השר להגנת הסביבה: "המשרד להגנת הסביבה אמנם פועל רבות לשמירת הסביבה בישראל, באמצעות אכיפה, חקיקה, חינוך והסברה ועוד. אולם מהפכה אמיתית תיתכן רק אם נעודד עשייה של מנהיגים ומובילי עמדה בציבור ובתעשייה. לכן, יזמתי את חלוקת הפרס למצוינות סביבתית שנועד לזהות ולהבליט את ראשי המחנה, מובילים בעשייה הסביבתית בסקטורים שונים. מתפקידנו לתמוך בהם ולעזור להם להנחיל אורח חיים מקיים לכלל הציבור."
למעלה מ-90 אישים וגופים הגישו מועמדותם לפרס ומתוכם זכו 7, בקטגוריות הבאות: מתנדבים, המגזר הציבורי, השלטון המקומי, מסחר ותעשיה, עמותות וארגונים וכן אישים בעלי הישגים יוצאי דופן.
כל זוכה מקבל פרס כספי על סך 50,000 שקלים המיועד לביצוע פעילות סביבתית על פי בחירתו, תעודה וכן אות שעוצב במיוחד ע"י האומן "דוד גרשטיין">דוד גרשטיין .
בחירת הזוכים נעשתה על-ידי ועדת שיפוט ציבורית רחבה ומקצועית מכלל המגזרים בראשותו של נשיא בית המשפט המחוזי בת"א , השופט (בדימוס) אורי גורן. שאר חברי ועדת השיפוט: ד"ר "יוסי ענבר">יוסי ענבר מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, "שרגא ברוש">שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים, פרופסור "אלון טל">אלון טל אונ' בן גוריון, "גיל ליבנה">גיל ליבנה ראש מועצת שהם ויו"ר ועדת איכה"ס של מרכז השלטון המקומי; "אושרת קוטלר">אושרת קוטלר ערוץ 10, ד"ר "איילון שוורץ">איילון שוורץ יו"ר חיים וסביבה, בדריה בירומי- קנדלפת מנכ"לית עמותת לינק.
הבחירה נעשתה עפ"י אמות מידה נוקשות של עשייה סביבתית משמעותית המשלבת מקוריות וחדשנות ופעילות המשפיעה על מעגלים רחבים בחברה הישראלית .
הזוכים:
בקטגוריית אישים בעלי הישגים יוצאי דופן - פרופסור "אביטל גזית">אביטל גזית
הסקרים הסביבתיים והמחקרים הרבים של פרופ' גזית בנחלי ישראל הם התשתית לידע הרחב שצבר ולהבנתו המקפת בכל הקשור בהגנה ובשיקום של נחלי ישראל. על בסיס אלה גיבש את עקרונות ההגנה והשיקום של נחלים בישראל והנחילם לאנשי המקצוע ולמקבלי ההחלטות.
מנימוקי חבר השופטים: בהיותו הראשון לחקור את האקולוגיה של נחלים ים תיכוניים הניח פרופ' "אביטל גזית">אביטל גזית את התשתית המדעית לשיקום נחלים בארץ. מחקריו פורצי הדרך השפיעו על סטודנטים רבים, ולפעילותו המאופיינת במצוינות והתמדה השפעה מכרעת על עיצוב המדיניות הסביבתית בישראל.
כספי הפרס יוקדשו על פי בחירתו של פרופ' גזית לתמיכה בפעילות הסביבתית של תנועות הנוער.
בקטיגוריית מגזר ציבורי - שירותי בריאות כללית
שירותי בריאות כללית קיבלו החלטה אסטרטגית כללית לקדם את הגנת הסביבה ולעשות את 'שירותי בריאות כללית' ל'קופה ירוקה', 'מבוססת-לוגיסטיקה ירוקה', לשם כך הכינו תכנית רחבה והחלו בפעולות לחסכון המשאבים, הפחתת פליטות וכן בהפיכת מתקני החברה לירוקים .
מנימוקי חבר השופטים: 'שירותי בריאות כללית' מחויבים לפעילות רחבת היקף למען שמירת הסביבה, בכל מגזרי החברה. פעילותם מתאפיינת במקוריות רבה: טיפול בפסולת, מיחזור וכן צמצום השימוש במשאבים. הפעילות כולה מגובה בהחלטות הנהלת החברה, ולפיכך 'שירותי בריאות כללית' הם דוגמה לארגון ענק המוביל שינוי עמוק בתוכו.
כספי הפרס יוקדשו ל : קורס להסמכת 25 נאמני סביבה בבתי החולים ומתקני החברה.
בקטיגורית מתנדבים גברת עדי לוסטיג – הוועד להצלת חוף פלמחים
ראשיתו של הוועד להצלת חוף פלמחים בהתארגנות ספונטנית של כמה משוגעים לדבר כדי להציל את החוף. עדי לוסטיג, מהפעילות הבולטות במאבק, תרמה בהקמת ועד ציבורי, גייסה אישים רבים מהאזור ובלטה במאבק תקשורתי וציבורי רחב למניעת הבנייה בחוף פלמחים וגזלתו מהציבור. בעקבות פניותיה למקבלי ההחלטות ולעיתונות ומסע התעמולה ה אינטרנט י נבחנו התכניות מחדש.
מנימוקי חבר השופטים: בזמן קצר הצליחה עדי לוסטיג להעלות את עניין הבנייה בחוף פלמחים ל "סדר היום">סדר היום הציבורי. לשם כך עשתה שימוש מצוין באמצעי התקשורת ובאמצעים נוספים. היא גייסה תמיכה ציבורית רחבה ופעלה למנוע קביעת עובדות בשטח. עדי לוסטיג והוועד להצלת חוף פלמחים הצליחו להוביל מהלך לבחינה מחודשת של הבנייה בחוף.
כספי הפרס יוקדשו להמשך המאבק הציבורי.
בקטגוריה: תעשייה ומסחר – קבוצת שטראוס ישראל
הנהלת שטראוס ישראל החליטה על יעד רב-שנתי לקבוצה בישראל: עד 2015 – הפחתת פליטות גזי החממה בגין פעילות הקבוצה ב-15%. לשם כך, נבנה כלי מדידה ובקרה מרכזי המתבסס על נתונים מכל יחידות הקבוצה (מפעלים יצרניים, מרכזי הפצה ותחבורה) הנותן תמונה חודשית של פליטות גזי החממה בקבוצה. כדי להוביל את השיפור גיבש הארגון צוותים מקצועיים וצוותים מפעליים. בשלוש השנים האחרונות השקיעה החברה סכום כולל של כ-25 מיליון ₪ בשני פרויקטים סביבתיים.
מנימוקי חבר השופטים: בקבוצת שטראוס פועלים פעילות רחבת היקף של מצוינות סביבתית, בהשקעה כספית ניכרת המתמקדת בהקטנת פליטות, הכוללת חדשנות בתחום האנרגיה כמו שרפת פולי קפה ויצירת קיטור, וכן פעילות רחבה לחיסכון רב במשאבים ומעורבות סביבתית גבוהה. חדשנותה וייחודה של הפעילות היא בקביעת יעדים כמותיים ומדידים לפעילות.
כספי הפרס יושקע בבניית כלים ומערכי הדרכה להגברת מודעות הציבור לאיכות הסביבה ורתימת עובדי החברה כשגרירים להטמעה בקהילתם הקרובה.
בקטגוריה: עמותות וארגונים - החברה להגנת הטבע – על פרוייקט 'ילדים מובילים שינוי'
תכנית החינוך הסביבתי של החברה להגנת הטבע, 'ילדים מובילים שינוי', פועלת כעשר שנים בעשרות יישובים ובקרב עשרות אלפי תלמידים.
מנימוקי חבר השופטים: 'ילדים מובילים שינוי' היא תכנית ותיקה ומצוינת המקיפה עשרות בתי ספר וכוללת אלמנטים רבים הפונים הן אל המורים והן אל התלמידים. התכנית בנויה לתלפיות ומחוללת שינוי בהתנהגות תלמידים. הצלחתה ניכרת בהטמעת השינוי לאורך זמן, גם הרבה לאחר סיום הפעילות במסגרתה.
כספי הפרס יוקדשו ל: המשך הפעילות הסביבתית עם ילדים
בקטגורית שלטון מקומי - המועצה אזורית מגידו
בתהליך ייחודי שנמשך כבר חמש שנים, מקדמת המועצה האזורית מגידו שותפות של הציבור הרחב בהגנה על השטחים הפתוחים ובניהולם כמרחב ביוספרי, על בסיס תפיסה הרואה במרחב כלי חברתי להשגת איכות סביבה. פרויקט זה הוגש לשיפוטו של אונסקו. במקביל, מובילה המועצה האזורית בארגון המועצות האזוריות להכנת תכניות אסטרטגיות של פיתוח בר-קיימא.
מנימוקי חבר השופטים: בתהליך מרשים וחדשני משלבת המועצה האזורית מגידו על כל אגפיה את כלל ההיבטים של הגנה על הסביבה ופיתוח בר-קיימא, ובהם שמירה על "שטחים פתוחים">שטחים פתוחים בד בבד עם ניהול הפעילות האנושית בהם. בכך מובילה המועצה את אחד התהליכים המתקדמים בארץ ובעולם ומוכיחה מחויבות סביבתית אמיתית.
כספי הפרס יוקדשו ל המשך פיתוח והעשרת החווה האקולוגית העוסקת בקימות ואיכות הסביבה.
קטגוריה שלטון מקומי - עיריית כפר סבא
הישגי העיר כפר סבא בתחום הניהול הסביבתי- העירוני מרחיקי לכת. במסגרת מודל ייחודי לקידום ניהול עירוני כולל פועל האגף העירוני האמון על הגנת הסביבה גם לקידום הקיימות והניהול האינטגרטיבי של כלל הפעילות העירונית. ראייתו האסטרטגית ממריצה אותו לאמץ את המודלים החדשניים ביותר ולרתום את הארגון כולו לפעילות לקידום האסטרטגיה ותרגומה למעשים.
מנימוקי חבר השופטים: כפר סבא היא מהערים הראשונות ישראל העומדת לעבור להפרדת פסולת במקור; יש לה תכנית אב תחבורתית חדשנית; והיא מחלוצות קידום הבנייה הירוקה. "הנהלת העיר">הנהלת העיר מובילה פעילות מבורכת זו על בסיס חזונה הכולל להתגייסות למאמץ סביבתי, והתוצאה היא רשות מקומית שהיא חוד החנית בקידום ענייני הסביבה.
כספי הפרס יוקדשו "עיר ללא בדל" בשיתוף עם עמותת מתנדבים "מועדון השרון" שמטרתו צמצום לכלוך בדלי הסיגריות בעיר וצמצום הנזקים הסביבתיים שהם גורמים ולהעלאת המודעות בקרב הציבור בנושא זה.