השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: " בכוונתי לקדם החלטת ממשלה לשמירה על המגוון הביולוגי ותוכנית פעולה הנוגעת למשרדי ממשלה רבים: הפנים, האוצר, התשתיות, החינוך, המדע, התיירות, המשפטים והתמ"ת, כשלכל משרד יוגדרו תחומי אחריותו. האיום על המגוון הביולוגי נובע מהתנהלות לא נכונה של האדם, שלעיתים קוצר פירות בטווח הקצר, אולם מפסיד בראייה ארוכת טווח"

כלים
"בכוונתי לקדם החלטת ממשלה לשמירה על המגוון הביולוגי", כך אמר היום, שני, השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, בכנס ירושלים לסביבה וטבע של החברה להגנת הטבע, שהוקדש לנושא המגוון הביולוגי. בכנס, שהתקיים בבנייני האומה ונערך בשיתוף המשרד להגנת הסביבה, אוניברסיטת תל אביב, עיריית ירושלים ורשות הטבע והגנים, השתתפו מנכ"לי משרדי ממשלה, אנשי אקדמיה, נציגי ארגוני סביבה, אישי ציבור והקהל הרחב. "תכנית הפעולה של ישראל נוגעת לפעילות של משרדי ממשלה רבים", אמר השר ארדן, "פנים (מנהל התכנון), חקלאות, אוצר, תשתיות, חינוך, מדע, תיירות, משפטים, תמ"ת וחוץ והיא מציעה דרכים להטמעת העקרונות של פיתוח בר-קיימא. התכנית כוללת שלל המלצות הנוגעות לתכנון נכון של שימושי שטח, לממשק נכון של השטחים הפתוחים, לשינויי חקיקה נדרשים, ליישום כלים ותמריצים כלכליים מתאימים בחקלאות ובסקטורים נוספים, ולהגברת מודעות הציבור על ידי חינוך והסברה. המשימה של התכנית הלאומית היא להגדיר לכל אחד ממשרדי הממשלה את תחומי האחריות והפעילות כך שהשמירה על המגוון הביולוגי תגבר."

ניר פפאי, ראש אגף שמירת סביבה וטבע בחברה להגנת הטבע: "המבחן האמיתי של התוכנית הלאומית של המשרד להגנת הסביבה יהיה באופן יישומה, ולשם כך אנחנו מברכים את השר ארדן, שהודיע היום כי הוא יקדם החלטת ממשלה בנושא ומקווים כי מהלך זה יקודם עוד בשנת 2010. יישום אמיתי של התוכנית דורש הטמעה של המגוון הביולוגי במערכת קבלת ההחלטות במדינה ובמוסדות התכנון, הקצאת משאבים נדרשים ושילוב הנושא במערכות החינוך הפורמאליות והבלתי פורמאליות."

עוד אמר השר ארדן בכנס: "לכבוד שנת המגוון הביולוגי, המשרד להגנת הסביבה הכין בעזרת צוות רב תחומי מהאקדמיה, רשות הטבע והגנים, מינהל המחקר החקלאי וארגוני הסביבה, תכנית לאומית למגוון הביולוגי בישראל. למרות שהמושג מגוון ביולוגי והתועלות או השירותים שהוא מספק לאדם, מוכרים בעולם האקדמי מזה כעשר, הם כמעט ואינם מוכרים לציבור הרחב ובישראל המצב טוב פחות. לכן אקדים את המאוחר ואומר, שבשלב הראשון עלינו לפעול במערכת החינוך ולחזק משמעותית את החינוך וההסברה בנושא כדי לעורר את המודעות למרכיב שהוא קריטי לרווחת חיינו, הפיזית והרוחנית, על פני הארץ.

"במדינת ישראל, ששטחה קטן ומגוון ואוכלוסייתה מהצפופות בעולם, קיימים גורמים רבים המאיימים על המגוון הביולוגי. עלינו להבין כי קצבי הפיתוח המהירים והכרסום המתמיד בשטחים הפתוחים, הם אשר מעמידים בסכנה את כל התועלות או את "שירותי המערכת האקולוגית", כפי שנהוג לכנותם וכי אותם שירותים חיוניים לאדם, לרווחתו ולהתפתחותו. לפיכך, פגיעת הפיתוח במגוון הביולוגי מזיקה לאדם, מאיימת על רווחתו ועל קיומו ארוך הטווח ואינה מאפשרת לפיתוח להיות פיתוח בר קיימא. רק פיתוח המותיר מגוון ביולוגי במימדים הדרושים לרווחת האדם יתקיים לאורך זמן ויהיה לבר קיימא.

האיום על המגוון הביולוגי נובע במידה רבה מהתנהלות לא נכונה של האדם, שלעיתים "קוצר פירות" בטווח הקצר אולם מפסיד בראייה ארוכת טווח. לנוכח ההבנות והתובנות החדשות בדבר חשיבות המגוון הביולוגי ושירותי המערכת האקולוגית, הוכנה התכנית הלאומית לשמירה על המגוון הביולוגי והיא כוללת תכנית פעולה רחבה ומקיפה לשמירה וממשק. אציין שישראל חתומה על אמנת המגוון הביולוגי (CBD) וכי במסגרת זו הכינו מדינות רבות בעולם תכניות פעולה דומות, אשר כבר מיושמות מזה מספר שנים. בכוונתי לפעול לקידום החלטת ממשלה לשמירה על המגוון הביולוגי. החלטה כזו תבוא כהמשך להחלטת הממשלה בנושא פיתוח בר-קיימא שהתקבלה בשנת 2003, שהטילה על המשרד להגנת הסביבה לנקוט צעדים ל"מניעת התדרדרותו של המגוון הביולוגי".