ועדת החוץ והביטחון צפויה לאמץ מחר המלצות חדשות הנוגעות לתהליך ההכרה והזכאות ולאופן הטיפול בנכי מערכת הביטחון - נפגעי הלם קרב ופדויי שבי

כלים

לפני כשלושה חודשים מינה ח"כ ישראל חסון (קדימה), ס' ראש השב"כ לשעבר ויו"ר ועדת המשנה לבחינת מערך השיקום במערכת הביטחון מטעם וועדת החוץ והביטחון, צוות שתפקידו לבחון את תהליך ההכרה והזכאות ואת אופן הטיפול בנפגעי הלם קרב ופדויי שבי במערכת הביטחון.

בראש הצוות עמד ד"ר גדי לובין, ראש שירותי בריאות הנפש במשרד הבריאות והיו חברים בו, בין השאר, גם מפקד היחידה לתגובות קרב, ד"ר אופיר לוי, הפרופ' חיים קנובלר, לשעבר ראש מחלקת בריאות הנפש בצה"ל והפרופ' זהבה סולומון מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת תל-אביב ולשעבר ראש ענף מחקר במחלקה לבריאות הנפש בצה"ל, בדרגת סגן-אלוף.

כאמור, הצוות יציג את המלצותיו בפני וועדת החוץ והביטחון מחר, וזו צפויה לאמצן. בין השאר, הצוות יתייחס בסקירתו להגדרת "סל השיקום" לנפגעי הלם קרב ופדויי השבי ולתכולתו. הצוות יציג גם חישוב מודל כלכלי למנגנון המוצע.

בין השאר, בניסיון לפתור את בעיית ריבוי הזימונים לבדיקות אשר גורמת לחשיפות חוזרות ונשנות של הנפגע לטראומה ולפתור את סוגיית היעדר הניסיון והידע מקצועי של חלק מהיועצים וחברי הוועדה הרפואית באגף השיקום של משרד הביטחון, יציע הצוות לאחד את שלבי התביעה לזכאות, ההכרה והוועדה הרפואית.

עוד יוצע, כי הביצוע ייעשה על ידי צוות המורכב משני אנשי מקצוע בעלי ידע וניסיון בתחום העיסוק בטראומה נפשית, האחד פסיכיאטר והשני עובד סוציאלי או פסיכולוג. כמו כן, הצוות ימליץ על תמרוץ יציאה לעבודה באופן שישתלם לנכה הלם הקרב ומבלי לפגוע בזכאויותיו ובקצבת הנכות.

לדברי ח"כ ישראל חסון: "כולי תקווה שהמלצות הצוות ויישומן אכן יביאו בשורה לנפגעי הלם הקרב ולפדויי השבי במערכת הביטחון, ולא פחות מכך, לבני משפחותיהם שסובלים גם הם מהמצב הנפשי הקשה של יקיריהם. זה מגיע להם וזו חובתה של המדינה כלפיהם."