dunes_samer_smallארגוני הסביבה ובכירים באקדמיה דורשים במכתב דחוף לגלעד ארדן ולעוזי לנדאו: "לעצור את הכרייה בחולות סמר ולהציל את הדיונה הגדולה". עשרות חוקרים בכירים באקדמיה , ארגונים להגנת הסביבה ופעילי ציבור קוראים במכתב לשר להגנת הסביבה ולשר התשתיות הלאומית להתערב בתהליכי הכרייה בחולות סמר ולהציל את בעלי החיים החיים בדיונות החול האחרונות בערבה הדרומית מפגיעה קשה, הנגרמת עקב כריית חול לבנייה באילת. לאחרונה, גילה ד"ר אורי שיינס, ראש החוג לביולוגיה באוניברסיטת חיפה מינים חדשים של חרקים בדיונות וסוגים נדירים ביותר של מכרסמים

כלים
במכתב שנשלח היום ללשכות השרים קוראים עשרות האישים החתומים על המכתב לארדן ולנדאו לפעול בדחיפות להצלת הדיונות בחולות סמר לפני שיהיה מאוחר מדי. בין הארגונים המניעים את המהלך החברה להגנת הטבע, "אדם טבע ודין" , מכון "ערבה" , "חיים וסביבה" ו"התנועה הירוקה".

חולות סמר הם הדיונות האחרונות שנותרו בערבה הדרומית ועל כן רבה חשיבותם האקולוגית. רוב החולות בדרום הערבה יושרו לצרכי חקלאות וחלקם נכרו לצרכי סלילה ובנייה באילת. בחולות סמר מתקיים עולם שלם של צומח חי ונוף. המים האצורים בחולות והמצע המאוורר מאפשרים צמיחת שיחים המשמשים מזון לבעלי חיים ואפשרות להתחפר בחול ולהימלט מחום המדבר , וכך נוצר בחולות עולם חי עשיר מגוון ומיוחד במינו שנתון כעת לסכנת הכחדה. במכתב צוין כי חולות סמר מהווים משכן למגוון מדהים של בעלי חיים ביניהם: צבועים, זאבים, שועלים, קיפודי מדבר, ארנבות, דרבנים, ירבועים, גרבילים, אלימון, סבכי מדבר, סלעית מדבר ועוד. לאחרונה, גילה ד"ר אורי שיינס, ראש החוג לביולוגיה באוניברסיטת חיפה מינים חדשים של חרקים בדיונות ו-סוגים נדירים ביותר של מכרסמים.

"משמעות המשך פעולות הכרייה תהיה פגיעה נוספת בשטחי טבע ייחודיים ונדירים" אומר פרופסור אלון טל , ממובילי המאבק להגנה על הדיונה. דוד לרר, מראשי הארגןו סבב"ע – סביבה בריאה בערבה" , ומנהל מכון "ערבה" מוסיף כי "באזור זה קיימים כבר שטחים שנפגעו ע"י הכרייה וועדות מקצועיות שונות הטילו על מינהל מקרקעי ישראל לבדוק האם ניתן להמשיך ולנצל את החולות באתרים המופרים ובנוסף להעמיק בהם את הכרייה , במקום לפנות למקורות חדשים. אולם דבר זה לא נעשה עד עתה. הדיונה היא אוצר טבע חסר תחליף , בעל ערך מדעי , חינוכי ואף תיירותי ואנו תקווה כי השר להגנת הסביבה ושר התשתיות ייענו לקריאתנו ויעצרו את הדחפורים עד הימצא החלופות המתאימות."

פרופ' טל מציין עוד כי עמותת אדם טבע ודין עתרה לבית המשפט לביטול אישור הכרייה בחלקה הדרומי של הדיונה אולם בית המשפט דחה את העתירה בשל הזמן שחלף מאז אישור התכנית ועד להגשת העתירה והארגון ערער על ההחלטה תוך בקשה לקבלת צו מניעה זמני עד להחלטה על הערעור. "הדיון בערעור נקבע לחודש נובמבר. בשבוע הבא אמור בית המשפט לקבל את ההחלטה בדבר צו המניעה אך במידה ולא יינתן צו המניעה ייתכן שהקבלן יוכל להתחיל לכרות חול באופן מיידי ועל כן קריאתנו הדחופה לשרים".

במכתבם קוראים החוקרים לשרים לפנות לשר הפנים בבקשה להחיש את התהליך של הכרזה על השטח במרכז של חולות סמר כחלק משמורת הטבע הקיימת של החלק הצפוני . כמו כן להקפיא כל אישור לכרייה עד אשר מנהל מקרקעי ישראל יערוך בדיקה גיאולוגית מיידית בדבר הפוטנציאל התת-קרקעי של חול בשטח הדרומי המופר (חלקות א' ו-ב') של חולות סמר.