נוסח הפנייה לשרת המשפטים: המכון להשתלמות שופטים מקיים קורס מרוכז למועמדים לשפיטה. בפועל ההליך הופך לכלי לסינון מועמדים בלי כל מקור בחוק או בכללים אחרים. התנועה למשילות ודמוקרטיה פנתה בתחילת השבוע (ראשון) לשרת המשפטים איילת שקד בבקשה כי תורה על ביטול הקורס בטענה כי מלבד שאין לכך מקור בדין, עצם קיום הקורס ע"י שופטים בלבד מנוגד לכוונת המחוקק.
במכתב לשרת המשפטים כותבים אנשי התנועה כי "כל האיזונים שבחוק היסוד, חוק בתי המשפט וכללי השפיטה, מצביעים על רצון המחוקק שכל רשויות השלטון יהיו שותפות, במידה דומה, בהליכי המיון והבחירה של השופטים, כדי לתרום לבקרה ולפיקוח בין הרשויות ולמנוע מצב בו הרשות השופטת ממנה את עצמה. הכנסת הקורס כחלק מהליך הבחירה, חוטאת לאיזונים שבחוק היסוד, שכן היא מעניקה לרשות השופטת שליטה כמעט מלאה על העוברים בשערי ההליך ומבטיחה שמועמדים לשפיטה שהשופטים הקיימים אינם חפצים ביקרם, לא יזכו להליך הוגן".
בתנועה מסבירים כי אין ספק, שמועמד לשפיטה שיזכה לחוות דעת שלילית מהשופטים שהנחו את קורס המועמדים לשפיטה, נמצא בעמדת נחיתות מלכתחילה. במיוחד כאשר אין כל בקרה או פיקוח של הרשויות האחרות או של הוועדה לבחירת שופטים על תכני הקורס, אופן גיבוש עמדות השופטים המנחים אותו, או התכונות הנבדקות במהלכו.
היועץ המשפטי של התנועה למשילות ודמוקרטיה עו"ד שמחה רוטמן אומר כי "חשוב להזכיר את חשיבות עקרון שלטון החוק וחוקיות המנהל, לפיו רשות ציבורית אינה מוסמכת לפעול אלא במסגרת הסמכות אשר העניק לה החוק וההליך המדובר מתקיים בחוסר סמכות".
עו"ד רוטמן אומר בנוסף כי "מכל ההליכים הקיימים במנהל הציבורי במדינת ישראל, הליך בחירת השופטים הינו ההליך בו יש להקפיד על קוצו של יוד, שכן מינוי שופט הינו צעד בלתי הפיך, ואמון הציבור בטוהר ההליך ובהקפדת כל המעורבים בו על החוק ועל שיקולים ענייניים, הינו נדבך מרכזי באמון הציבור בכלל מערכת השפיטה ובשלטון החוק בישראל".
כפי שנכתב בפנייה לשרת המשפטים, בתנועה למשילות ודמוקרטיה מצפים כי השרה תבטל את הקורס המועבר למועמדים לשפיטה.