מליאת הכנסת אישרה הערב בקריאה ראשונה את הצעות החוק של ח"כ דב חנין ופאינה קירשנבאום, הבטחת תשלום מזונות גם לאישה שביקרה בחו"ל. על פי הצעות החוק, המוסד לביטוח לאומי ישלם מזונות לאישה ולילדים זכאים, כאשר החייב מסרב לשלם (יגבה אחר כך את החוב מהחייב) גם במקרים שהאישה "העזה" לצאת לביקור בחו"ל

כלים

מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה, הצעת חוק של ח"כ פאינה קירשנבאום (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש), המבטל שלילת מזונות מאמהות חד הוריות היוצאות לחו"ל.

כיום, אם חד הורית שלא מצליחה לגבות דמי מזונות מבעלה לשעבר ומשתכרת פחות מ-5,013 ₪ בחודש, מקבלת קצבת מזונות מהביטוח הלאומי בסך 2,672 ש"ח, והביטוח הלאומי גובה את הכסף מהבעל. כ-20,139 נשים קיבלו קצבה באופן זה בשנת 2009.

על פי חוק המזונות, אם אישה, המקבלת קצבה זו, יוצאת לחו"ל יותר מפעם אחת בשנה הקצבה נשללת ממנה. הקצבה נשללה מ-1,500 נשים בשנת 2009. הצעת החוק של ח"כ פאינה קירשנבאום מבטלת סעיף זה.

הביטוח הלאומי יכול לגבות את הכסף מהבעלים הסרבנים. התשלומים לדמי מזונות אמורים להיות ממומנים במלואם באמצעות התקבולים מהחייבים. עם זאת, מערך הגביה של המל"ל אינו אפקטיבי - בשנת 2009 סכום התשלומים לדמי מזונות היה כ-427 מיליון ₪ אולם סך התקבולים מבני הזוג החייבים לתקופה זו עמד על כ-172 מיליון ₪, שהם כ-40% בלבד מסך התשלומים ששולמו לנשים בשנה.

ח"כ פאינה קירשנבאום, יוזמת החוק: " מחר אנו ממשיכים את המאבק נגד העלאת גיל הפרישה לנשים בוועדת הכספים. רק לפני כשבוע שמענו את הסקירה של הממונה על השכר באוצר על ההפרשים הבלתי נסבלים בין ההשתכרות של נשים לבין זו של הגברים.

ואני שואלת את עצמי, האם החלטנו, כמדינה להזניח את ציבור הנשים בישראל? האם החלטנו לוותר על כמחצית מהאוכלוסייה? מגמה זו חייבת להיפסק. עלינו להילחם בתופעות המפלות נשים, המונעות מהן לצאת לשוק העבודה, המונעות מהן לחיות את חייהן האישיים בשקט."

ח"כ דב חנין (חד"ש), יוזם החוק: "יציאה מישראל אינה מעידה בהכרח על עושר. חשוב להרחיב את חובת המוסד לביטוח לאומי להבטיח זכויות של נשים וילדים לתשלום דמי מזונות".