וועדת העבודה הרווחה והבריאות התכנסה היום לדיון ראשון ברפורמה לבריאות הנפש. ברקע הדיון עלה חשש חדש - בתקציב המדינה לא אותר מקור תקציבי מתאים לרפורמה

כלים

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד) שבה לדון ברפורמה המוצעת בשירותי בריאות הנפש. ח"כ כץ הצהיר כי בכוונת הוועדה לדון בכל סעיף וסעיף ברפורמה, לבחון את השלכותיו ואת התקציב הדרוש למימושו. "הנזקקים לסיוע יהיו הזוכים היחידים ברפורמה הזאת", אמר.

מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, אמר בדיון: " יש מאה אלף חולי נפש קשים בישראל. 1 מכל 5 מאיתנו נזקק לטיפול נפשי כלשהו במהלך חייו. הצעת החוק השתנתה מאז דנו בה לאחרונה בשנת 2007. הנושא עומד בראש סדר העדיפויות של משרד הבריאות, ואנחנו עושים ימים כלילות כדי להניע את המהלך הזה. כיום, משרד הבריאות הוא גם נותן שירותים, גם משלם לעצמו וגם הרגולטור שמבקר את עצמו – זה לא עובד. הדרך הנכונה היא להפריד בין נותן השירותים לבין הרגולטור, וזה אומר לתת לקופות החולים בארץ, אשר נותנות שירותים בין הטובים בעולם, לטפל גם בנפגעי הנפש".

יו"ר הוועדה, ח"כ כץ, פנה לד"ר גמזו ושאל אותו: "מה היית משנה בכל זאת ברפורמה?". מנכ"ל משרד הבריאות השיב: "הבטחה שזכויות המטופל הקיימות כיום לא יורעו, שהחוק יחייב את משרד הבריאות לבצע בקרת איכות ושהיציאה לדרך תעשה רק אחרי שארבע קופות החולים ירגישו בנוח עם התקציב שיתווסף להן".

במסגרת הדיון עלו התנגדויות חריפות להצעת החוק; יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן: "החוק הוא בלתי נסבל. אין בו תקציב לשיקום בקהילה, חולים יפלו בין הכיסאות. מפנים אותם לרופא משפחה, שיש לו רק 7 דקות לכל מטופל ואין לו ידע בבריאות נפש"

חברות הכנסת ד"ר רחל אדטו (קדימה) ואורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) התרעמו על כך שנפגעות תקיפה מינית וסובלות מהפרעות אכילה לא נכללות ברפורמה. עובדים סוציאליים שנכחו בדיון הוסיפו כי גם טיפול בהתמכרויות אינו כלול.

חנה יצחקי, עובדת סוציאלית באברבנל, אמרה: "הרפורמה תהיה בכייה לדורות. ריסוק של מערכת שהתמקצעה במשך עשרות שנים. תהיה הידרדרות וביזור ללא יד מכוונת".

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, סיכם את הדיון ואמר: "זהו דיון ראשון בנושא. אנחנו נמשיך ונדון לעומקו של עניין. נבטיח שהחוק יסייע לנזקקים ולא נפקיר אותם".

במהלך הדיון אמרה ח"כ ד"ר רחל אדטו: "היום אנו פותחים בסדרת דיונים אשר נועדה לתקן את אחת הבעיות הקשות ביותר במערכת הבריאות הישראלית- מצב בריאות הנפש. למרות חשיבות ורגישות הרפורמה, איני רואה כרגע כי הממשלה דואגת למקור תקציבי הולם.

לאחר עיון לפני ולפנים בתקציב משרד הבריאות לשנתיים הקרובות, לא מצאתי כל אזכור לגבי מקור כספי הולם לרפורמה זו. אסור לנו להתחיל בדיונים אלה כאשר אין מימון לנושא, ואוי לנו אם גם רפורמה זו תנוהל באסטרטגיית "תוך כדי תנועה" כמו רפורמות חשובות קודמות.

ללב הרפורמה, נכון להיום אין התייחסות מספקת למספר קבוצות כגון נפגעות תקיפה מינית והפרעות אכילה. אדאג כי רפורמה זו לא תעבור בוועדה ללא דאגה לקבוצות חלשות ונזקקות אלו."