איך למנוע ריח רע מהפה במהלך צום כיפור?
צום כיפור לפנינו, ועימו אחת התופעות הנפוצות והמטרידות: ריח רע מהפה. איך נמנעים? ואיך מתמודדים?
אחת הבעייתיות העיקריות בה נתקלים הצמים במהלך יום כיפור היא הריח הרע מהפה. באופן כללי, מדובר בתופעה רחבה ושכיחה שסובל ממנה חלק ניכר מהאוכלוסייה, וביום כיפור הצום גורם לעלייה בסובלים מכך, שמרבים להסתובב בחברת אנשים אחרים במשך יום זה.
ריח רע מהפה נגרם לרוב בהיגיינת פה ירודה, המביאה להצטברות של חיידקים בחלל הפה, מסביב לשיניים, בלשון, בחניכיים ועוד. הרוק הזורם בחלל הפה בשגרה מסייע להילחם בהצטברות החיידקים הזו, ובריח הרע מהפה שנוצר מכך. גורמים נוספים לריח הרע מהפה מקורם במחלות חניכיים שונות או ביובש בפה כתוצאה מהפרשות רוק מועטות.
במהלך הצום הממושך, רבים ממשיכים לדבר כרגיל ולעיתים גם להשתמש בתרופות שונות והכרחיות למחלות כרוניות, פעולות המגבירות את היובש בפה ומחמירות את הריח הרע.
למעשה, הפרשת הרוק יורדת משלוש סיבות עיקריות:
- לא לועסים: לעיסה מגבירה הפרשת רוק, ומאחר שלא לועסים יש פחות רוק מאשר בד"כ. ניתן להקל ע"י החזקת גוף זר בפה שאיננו אוכל, לא יכול לפצוע או להיבלע ולגרום לחנק. - לא טועמים: טעימה גם מגבירה הפרשת רוק, ומאחר שלא טועמים מזון יש פחות רוק. - לחץ נפשי: אלו שנכנסים ללחץ בגלל הצום יסבלו עוד יותר, מכיוון שתנאי לחץ נפשי מקטינים את הפרשת הרוק. לכן יש להשתדל להיות רגועים עד כמה שניתן.
במסגרת ההכנות השונות שמבצעים הצמים לפני הצום, במטרה למנוע תופעות לוואי וריחות שונים מהגוף הצם, ניתן לנקוט במספר פעולות על מנת לצמצם את הריח הרע מהפה במהלך הצום ואף להעלימו לחלוטין:
הימנעו מסוכרים: סוכר מוביל להצטברות גדולה של חיידקים בפה, שגורמים לריח הרע. כמו כן, מאכלים עתירי סוכרים מגבירים את תחושת הצמא ולכן כדאי להימנע מאכילת מזונות עשירים בסוכר לפני תחילת הצום.
שתו מים: ביממה שלפני הצום מומלץ לשתות כמות גדולה של נוזלים הפרוסה לאורך כל היום, כאשר העדיפות היא כמובן לשתיית מים ולא שתייה מתוקה או מוגזת. משקאות מוגזים ומתוקים גורמים לנפיחות בבטן ומחזקים גם הם את תחושת הצמא. לעומת זאת, שתיית מים תרווה את תחושת הצמא וכן תמנע מהרוק להיות סמיך וצמיגי.
תאכלו לאורך כל היום: רבים נוטים לאכול בערב יום כיפור ארוחה כבדה אחת בסמוך לתחילת הצום, דבר הגורם לעומס על מערכת העיכול, תחושת כבדות ועייפות רבה. לכן, ההמלצה היא לפרוס ארוחות קטנות לאורך היום המאפשרות למזון להתפרק, לגוף לאגור רכיבים רצויים ולחלל הפה לדלל את כמות החיידקים שמצטברים בתוכו.
רעננו את הנשימה: לאחר הארוחה המפסקת ולפני כניסת הצום כדאי להיעזר במוצרים ותכשירים שונים המסייעים לסלק את החיידקים ומונעים את הופעת הריח הרע מהפה. אנשים נוטים להשתמש בסוכריות מנטה או ללעוס מסטיקים, אך זהו רק מיסוך הטעם ולאחר זמן קצר ההשפעה מתפוגגת. מומלץ להשתמש בתכשירים דוגמת 'לייק' (LIKE) שמנקים את שאריות האוכל שמצטברות בחלל הפה, מנטרלים את הריחות הרעים שנגרמים מהם, מרעננים את הנשימה ומונעים ריח רע מהפה לזמן ארוך של 4 שעות לפחות.
צמצמו כמויות קפאין: מומלץ לאנשים הצורכים בשגרה כמויות גדולות של קפאין ע"י שתיית קפה, תה, שוקו או משקאות מוגזים כמו קולה, להפחית את הכמויות בימים שלפני הצום ולצרוך משקאות אחרים נטולי קפאין. כך גם יקלו את הצום וגם יסייעו לחלל הפה לנקות עצמו משאריות הקפאין ובכך למנוע ריח רע מהפה במהלך הצום.
נקו את הפה: לפני כניסת הצום כדאי לנקות את חלל הפה באמצעות צחצוח שיניים, חוט דנטאלי, שימוש במנקה לשון לצחצוח גב הלשון ועוד. מומלץ להשתמש בתכשירים לניקוי הפה שהינם על בסיס טבעי (צמחי מרפא), מאחר ואלו מונעים התרבות של החיידקים בפה לאורך הזמן.
הימנעו מאלכוהול ועישון: בערב יום כיפור כדאי להפחית את כמות הסיגריות שמעשנים ולהימנע משתיית משקאות אלכוהוליים מכמה סיבות: אלכוהול עתיר בסוכר שמצמצם את פעילות בלוטות הרוק ומהווה מצע להתרבות חיידקים ולריח רע מהפה, אלכוהול ועישון מגבירים את תחושת הצמא ועלולים לגרום לעייפות מרובה וכאבי ראש המלווים בחולשה, אלכוהול ועישון גורמים לריח פה לא נעים שנשאר לאורך זמן.
שיהיה צום קל עם ריח טוב מהפה!
כותב המאמר הוא ד"ר אנדי וולף, רופא שיניים מומחה ברפואת הפה ונשיא חברת Saliwell