"קיים זלזול גדול מאוד מצד הממשלה לנורמות חוקיות ולבית המשפט. הממשלה יוצרת מחדלים ומפרה צווי בית משפט באופנים שמעולם לא חשב איש שהם אפשריים. במשך 33 שנותיי כשופט לא נתקלתי בבקשות לביזיון בית המשפט מצד המדינה" – כך אמר השופט אליהו מצא, המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדימוס בכנס שכותרתו "השלטון נגד שלטון החוק" שהתקיים בסוף השבוע במכון ון ליר בירושלים

כלים

השופט אליהו מצא, המשנה לנשיא בית המשפט העליון בדימוס, תקף בסוף השבוע את הממשלה והכנסת על יחסם לבית המשפט וגילה כי קיימים עשרות מקרים של צווים שהוציא בית המשפט והממשלה אינה מקיימת אותם.

"יש כאן זלזול גדול מאוד בנורמות חוקיות ותופעה חמורה מאוד מצד הממשלה שאיש מעולם לא חשב שהיא אפשרית." השופט מצא הביא כדוגמאות להפרות צווים והתעלמות של המדינה והממשלה את המקרים של חובת המדינה לתיקונים בתוואי גדר הביטחון באזור חברון וחובת המדינה למגן בתי ספר ומוסדות חינוך בשדרות ועוטף עזה.

השופט מצא שלח חיצי ביקורת גם כנגד הכנסת ואמר כי ישנם שני סוגי חקיקה שצרכים להטריד את כולנו: חקיקה המפלה את המיעוטים וחקיקה המכרסמת בסמכויותיו ויוקרתו של בית המשפט העליון. "אנו חיים בעידן שהכנסת היא בלתי ניתנת לצפייה. ההחלטות בכנסת מתקבלות ממוטיבציות בלתי מובנות לחלוטין" הזהיר השופט מצא שמתח ביקורת קשה על חוק הנאמנות הלוקה לדעתו בחוסר תבונה – חוק עקום וחסר שכל, לדבריו, שכן אין לו משמעות אפורטיבית. מצא גם מתח ביקורת על חוק ביטול אזרחות למורשעים בפעולות טרור. לדבריו מדינה אינה יכולה לשלול את אזרחות תושביה. ביקורת קשה מתח השופט גם על הצעת החוק לבטל רישיונם של מדריכי תיירים ממזרח ירושלים. לדבריו זהו חוק לא שיוויוני , בלתי מתקבל על הדעת שמטרתו האחת והיחידה היא לפגוע במיעוט הערבי ובפרנסתם של מדריכי התיירים.

ח"כ משה גפני, יו"ר ועדת הכספים, שהשתתף בכנס במכון ון ליר בסוף השבוע מתח מצידו ביקורת על בית המשפט באומרו כי "מעולם, מאז קום המדינה ועד היום, לא הייתה פסיקה אחת של בית המשפט העליון לטובת החרדים. לדבריו הציבור החרדי בישראל מעולם לא קיבל סעד מבית המשפט העליון.

גפני התייחס בדבריו גם לסוגיית התקציב ואמר כי הוא מתנגד לתקציב דו שנתי שאינו דמוקרטי אך הבטיח כי לא יאפשר חקיקה חפוזה. הוא כבל על מסע ההסתה המתנהל נגד הציבור החרדי בימים אלה.

ח"כ אחמד טיבי גילה בכנס כי קיימים כיום 40 חוקים רשומים מפלים נגד הציבור הערבי במדינת ישראל, חלקם הגדול בנושאי בעלות על קרקע, תכנון ובניה. "לא קל להיות ערבי במדינת ישראל כיום וגם לא קל להיות ח"כ ערבי בכנסת" אמר טיבי.

פרופ' סוזי נבות מביה"ס למשפטים, המכללה למנהל אמרה כי חברי הכנסת פועלים אומנם נגד שלטון החוק אך הם פועלים גם נגד עצמם והם שמחלישים את מעמד הכנסת כמוסד שלטוני נבחר. לדבריה זה מצד לא תקין שבית המשפט העליון הפך לזירה שאליו מביאים את כל המחלוקות.

ח"כ לשעבר זהבה גלאון, שיזמה את סדרת המפגשים, הדגישה כי עם פתיחת מושב החורף של הכנסת, יש הכרח לדון ולחשוף את הסכנות של הפגיעה בדמוקרטיה ובשלטון החוק שנעשות באמצעות קידום יוזמות חקיקה אנטי-דמוקרטיות ע"י חברי הכנסת.

הכנס "השלטון נגד שלטון החוק" פתח סדרת כנסים המתקיימים במכון ון ליר בירושלים תחת הכותרת "נבחרי הציבור ומשבר הדמוקרטיה". סדרת הכנסים באה עקב דאגה עמוקה לשלטון החוק ושמירה על זכויות האדם וזכויות המיעוטים בישראל. את סדרת המפגשים יזמו מכון ון ליר בירושלים בשיתוף עם הקרן החדשה לישראל. המפגשים מתקיימים במכון ון ליר בירושלים ופתוחים לקהל הרחב. במפגשים משתתפים אישי ציבור, שרים, ח"כים, שופטים, ועיתונאים ששלטון החוק יקר לליבם. את המפגשים מנחה זהבה גלאון והם משודרים באתר האינטרנט של מכון ון ליר בירושלים www.vanleer.org.il

המפגש השני בסדרה יעסוק בנושא "הפגיעה בחופש העיתונות ובחופש הביטוי" ויתקיים ביום שני, -29 בנובמבר 2010. כנסים נוספים ידונו בנושא "ליהודים בלבד: שאלה של נאמנות או עריצות?" ו"הכנסת נגד החברה האזרחית".