כשעוברים על הגזירות הכלכליות החדשות הצפויות לנו בבחינת הזווית הנדל"נית, נראה כי המרכיב המרכזי שישפיע על שוק הנדל"ן בתקציב 2013 הוא הפגיעה הצפויה בשכר העבודה. עליית המע"מ ועליית מס החברות יפגעו בעסקים וכפועל יוצא גם בעובדים שלהם. הקיצוץ במגזר הציבורי יהווה פגיעה נוספת בהכנסה הפנויה. בין אם נראה את הפגיעה ברגע אחד ובין אם נחזה בשרשרת של קיצוצים, רווחי העסקים ישחקו במוקדם או במאוחר ויביאו להורדות שכר ולפיטורים.

מצב הרוח הלאומי יפגע בשנה הראשונה, בעקבות אותו התהליך שיביא לתחושת חוסר בטחון כלכלי של אנשים במקום עבודתם. תחושה זו תוביל את האנשים להפחית בקבלת התחייבויות ארוכות טווח, ובהקשר הנדל"ני- המעטה בנטילת משכנתאות וברכישת דירות.

משפרי הדיור יהיו הראשונים להמתין עם קבלת החלטות השיפור, הם יהיו אלה שישבו באופן אוטומטי על הגדר, ונחזור לתקופה בה הצטבר מלאי גדול יחסית אצל יזמים וקבלנים.

מי שיהיה חייב למכור את הדירה שלו יאלץ להתפשר ולהתגמש במחיר. אז אולי תתגשם משאלתם של בכירי המשק להוזלה במחירי הדיור, אך לא בדרך הרצויה ולא מתוך התנהלות נכונה ומקצועית, אלא מתוך מצב זמני של מצוקה ואי ודאות.

במידה ובמקביל לגזירות הכלכליות והגדלת נטל המס, משרד השיכון ביחד עם מנהל מקרקעי ישראל יכנסו להליך מזורז של פתרונות לדיור בר השגה או מחיר למשתכן, ניתן יהיה לתקן במעט את ההכבדה. צעד זה יצור איזון נכון בין הגזירות לבין עזרה לציבור בהקצאת קרקעות במחיר זול. המהלך אינו משפיע על תקציב המדינה ואינו דורש תוספת תקציבית, ובכך ניתן לאזן את המחיר הכבד שבנשיאת נטל העלאת המיסים על מעמד הביניים. חשוב לשים לב שהעלאת המע"מ תעלה רק תיאורטית את מחירי הדירות החדשות. הציבור לא ישלם את אחוז המע"מ הנוסף כיוון שהמחירים נקבעים בהתאם לביקוש בשוק ולא על ידי קביעת המחיר של הקבלנים. לעומת זאת, העלאת המע"מ תפחית את ההכנסות והרווחים מבנייה ותגדיל את הפער בין מחירי דירות חדשות לדירות יד 2.

בכל מקרה צפויה לנו תקופה כלכלית לא פשוטה שאת השלכותיה נרגיש כמובן גם בענף הנדל"ן.

הטור נכתב ע"י עליזה כהן, מנכ"ל "רשף נכסים"

הגזירות הכלכליות המסתמנות בתקציב 2013 מובילות אותנו לקראת שנה לא פשוטה עבור ענף הנדל"ן בישראל. כולנו יודעים כי בקצה שרשרת המזון מי שמשלם בסופו של דבר את המחיר הוא האזרח הקטן בעקבות צעדים ממשלתיים שעוד ייגרמו לנו להתגעגע לשנת 2012 ותקופת טרום המחאה החברתית בשנת 2011. תקציב המדינה המסתמן מפוצץ בפנינו את כל בלוני ההבטחות של ממשלת ישראל ורשויות התכנון והבטחות כמו הצפת השוק בדירות וירידת מחירים משמעותית יוותרו ללא כיסוי.

קרא עוד...

נראה לי שלפני מספר חודשים חגגתי יום הולדת 70 והנה פתאום בשלישי השבוע (7/5) חגגתי שוב יום הולדת 71. אני נזכר שהייתי ילד רציתי להיות גדול והזמן זחל.  הכל הולך הפוך. מה שמעצבן אותי זה מה שהחבר'ה בני גילי מדברים כשנפגשים, תמיד אותן שאלות: ״תגיד אתה לוקח כדורים ללחץ דם"? "אתה לוקח אספרין"? "כמה סוכר יש לך"? איפה היימים?? שהיינו אומרים ״אתמול ״יצאתי עם חתיכה פצצה, אתמול היינו בדיסקוטק, קיבלתי מילואים 40 יום". איך שנאתי מילואים, והיום אני מת לקבל מילואים, אף אחד לא רוצה אותי. אפילו לחתום על כרטיס אדי אני לא יכול, כי מה יעשו עם אבריי? איזה חולה יסכים לקבל? אם יקבל אז תוך זמן קצר יצטרך שוב להחליף. מה שבטוח - שאחרי מותי לא יגנבו ממני חלקים, אקבר בשלמות. ועכשיו ברצינות: צריך לנצל כל רגע, לחיות, להנות ולחשוב רק חיובי, ולהודות למדע שהאריך את תוחלת החיים ולחשוב שיש לי עוד 50 שנה ואני עוד ילד ולבחור חברים חיוביים ולא בכיינים וקוטרים. להיתראות במילואים!

הגזירות הכלכליות שהוצגו השבוע לראש הממשלה ובקרוב יובאו לאישורה של הכנסת נראות יחסית מינוריות לעומת קמפיין ההפחדה שהתנהל כאן בחודשים האחרונים: העלאת המע"מ באחוז, הגדלת מס ההכנסה, מיסוי על מוצרי יוקרה והקטנת קצבאות הילדים הן גזירות כביכול שהעם בישראל התמודד עם מורכבות וגדולות מהן.

 אך חשוב להבין כי לגזירות ישנה השפעה ישירה על שוק הנדל"ן. ולא, לא מדובר על פגיעה בשוק נדל"ן היוקרה אלא על הפרויקטים שקהלי המטרה שלהם הם זוגות צעירים ומשפרי דיור.

 כל גזירה כלכלית אשר באופן ישיר משאירה פחות כסף בכיסם של האזרחים משמעותו – פחות יכולת כלכלית לרכישה של מוצרים בסיסיים, ובמיוחד יכולת קטנה יותר ברכישת דירת מגורים. העלאת המע"מ באופן ישיר תייקר את מחירי הדירות ב- 1% (לפי צפי העלאת המע"מ) כך שהקושי לרכישת דירה ימשיך ויגדל, בטח בקרב זוגות צעירים.

 הממשלה כבר מזה שנים מנסה לפעול להורדת מחירי הדירות והקלה על קהל הרוכשים שאינו מצליח להשיג דירה ראשונה. פעולות אלו בוודאי אינן פעולות המקלות על קהלי הרוכשים שהמדינה מבקשת להטיב עמם. הגזירות הכלכליות הצפויות אינן מבשרות טובות לאזרחים ובטח לא לקהל רוכשי הדירות שחלום הדירה רק הולך ומתרחק.

 כעת נוצר מצב הפוך ממה שהיה עד כה: ממדיניות של המתנה ברכישת דירה וציפייה להורדת מחירים, הרכשים שקרובים למהלך של רכישת דירה יצטרכו לעשות זאת בהקדם לפני כניסתם בפועל של הגזירות הכלכליות החדשות, ובכך אולי להצליח לחסוך סכום לא מבוטל ברכישת הדירה.

 הצעדים של הממשלה יקשו כמובן גם על היזמים. כאשר פוגעים בכיסם של האזרחים, השיקולים לרכישת דירה משתנים ונדחקים מראש סדר העדיפויות. באופן ישיר התנועה במשרדי המכירות בפרויקטים ברחבי הארץ הופכת להיות דלילה ובכך נפגעים היזמים וקצב המכירות יורד. הדבר ישפיע גם על השיקולים של היזמים ברכישת קרקעות חדשות או יציאה לשיווק של פרויקטים חדשים. קבלת ההחלטות תהיה לאחר שיקולים רבים וביתר זהירות תוך התחשבות במצב השוק המושפע מהגזירות הכלכליות. מכן עשוי מצב שוק הנדל"ן להחמיר עוד יותר.

 הטור נכתב ע"י גל קסטל, מנהל השיווק של חברת "ארזים" (ג.י.א) מקבוצת אורון אחזקות והשקעות.

מנתוני משרד האוצר שפורסמו היום על שוק הנדל"ן במדינת ישראל ניתן לחשוב בטעות כי החלה מגמת ירידה ברכישות הנדל"ן במדינת ישראל. אך המציאות בשטח רחוקה מאוד מכך. אם קוראים בעיון את הנתונים מבינים שאכן, ברבעון האחרון התקשו זוגות צעירים עוד יותר לרכוש דירות וזאת בשל ההחמרה בה חויבו הבנקים למתן משכנתאות עם דרישה להון עצמי גבוה יותר. למרות זאת, אם בוחנים את הנתונים לעומת אשתקד, עדיין נרשמה עלייה משמעותית של 39% בכמות המשכנתאות הנלקחות לטובת רכישת דירה.

קרא עוד...

מאז חוקק חוק ג'ובס (The Job's Act) לפני כשנה, זירת מימון ההמונים (Crowdfunding) העולמית מתחממת וארצות רבות מצטרפות למה שעשוי להיות שוק של טריליון דולר. לאחרונה הייתה זו איטליה אשר חוקקה חוק מימון המונים משלה הדומה באופן מפתיע לחוק ג'ובס האמריקאי. לפיכך, כיום איטליה וארה"ב הן המדינות המתקדמות ביותר בחקיקה הנוגעת למימון המונים.

קרא עוד...