כלים

ארגוני הגברים והאבות בישראל הגישו לבית המשפט העליון בקשה חריגה להצטרף לדיון שבין תנועת אמונה, ארגון פמיניסטי המייצג נשים דתיות, לבין הועדה לבחירת דיינים שבמשרד הפנים. הגברים מבקשים מבג"ץ לקבל את עמדת העותרת, וארגוני הנשים, ולצרף אישה לועדה למינוי דיינים.  לא זו בלבד אלא שארגוני הגברים אף מבקשים מבגץ להחליף את מחצית הגברים בוועדה למינוי דיינים - בנשים. ארגוני הגברים גם קוראים לפטר את מחצית הדיינים בבתי הדין הרבניים ולהחליפם בדייניות

בעתירה שהגיש גיא שמיר, מטעם ארגוני הגברים והאבות, נכתב כי "למעשה הנשים מבקשות ייצוג ייעודי לצורכיהן ולהשקפותיהן. מנגד הגברים בישראל אינם מקבלים ייצוג ייעודי לצרכיהם והשקפותיהם. במיוחד גברים חילוניים שאין להם קשר לדת, והם הרוב, אינם מיוצגים ע"י אף אחד מאנשי הוועדה למינוי או מהדיינים אשר אמורים להיבחר."

"אף אחד מחברי הוועדה למינוי דיינים או מהדיינים עצמם איננו מייצג גברים או אבות גרושים המקבלים את השירות בבית הדין הרבני. חברי הוועדה מייצגים את העמדות הממלכתיות של נותני השירות, אבל לא של מקבלי השירות. עמדות אלה כוללות את הכורח הפוליטי להשליט על אזרחים בעל כורחם את הדין האישי, שבהרבה מקרים פוגע בגברים הרבה יותר משהוא פוגע בנשים, ודי להזכיר את הפטור ממזונות לנשים, העדפת נשים במשמורת, הכתובה, מדור שקט, וגם סרבנות גט של נשים. יעידו על כך מספר הגברים אשר נשלחים למאסר, מספר הגברים אשר מעוכבי יציאה מהארץ, ועדיין לא ראינו אישה אחת ששילמה כתובה לגבר."

"האינטרסים של לשכת עורכי הדין, גם אלו שהם גברים, מייצגים אינטרסים שאינם עולים בקנה אחד עם גברים שבגירושין. ללשכת עורכי הדין אינטרס לפרנס עורכי דין, ללבות סכסוכים, כי ריבוי סכסוכים מהווה ריבוי פרנסה. לא ברור מדוע לשכת עורכי הדין המייצגת כ 45,000 עורכי דין זוכה לשני קולות בוועדה, בעוד הציבור עצמו (ארגוני הנשים וארגוני הגברים) זוכה לאפס קולות בוועדה. כך נוצר מצב שנשים מבקשות ייצוג יעודי לעצמן, ולגברים שהם קליינטים של בית הדין הרבני, בעל כורחם, אין אף אחד שמייצג את האינטרסים שלהם"."

עוד נכתב בבקשה להצטרף לעתירה כי "למעשה, ניתן לומר שעתירתן של ארגוני הנשים מבוססת לא רק על הזכות לייצוג שוויוני, (כי במקביל אין ייצוג שוויוני לגברים, אלא הייצוג בוועדה הוא רק למוסדות שלטוניים שבחרו לשלוח לוועדה נציגים שבמקרה הם גברים), אלא גם על הזכות לחופש מפטרנליזם שלטוני."

"על רשויות השלטון במדינה לשתף את האוכלוסייה אשר מקבלת את השירותים מהרשויות. הרכב ועדת המינויים משקף מצב פטרנליסטי במיוחד בו הרשויות מכתיבות לאוכלוסייה שיקולים שונים מתוך אמונה שהרשויות יודעות יותר טוב מהאזרחים מה טוב להם, מבלי לשתף את האזרחים עצמם (מקבלי השירות)."

לפיכך מתבקש בית המשפט לשקול את עתירת ארגוני הנשים, ובמקביל את עמדת ארגוני הגברים, שיש לקבל את העתירה דווקא מן הטעם שהמדינה מכירה בצורך לשתף את אזרחי המדינה עצמם בהליכים המעצבים את העניינים הנוגעים לחייהם".

"הגיע הזמן שנשים, ואך ורק נשים, יהיו בעלי הכוח בישראל למנות דיינים לבתי הדין הרבני. הנשים הודרו מוועדה זו במשך שנים, והגיע העת לשקף את מאזן הכוחות האמיתי במדינה. נשים הן השולטות כמעט בכל מוקדי הכוח, ויש לשקף זאת גם בוועדה זו. במשך שנים מתלוננות הנשים על הפלייה בבתי הדין הרבניים נגדם, והגיע הזמן לבטל את ההפליה באמצעות מינוי נשים כדי שהן ימנו את הדיינים הרבניים. מבחינתנו, נשמח גם אם 50% מבית הדין הרבני יהיה מורכב מנשים. יש לפטר מחצית מהדיינים ולהחליף אותם בנשים", כך הסביר אלי דניאל, דבר הקואליציה למען הילדים והמשפחה, את המהלך.

"אנו מקווים שבג"ץ יבין כי ארגוני הגברים אינם קוראים למלחמה בין המינים, ואין לאף גבר כוונה לסחוט את גרושתו. להיפך, הגברים הם אלה שנסחטים, מושלכים לבתי כלא, מתרוששים, אינן יכולים לצאת מהארץ, מתמודדים עם תלונות שווא במשטרה, ויחס מחפיר מהפרקליטות, רוצים מהם לשלם כתובה, ומזונות בשיעורים אסטרונומיים שאי אפשר לעמוד בהם, ואחר כך עוד מתלוננות הנשים שיש הפלייה נגדם. אם ככה, אז אדרבא שיפטרו מחצית מהדיינים ויחלפו אותם בדיינות".