ברבעון הראשון של שנת 2013 נרכשו בישראל 25,500  דירות- ירידה של 11% במספר העסקאות לרכישת דירות, ביחס לרבעון הרביעי של שנת 2012. הנתונים שפורסמו בשבוע שעבר ע"י אגף הכלכלה והמחקר במשרד האוצר מראים על ירידה ראשונה, לאחר 4 רבעונים רצופים, במספר העסקאות.

ניתן להסביר את נתוני האוצר המעידים על ירידה ברכישת דירות ברבעון הראשון של השנה כנתון וירטואלי בלבד המשקף את הלך הרוח

התקשורתי באותם הימים. כזכור לנו ברבעון הראשון ההד התקשורתי דיבר על גזירות כלכליות כאלה או אחרות, שינוי מס הרכישה ומס השבח, העלאת המע״מ ועוד. יחד עם זאת הממשלה דיברה על רפורמות בשוק הנדל"ן העומדות בפתח. כל זה הביא לחוסר וודאות בקרב קהל הרוכשים שבחר לשבת על הגדר ולצפות לבאות וכאשר התפזרה העננה ואיתה הלכה גם התקווה לירידת מחירים, הביקושים הקשיחים חזרו. קהל הרוכשים שעמד על הגדר חזר לשוק וביצע את הרכישות ברבעון השני של השנה. גם הבנקים למשכנתאות מדווחים על עלייה בדרישה למשכנתאות שהם פרמטר ישיר המעיד על הכיוון של ענף הנדל"ן ששוב נמצא בעלייה.Gal_Profile_New_Medium

 הצפייה ששוק הנדל"ן נרגע ועמו יגיעו גם ירידות המחירים לא התממשה וירידת מחירים לא נראית באופק. פעולות אמתיות לצינון מחירי הנדל"ן ע״י הממשלה לא באמת בוצעו והירידה המדווחת ברבעון הראשון של 2013 הייתה לא יותר מבאז תקשורתי וירטואלי בלבד שהיה באותם הימים.

לעומת זאת אנחנו עדים בימים אלו על שינוי מדרגות מס הרכישה ושינוי מדיניות מס השבח. לצערנו מדיניות זו לא באמת תביא לצינון מחירי הנדל"ן, אלא רק תרחיק עוד יותר את החלום לדירה של הזוגות הצעירים ותרחיק את היכולת למשפרי הדיור, בקרב מעמד הביניים, לשדרג את דירתם לדירה חדשה או גדולה יותר.

הכותב הוא גל קסטל, מנהל השיווק של חברת הבנייה 'ארזים' (ג.י.א)

מאת אמיליו פלוס, פובליציסט

כבר כתבתי שאובמה לא יפעל נגד אסד. אסד הוא לא איום על ישראל כמו איראן.אסד פועל נגד חלק מעמו שהם אויבי כל העולם המתון. אין סיבה לפגוע בשלטון שפועל כפי שהעולם המתון רוצה.אם אסד יפגע - השיעים יתחזקו, ואז מצב ישראל יהיה גרוע.זכרו שבזכות אסד האב והבן הגבול הסורי שקט 40 שנה.כל מה שאמר ונאם אובמה - זה לא אמיתי, זה הכל תיאטרון! כדי לא להיראות שותף לרצח.

אבל בעצם טוב לכולם שאסד ישלוט בסוריה, ואני שוב מדגיש שאין בשלטון אסד איום על ישראל אלא האיום קיים באיראן.

משרד האוצר פרסם השבוע כי בחודש מאי 2013 נמכרו במדינת ישראל 12 וחצי אלף יחידות דיור- שיא חודשי של עשר השנים האחרונות מאז שנת 2003. מחירי הדיור הגבוהים לא מרתיעים את הרוכשים ודווקא חשש מעלויות מחירים נוספות כתוצאה מהעלאת המע"מ והעלאות המסים הצפויות בשוק הנדל"ן גרמו לרוכשים והמשקיעים להזדרז ולרכוש דירות. אז מי בעצם אמר ששוק הנדל"ן בישראל בקיפאון?

תנאי השוק הנוכחיים בהם גובר הביקוש על ההיצע ממשיכים להכתיב את הקצב ופתרון לא נראה לעין. אין שום מהלך או תקווה שיכולה לגרום לרוכשים הפוטנציאליים להמתין. ברור כי מחירי הדירות ימשיכו להיות גבוהים מאוד, הירידה בהתחלות הבנייה ובשיווק הקרקעות תמשך והנטל על הרוכשים ומבקשי המשכנתאות בשל החמרת הבנקים וגזרות המס השונות רק יגבר.

אם בסוף שנת 2012 צפינו כי עליית המחירים והגדלת הפער שבין ההיצע לביקוש יימשכו, לא חזינו שלכך תתווסף עליית המע"מ, ההחמרה במיסים והפחתה ביכולת הרוכשים לקבל מימון. המסקנה המידית של כך היא כי דור הביניים, ההורים, יצטרכו להיפרד מעוד חסכונות, שהרי הם היחידים שאפשר להמשיך ולהיעזר בהם לרכישת דירה, בטח עבור זוגות צעירים.

בקרב המשקיעים קיימת יציבות בביקושים שכן אפיקי ההשקעה האחרים נותרים עבורם פחות אטרקטיביים ולמרות כל הגזרות המיסוייות, ישנה יציבות במגמת הרכישות שלהם, ואף עלייה קלה של 4%.

כך שלמעשה התחזית לחצי השני של שנת 2013 אופטימית עוד פחות ממחצית השנה הראשונה, וגם אם הגזירות והמיסים הראשונים יביאו לירידה בביקושים, היא תהיה זמנית בלבד והרוכשים יחזרו לשוק במהרה- לפני שתבוא עלינו עליית מחירים נוספת.

הכותבת היא עליזה כהן, מנכ"לית רשת התיווך 'רשף נכסים'

מאת אמיליו פלוס, פובליציסט בת-ים הייתה בשפל רציני עד לפני מספר שנים. בת-ים הייתה דוגמא לעיר בפיגור: פשע, כבישים במצב גרוע, גינות לא מטופחות, חינוך גרוע, ניקיון שלא היה, טיילת חשוכה ובקיצור - ביזיון. עד שהגיע שלומי לחיאני שצמח בעסקים מאפס ממשפחה קשת יום, לא ירש או גדל עם כפית של כסף ועשה את מה שעשה בשתי ידיו וללא סיוע ופתאום החליט ללכת לפוליטיקה מקומית וזכה מול אלוף בצה"ל ואף מול ראש עיר. מיד ראינו שינוי. חייבים לתמוך בו ולאפשר לו להמשיך.  בזכותו העיר תפרח ותשגשג. העיקר - לא לבזבז את קולנו על מועמדים שלא עשו דבר בחייהם. רק ישבו על הגדר וליכלכו. הזינו את העיתונות בחצאי אמיתות. תושבי בת-ים! כפי שהגיעו לביתו של לחיאיני שוטרים בבוקר עם רעש וצלצולים היה ברור שתוך ימים יוגש כתב אישום. עברו שנים ושום דבר, לדעתי זה ביזיון. השפילו אותו ואת משפחתו. אבל שלומי ידע שהוא נקי והיה לו מצב רוח אפילו לרקוד עם כוכבים, ובכל אירוע הוא שר מכל הלב. הוא תקף בפומבי את מבקר המדינה . לדעתי אם יוגש כתב אישום בסמוך לבחירות זה מגמתי . יש לחקור את המדליפים, יש לחקור את מקור הכספים לתעמולה של המתמודדים האחרים שאין להם מימון מפלגות כפי שהחוק קובע.

בהצלחה ללחיאני במערכת הבחירות הנוכחית.

הדו"ח התקופתי של משרד השיכון קובע כי כוונת הממשלה להטיל מס על משפרי דיור צפויה להקטין את מספר העסקאות בדירות במשק. ביטול הפטור ממס רכישה על הסכום שעד 1.47 מיליון שקל עבור רכשי דירות שבבעלותם הייתה בעבר דירה, שצפוי להיכנס לתוקף בתחילת 2014, יגרום על פי הדו"ח להקדמת עסקאות של רוכשים במטרה להימנע מתשלום המס החדש.

קרא עוד...

ההודעה של משרד השיכון לפיה מחירי הדירות בישראל עלו השנה בכ- 6% אינה מפתיעה. התגובה של שר השיכון לפיה הוא צופה ירידה במחירי הדיור בעוד כשנה גם כן איננה מפתיעה. אך בפועל הנתונים מראים אחרת: הביקושים הקשיחים לרכישת דירה בישראל באזורי הביקוש נמשכים ובמקביל היצע הדירות לא נתן מענה מספק לרמות הבקושים, בטח באזור המרכז. העובדה כי היקף המשכנתאות ממשיך לגדול ולגדול מצביעה גם היא ששום הצטננות של שוק הנדל"ן לא נראית באופק, בטח לא ירידת מחירים- למרות שהממשלה ושר השיכון מנסים לטעון אחרת.

קרא עוד...

היקף המשכנתאות שהעניקו הבנקים בחודש האחרון צפוי להסתכם בסכום גדול של 4.2–4.5 מיליארד שקלים- עלייה של 17% נוספים לעומת היקף המשכנתאות שנלקחו ע"י הציבור בחודש אפריל. אישור עליית המע"מ השבוע בכנסת ב-1% וכניסתו לתוקף של המע"מ החדש בתחילת יוני צפויה להביא להקדמת עסקאות לרכישת דירות חדשות בימים הקרובים. הרוכשים מעוניינים להקדים תשלומים על מנת לחסוך את העלייה בשיעור המע"מ, מה שיביא בהכרח לעלייה נוספת בהיקף המשכנתאות שנלקחות בחודש מאי.

רק לאחרונה פרסם בנק ישראל פרסם נתונים המראים דווקא על ירידה של 4.2% בלקיחת משכנתאות בחודש אפריל, זאת לעומת חודש מארס. האופטימיים קיוו לצינון ורגיעה של שוק הנדל"ן אבל אז הגיע חודש מאי שהוכיח כי הביקושים הנמוכים של אפריל נבעו בעיקר מהמתנה של רכשי דירות ותקווה שלהם למהלכים וצעדים של הממשלה החדשה בשוק הנדל"ן- מה שלא התממש במציאות.

בנק ישראל בתקופת הנגיד סטנלי פישר פעל רבות בניסיון לצנן את שוק הדיור ויחד עם זאת לשמור על רמת אינפלציה העומדת ביעדים באמצעות הורדת ריבית בנק ישראל. עם זאת, הממשלה בהנהגת שר השיכון הנוכחי אורי אריאל ממשיכה את מדיניות שר השיכון הקודם אריאל אטיאס והיא אינה מקדמת מהלכים רציניים וממשיים במטרה להגדיל את היצע הדירות במחירים ברי השגה ולא רק בפריפריה אלא גם באזור המרכז.

עד היום מרבית הצעדים של בנק ישראל השפיעו על צד הביקושים לדירות אך לא היתה השפעה על צד ההיצע שנותר כמו שהוא בשנים האחרונות- נמוך בהרבה מהביקוש והדרישות. בדרך זו לא יינתן פתרון אמיתי לבעיית שוק הדיור בישראל וכאשר הרוכשים יבינו שאין למה לצפות ואין למה לחכות, אלא שהזמן פועל לרעתם והמחירים רק ממשיכים לעלות, הם ייקחו על עצמם סיכונים גבוהים יותר באמצעות משכנתאות גבוהות יותר שבסופו של דבר עשויים ליצור כדור שלג פיננסי שיפגע במשק כולו.

הטור נכתב ע"י עידן אולנטוך, מנכ"ל אולנטוך ייעוץ משכנתאות