adamtevavedinבג"ץ קיבל את עמדת אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע וקבע: הממשלה לא תוכל לקיים את הדיון שתוכנן להבוקר על הרפורמה בתכנון ובבניה. בג"ץ קבע כי עד להחלטה סופית בעניין העתירה שהגישו אדם טבע ודין והחברה להגנת הטבע נגד הרפורמה בתכנון, לא תוכל הממשלה לקיים כל דיון בנושא. היום, הוציא בג"ץ צו ארעי המורה לממשלה שלא לקיים דיון בחוק התכנון והבנייה החדש בפורום ממשלתי עד להכרעת בג"צ בנושא. דיון נוסף יתקיים ביום רביעי הבא, 10.3. את העתירה הגישו אדם, טבע ודין החברה להגנת הטבע ועוד 4 ארגוני סביבה וחברה, בטענה כי הליך קידום החוק מהווה פגיעה קשה בזכותו של הציבור, וכי ההתנהלות הבעייתית של הממשלה משקפת מראית עין בלבד של דמוקרטיה והיא בלתי סבירה באופן קיצוני

כלים
שופט בית המשפט העליון, אליקים רובינשטיין, הוציא היום, חמישי, צו ארעי המורה לממשלה לא לקיים דיון בחוק התכנון והבנייה החדש עד להכרעת בג"צ בנושא. השופט רובינשטיין קבע כי יתקיים דיון בנושא ביום רביעי הבא, 10.3. אדם טבע ודין, החברה להגנת הטבע ועוד 4 ארגוני סביבה וחברה, הגישו את העתירה לבג"צ ביום ראשון, נגד הרפורמה בחוק התכנון והבנייה, אותה מוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו.

בעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד נירית לוטן מאדם טבע ודין ועו"ד חגית הלמר מהחברה להגנת טבע, ביקשו העותרים מבית המשפט שיוציא צו על תנאי, שיורה לממשלה לא לקיים דיון בממשלה בנושא הרפורמה וכן שיורה לממשלה להאריך את משך הזמן שניתן להגיש בו השגות והערות לרפורמה, ל – 90 יום, לאור מורכבותו וחשיבותו של החוק החדש.בעתירה נכתב כי הצעת החוק - הכוללת 241 עמודים, 585 סעיפים וארבע תוספות לחוק, וכן 96 עמודים של דברי הסבר, צפויה להביא לשורה ארוכה של שינויים, חלקם מהפכניים, בהסדרים בחוק התכנון והבנייה הקיים.

למרות זאת, ועל אף שמימושה של הצעת החוק, כלשונה, עלול להוות פגיעה קשה ביותר באינטרסים הסביבתיים והחברתיים של הציבור, אותם מייצגים העותרים, פרסום טיוטת החוק הוגבל ל - 21 יום בלבד. "לשם התנגדות רגילה לתוכנית, קובע החוק פרק זמן של 60 יום, מכאן שלשם תגובה לחוק כה עצום בהיקפיו ובמשמעויותיו, נדרש זמן מינימאלי של 90 יום", נכתב בעתירה. "פרק זמן של 21 יום בלבד איננו סביר, איננו הגיוני או הגון והוא משקף מראית עין של הליך דמוקרטי של קיום היוועצות. פרסום החוק ל – 21 יום בלבד מהווה פגיעה קשה בזכותו של הציבור לטיעון ושימוע. מדובר בהחלטה בלתי סבירה באופן קיצוני". לכן, נכתב בעתירה, "לאור ההתנהלות הבעייתית של הממשלה במקרה זה, יש להבטיח מתן אפשרות לתגובה רצינית ומעמיקה של משרדי ממשלה, של גורמים ציבוריים הנוגעים בדבר ושל הציבור, להצעות החוק השונות."

ח"כ מאיר שטרית מברך את החלטת בג"צ להפסקת הדיונים ברפורמת התכנון. לדבריו: "הרפורמה כפי שהוצגה עלולה לתת את כל הכוח לעשירים, ותגרום להרחבת הפער בין המרכז לפריפריה. כל מי שיש לו כסף יוכל לבנות מגדלים איפה שירצה. לעומת זאת, העניים בישראל יידחפו למקום אחד בצד. שלא לדבר על ההרס שייגרם לשטחים הירוקים."

ח"כ שטרית תקף את הממשלה: "אין לרפורמה הזו ידיים ורגליים ואין צורך להרוס מה שלא מקולקל, ראש הממשלה ממשיך להקצות את המשאבים שלו למקומות הלא נכונים, במקום לנסות לצמצם את הפערים החברתיים "הרפורמה" הזו רק תגדיל את הפערים - כך לא עושים שינוי, הרפורמה הזו מסוכנת לאוכלוסיות החלשות". עוד הוסיף: "אני מברך את בג"צ אשר הצליח לעצור את המהלך ההרסני הזה טרם יצא לפועל, זוהי החלטה צודקת".

ח"כ ניצן הורוביץ שיבח את החלטת בג"צ למנוע את הדיון בממשלה ברפורמת התכנון והבניה של נתניהו. "המדובר במהלך שעלול לפגוע קשות בחברה ובסביבה בישראל. נתניהו גורם למעשה להרס מערכת התכנון במדינה, על-ידי סילוק כל האיזונים והבלמים מהמערכת הזו – והכל לטובת נדל"ניסטים ובעלי אינטרסים. בג"צ שוב הוכיח כי הוא מגן אמיתי על הדמוקרטיה הישראלית". ח"כ הורוביץ הדגיש כי השדולה הסביבתית בכנסת תגביר את הפעילות נגד הרפורמה המסוכנת. בשבוע הבא תקיים השדולה כינוס חירום בכנסת, בהשתתפות ארגוני חברה וסביבה מרחבי הארץ.