חמישה אחוזים מהאוכלוסייה בישראל סובלים מרמות שונות של אלרגיה לחלבוני החלב וקרוב ל-70% ממנה לוקים באי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) ברמה כזו או אחרת. בשני המקרים נאלצים להיזהר מאכילת מוצרי חלב, ובדרך כלל זקוקים לתחליפים ולהשלמת הסידן באמצעות נטילת ויטמינים ותוספי תזונה

כלים

שירלי קיטרון, רוקחת ודיאטנית ברשת סופר-פארם מסבירה: "אלרגיה למוצרי מזון, מקורה בתגובה לא רצויה של מערכת החיסון לאחד או יותר ממרכיבי המזון ובמקרה של אלרגיה לחלב, במפגש עם אחד החלבונים שבו. האלרגיה באה לידי ביטוי בעיקר במערכת העיכול, הנשימה והעור, אך עלולה להתבטא גם במערכת העצבים המרכזית. הסובלים מאלרגיה לחלב עלולים לסבול מפריחה בעור, שלשולים, עצירות, הקאות ואפילו הלם וחשש לסכנת חיים.

אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב) לעומת זאת, היא למעשה שיבוש של פעילות האנזים לקטאז שנמצא בגופנו ואחראי לפירוק הלקטוז. ישנם תינוקות שנולדים ללא לקטאז והתפתחותם מתעכבת, ישנם אנשים בגילאים מאוחרים יותר שסובלים ממחסור שמתפתח בעקבות מחלות במערכת העיכול ולעיתים ישנם כאלו שסובלים מפעילות נמוכה של הלקטאז למרות שהוא מצוי בגופם. אי סבילות ללקטוז מתבטאת בכאבי בטן, שלשולים וריבוי גזים.

טיפים לסובלים מאלרגיה לחלב ו/או מאי סבילות ללקטוז:

1.הסובלים מאלרגיה מוכרחים להימנע ממוצרי חלב ולהיזהר בעיקר ממוצרים שעלולים להכיל "עקבות חלב" או שייוצרו בפסי ייצור חלביים. יש לשים לב למוצרים כמו דגני בוקר, רטבים למיניהם ומרגרינה שעל פניו הם נטולי חלב אך עלולים להכיל שאריות חלב.

2.לסובלים מאלרגיה לחלב מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית שתתאים עבורכם תפריט הכולל תחליפי חלב ושילוב תוספי תזונה. בשוק קיימים תוספי סידן המכילים בדרך כלל 600 מ"ג סידן. כיוון שההמלצה היא לצרוך 1000 מ"ג סידן ביום ניתן להשלים את החסר באמצעות אכילת מזונות עשירים בסידן, דוגמת סרדינים, טחינה, אגוזים, שקדים ועוד.

3.מומלץ ליטול סידן בשילוב ויטמין D, כיוון שהוא מסייע להטמעת הסידן בעצמות. אם בעבר היה צורך ליטול את הסידן וויטמין די בנפרד כיום ניתן למצוא אותם בתוספי תזונה יחד, למשל בקלציום ציטרט של לייף ועוד.

4.לאנשים הסובלים מרגישות לחלב מומלץ לנסות ולבדוק השפעת צריכת מוצרי חלב דלי לקטוז כמו חלב דל לקטוז (נמכר ברוב הסופרים), יוגורט ומוצרי חלב נוספים שמסומנים כדלי לקטוז ע"ג האריזה. גם שוקו ניתן להכין מחלב דל לקטוז. חשוב לדעת שגם חלב רגיל – כשמוסיפים אותו בכמות קטנה לקפה לרוב יהיה סביל.

5.ככל שמוצרי החלב מוצקים יותר יש בהם פחות לקטוז, לכן גם מי שמתקשה לפרק אותו יוכל לאכול למשל גבינה צהובה קשה שמכילה מעט לקטוז. בנוסף, יוגורט ביו מכיל פחות לקטוז ביחס למוצרי חלב אחרים ולכן גם הוא מומלץ.

6.ניתן לבדוק את כמות הלקטוז לפי מידת הפחמימות המופיעה על אריזת המוצר. במוצרים שאינם מתוקים בדרך כלל הפחמימות הן לקטוז. חשוב לדעת, כי גם אנשים הרגישים ללקטוז מסוגלים לצרוך במהלך היום עד 10 גרם לקטוז, כאשר הוא לא נלקח בבת אחת אלא מחולק במהלך היום. כך למשל, כוס חלב מכילה 10 גרם לקטוז. אם נחלק אותה למספר כוסות קפה או תה עם חלב במהלך היום, נצרוך כמות לקטוז שהגוף יכול לפרק.

7.אי סבילות ללקטוז נגרמת כאמור בדרך כלל מפעילות נמוכה של הלקטאז. ניתן לפתור זאת באמצעות תוספי תזונה, כגון "לקטאז", "לקטאזין" ו"לקטול", המכילים את האנזים הבעייתי שתפקידו לפרק את הלקטוז.

8.חשוב לזכור, כי החלב ומוצריו (ממקור של בקר וצאן) הם אוצר תזונתי,  המספק לנו חלבון איכותי, כמויות של ויטמינים מקבוצה B, מינרלים (שהעיקריים בהם: סידן, אשלגן, מגנזיום וגם זרחן, אשלגן ואבץ). חלב ומוצריו הם גם מזון לחיידקי המעיים החיוביים המגנים ושומרים על בריאות המעי ולכן לא מומלץ לוותר עליו לחלוטין.

ואם לא השתכנעתם – הנה עוד כמה סיבות:

מחקרים מראים שצריכת 3 מנות של מוצרי חלב דלי שומן ליום כחלק מתזונה מאוזנת – חשובה לירידה ושמירה על משקל תקין. אנשים בדיאטה הצליחו טוב יותר ומהר יותר לרדת ולשמור זמן רב יותר על משקלם כשמזונם הכיל מוצרי חלב דלי שומן. עוד מראים המחקרים שחלב הוא מזון מצוין לטיפול בנדודי שינה – שתיית כוס חלב לפני השינה שיפרה את איכות השינה וגם עזרה להירדם.

תזונה עשירה בסידן בשלבי החיים המוקדמים מאפשרת בניית מסת עצם מירוית ומניעת אוסטיאופורוזיס – מחלה המאופיינת בירידה בצפיפות העצם – מחלה קשה וכואבת הפוגעת באיכות החיים.