שבתפוח אדמה ובין מה שמיותר וכדאי להימנע ממנו.

קרא עוד...

יום חמישי, 10.7.2014, בשעה 20:00במתחם סאקוני בנמל תל אביב - יריד המזרח

הדיאטנית יעל רותם, מומחית בתזונת ספורטאים מקצועיים, חובבים ומתחילים, תקיים הרצאה מיוחדת בנושא ריצה ותזונה, ביום חמישי, 10.7.2014 בשעה 20:00 במתחם סאקוני בנמל תל אביב (יריד המזרח).

ההרצאה מיועדת לחובבי הריצה וההשתתפות ללא תשלום וכרוכה בהרשמה מראש באתר www.realtiming.co.il. מספר המקומות מוגבל. בערב יוגש כיבוד קל.

הדיאטנית הקלינית יעל רותם RD B.SC היא מומחית לתזונת ספורטאים ומלווה עשרות ספורטאים וקבוצות ריצה מכל הרמות - החל מספורטאים הישגיים ועד רצים מתחילים.

ההרצאה תעסוק באופן בו משפיעה התזונה על היכולות הספורטיביות, כיצד יש להכין את הגוף מבחינה תזונתית לפני מירוצים ועל הקשר בין טבעונות לריצה.

לאתר האינטרנט של סאקוני: www.saucony.co.il

חנויות סאקוני:רמת גן (רחוב ששת הימים 8 רמת גן מול קניון איילון)שוהם (רחוב שקד 9, פארק‎ ‎חמ"ן אזור תעשייה חבל מודיעין – שוהם)ירושלים – מתחם התחנה הראשונה, רחוב דוד רמז.תל אביב – נמל תל אביב (מבנה 23)

צום כיפור לפנינו, ועימו אחת התופעות הנפוצות והמטרידות: ריח רע מהפה. איך נמנעים? ואיך מתמודדים?

אחת הבעייתיות העיקריות בה נתקלים הצמים במהלך יום כיפור היא הריח הרע מהפה. באופן כללי, מדובר בתופעה רחבה ושכיחה שסובל ממנה חלק ניכר מהאוכלוסייה, וביום כיפור הצום גורם לעלייה בסובלים מכך, שמרבים להסתובב בחברת אנשים אחרים במשך יום זה.

ריח רע מהפה נגרם לרוב בהיגיינת פה ירודה, המביאה להצטברות של חיידקים בחלל הפה, מסביב לשיניים, בלשון, בחניכיים ועוד. הרוק הזורם בחלל הפה בשגרה מסייע להילחם בהצטברות החיידקים הזו, ובריח הרע מהפה שנוצר מכך. גורמים נוספים לריח הרע מהפה מקורם במחלות חניכיים שונות או ביובש בפה כתוצאה מהפרשות רוק מועטות.

במהלך הצום הממושך, רבים ממשיכים לדבר כרגיל ולעיתים גם להשתמש בתרופות שונות והכרחיות למחלות כרוניות, פעולות המגבירות את היובש בפה ומחמירות את הריח הרע.

למעשה, הפרשת הרוק יורדת משלוש סיבות עיקריות:

- לא לועסים: לעיסה מגבירה הפרשת רוק, ומאחר שלא לועסים יש פחות רוק מאשר בד"כ. ניתן להקל ע"י החזקת גוף זר בפה שאיננו אוכל, לא יכול לפצוע או להיבלע ולגרום לחנק. - לא טועמים: טעימה גם מגבירה הפרשת רוק, ומאחר שלא טועמים מזון יש פחות רוק. - לחץ נפשי: אלו שנכנסים ללחץ בגלל הצום יסבלו עוד יותר, מכיוון שתנאי לחץ נפשי מקטינים את הפרשת הרוק. לכן יש להשתדל להיות רגועים עד כמה שניתן.

במסגרת ההכנות השונות שמבצעים הצמים לפני הצום, במטרה למנוע תופעות לוואי וריחות שונים מהגוף הצם, ניתן לנקוט במספר פעולות על מנת לצמצם את הריח הרע מהפה במהלך הצום ואף להעלימו לחלוטין:

הימנעו מסוכרים: סוכר מוביל להצטברות גדולה של חיידקים בפה, שגורמים לריח הרע. כמו כן, מאכלים עתירי סוכרים מגבירים את תחושת הצמא ולכן כדאי להימנע מאכילת מזונות עשירים בסוכר לפני תחילת הצום.

שתו מים: ביממה שלפני הצום מומלץ לשתות כמות גדולה של נוזלים הפרוסה לאורך כל היום, כאשר העדיפות היא כמובן לשתיית מים ולא שתייה מתוקה או מוגזת. משקאות מוגזים ומתוקים גורמים לנפיחות בבטן ומחזקים גם הם את תחושת הצמא. לעומת זאת, שתיית מים תרווה את תחושת הצמא וכן תמנע מהרוק להיות סמיך וצמיגי.

תאכלו לאורך כל היום: רבים נוטים לאכול בערב יום כיפור ארוחה כבדה אחת בסמוך לתחילת הצום, דבר הגורם לעומס על מערכת העיכול, תחושת כבדות ועייפות רבה. לכן, ההמלצה היא לפרוס ארוחות קטנות לאורך היום המאפשרות למזון להתפרק, לגוף לאגור רכיבים רצויים ולחלל הפה לדלל את כמות החיידקים שמצטברים בתוכו.

רעננו את הנשימה: לאחר הארוחה המפסקת ולפני כניסת הצום כדאי להיעזר במוצרים ותכשירים שונים המסייעים לסלק את החיידקים ומונעים את הופעת הריח הרע מהפה. אנשים נוטים להשתמש בסוכריות מנטה או ללעוס מסטיקים, אך זהו רק מיסוך  הטעם ולאחר זמן קצר ההשפעה מתפוגגת. מומלץ להשתמש בתכשירים דוגמת 'לייק' (LIKE) שמנקים את שאריות האוכל שמצטברות בחלל הפה, מנטרלים את הריחות הרעים שנגרמים מהם, מרעננים את הנשימה ומונעים ריח רע מהפה לזמן ארוך של 4 שעות לפחות.

צמצמו כמויות קפאין: מומלץ לאנשים הצורכים בשגרה כמויות גדולות של קפאין ע"י שתיית קפה, תה, שוקו או משקאות מוגזים כמו קולה, להפחית את הכמויות בימים שלפני הצום ולצרוך משקאות אחרים נטולי קפאין. כך גם יקלו את הצום וגם יסייעו לחלל הפה לנקות עצמו משאריות הקפאין ובכך למנוע ריח רע מהפה במהלך הצום.

נקו את הפה: לפני כניסת הצום כדאי לנקות את חלל הפה באמצעות צחצוח שיניים, חוט דנטאלי, שימוש במנקה לשון לצחצוח גב הלשון ועוד. מומלץ להשתמש בתכשירים לניקוי הפה שהינם על בסיס טבעי (צמחי מרפא), מאחר ואלו מונעים התרבות של החיידקים בפה לאורך הזמן.

הימנעו מאלכוהול ועישון: בערב יום כיפור כדאי להפחית את כמות הסיגריות שמעשנים ולהימנע משתיית משקאות אלכוהוליים מכמה סיבות: אלכוהול עתיר בסוכר שמצמצם את פעילות בלוטות הרוק ומהווה מצע להתרבות חיידקים ולריח רע מהפה, אלכוהול ועישון מגבירים את תחושת הצמא ועלולים לגרום לעייפות מרובה וכאבי ראש המלווים בחולשה, אלכוהול ועישון גורמים לריח פה לא נעים שנשאר לאורך זמן.

שיהיה צום קל עם ריח טוב מהפה!

כותב המאמר הוא ד"ר אנדי וולף, רופא שיניים מומחה ברפואת הפה ונשיא חברת Saliwell

מדי שנה סובלים אנשים רבים ממחלות שנגרמות מאכילת מזון שהוכן כמה שעות לפני שנאכל והושאר ללא טיפול מתאים. את רובן ניתן למנוע על ידי ביצוע כמה פעולות שיבטיחו את טריות המזון לאורך זמן

 

עם בואה של תקופת החגים, רובנו יוצאים לבילוי בחיק הטבע ונסיעות משפחתיות, שחלק בלתי נפרד מהן הוא פיקניקים. שמיכה, סלסלה עמוסת כל טוב, מעט פירות העונה, יין או שמפניה והמון פרחים, עצים וציוץ ציפורים, הם המתכון הבטוח להשיג קצת שקט ושלווה. אבל מכיוון שלעיתים עוברות שעות בין מועד הכנת האוכל למועד אכילתו, חשוב מאוד לדעת כיצד לשמור על אריזה נאותה של המזון, שתבטיח את טריות המוצרים שלקחנו. לפניכם מספר הנחיות הקשורות בבטיחות מזון בכלל ובפיקניקים בפרט:

א. צידניות וקרח - טמפרטורת קירור במקרר נעה בין 0 ל-4 מעלות צלזיוס, ומכיוון שלא נוכל ליצור זאת בצידנית, עלינו לנקוט בכמה פעולות שיורידו את הטמפרטורה שבה נשמר המזון עד לאכילתו: ראשית, חשוב לשים לב כי גוף הצידנית שלם ואין בו סדקים. שנית, מומלץ לחלק את המנות בין מספר צידניות, כשבתוכן הרבה קרחונים ואף גושי קרח, וזאת כדי לשמור על קירור תקין ובטוח. שלישית, אין  לדחוס יותר מדי אוכל בצידנית אחת.

טיפ - הקפידו שלפחות שליש מנפח הצידנית יהיה קרח וקרחונים.

ב. הפרדה בין מוצרים - במידה ובחרתם לקחת לפיקניק בשר, עוף או דגים לא מבושלים, מומלץ לאחסנם בצידנית נפרדת מזו שמאוחסנים בה מוצרים אחרים כמו סלטים, מזון מבושל, ירקות, פירות וכדומה. במידה ואין אפשרות לצידנית נפרדת, יש לארוז את הבשר או הדגים באריזה אטומה ולהניח אותה בתחתית הצידנית כדי למנוע טפטוף של מיצים שעלולים לזהם מוצרים אחרים שבצידנית.

טיפ - קציצות בשר לא מבושלות (שאנו מתכננים לבשל בפיקניק) מומלץ להכין בבית מראש, להקפיאן ולהביאן בצידנית כשהן קפואות .

ג. הכנות המזון - חשוב לבצע פעולות מקדימות על מנת לשמור על טריות המוצרים. ההמלצות נחלקות לשניים: הכנה ובישול. במהלך החלק הראשון יש להקפיד, כמובן על היגיינה באמצעות שטיפת ידיים יסודית והקפדה על משטחי עבודה נקיים. גם ירקות ופירות שאינם שטופים עלולים להכיל חיידקים, לכן יש לרחוץ אותם היטב עם סבון מתחת למים זורמים. בהכנת בשרים בכלל, מומלץ להשתמש בקרש חיתוך נפרד למזונות אחרים, מכיוון שבבשר נמצאים חיידקים העלולים לזהם מזונות אחרים (אלו חיידקים שמושמדים בבישול מלא ותקין).

החלק השני כולל את החובה לבשל היטב את המזון ובעיקר בשר בקר, עוף ודגים. מומלץ להשתמש במד חום של בשר כאשר צולים אותו על האש, כאשר את הטמפרטורה בודקים במרכז הבשר או בחלק העבה ביותר שלו - בשר בקר צריך להיות מבושל בטמפרטורה פנימית של לפחות 71 מעלות צלזיוס, וחשוב לוודא שהחלק הפנימי עבר בישול מלא והוא אינו בצבע ורוד/אדום ועופות בטמפרטורה של לפחות  74 מעלות צלזיוס.

המלצה זו תקפה גם לגבי סלטים קנויים או כאלו שהכנתם בעצמכם - חשוב להקפיד על אחסון מקורר בהובלה ובמהלך הפיקניק עצמו. מוצרים אלו מאוד רגישים לטמפרטורה ולכן יש להוציאם לשולחן האוכל ממש לפני מועד האכילה . גם את הבשרים יש להכין ולבשל  קרוב לזמן האכילה. אין להשאיר בשרים שבושלו על שולחן הפיקניק לזמן שעולה על 20 דקות, משום שהם עלולים להתקרר במהרה ולהגיע לטווח הטמפרטורה המתאים לצמיחה והתרבות של חיידקים. טיפ - מומלץ מאוד שלא להחזיר הביתה סלטים ובשרים שלא נאכלו. אם יש ספק - אין ספק. פשוט צריך לזרוק לפח את המזון שנותר.

הכותבת היא נירה גייפמן, מהנדסת מזון בחברת Pro Solv המתמחה בתחומי המיקרוביולוגיה, הנדסת מזון וטכנולוגיית מזון