בצד כוס הקפה שרוב האנשים שותים בייסורי מצפון כבדים, יש לא מעט מחקרים החושפים סתירות בכל הנוגע להשפעות הקפה על גוף האדם. אז האם קפה בריא, או מזיק? תלוי במחקר

כלים

coffee במגזין אמריקאי התפרסם לא מזמן סקר החושף טפח מתרבות הקפה בארה"ב, "הפוך" היא אומנם המצאה ישראלית, אך האבטיפוס, הקפוצ'ינו, פופולארי מאוד גם מעבר לים. 42% מהאמריקאים יוותרו על קפה ביתי מול הטלוויזיה, או המחשב, לטובת הקפה ה"מקצועי" שמוגש בבתי הקפה. 20% יוותרו על ארוחת הצהריים לטובת כוס קפה ראויה. 12% יוותרו על שעות שינה בשביל כוס קפה. סביר להניח שגם בארץ המצב דומה. באופן לא מפתיע, ככל שיותר אנשים שותים ונהנים מקפה, כך קהל הצרכנים הופך בררן יותר ואינו מתפשר על קפה שהוא פחות ממושלם.

עד לא מזמן, אכן נאלצו שתייני הקפה לוותר על ארוחות צהריים, תוכניות טלוויזיה ושעות שינה על מנת לצאת ולשתות קפה בבתי קפה ומסעדות, אך בשנים האחרונות הטכנולוגיה במכונות הקפה הביתיות, מאפשרת הכנת קפה שווה איכות גם בתנאים ביתיים והן גם "חכמות" מספיק, על מנת להפיק קפה איכותי מבלי שמתפעל המכונה יידרש לרכוש כישורים של ברמן.

כיצד קפה יכול להועיל? מסתבר שתחושת המרץ והערנות שנוצרת כתוצאה משתיית קפה, היא בין השאר עלייה בלחץ הדם. רופאים רבים ממליצים למטופלים הסובלים מלחץ דם נמוך לשתות קפה. מחקר אמריקאי חושף שצריכת קפאין לאחר אימון גופני, יכולה להפחית באופן משמעותי את כאבי השרירים שאנו חשים לאחר האימון. מסתבר שקפה מכיל גם יותר נוגדי חמצון מרוב הפירות והירקות, המגנים מפני הזדקנות, סוגים שונים של סרטן, סוכרת ופרקינסון. מחקרים רבים מראים כי שתייה קבועה של קפה מסייעת לשיפור הזיכרון ומשפרת את יכולת הריכוז, יתרה מכך, חוקרים באוני' קליפורניה מצאו כי לקשישות שהרבו לשתות קפה במהלך חייהן יש זיכרון טוב יותר.

עם זאת, רבות המחלוקות סביב הנושא הבריאותי מאחורי הקפה, מעת לעת מתפרסמים מחקרים שונים המעלים תופעות בעייתיות הנובעות, לכאורה, משתיית קפה. אחד הסייגים הבולטים שמעלים אנשי רפואה רבים בהתייחסותם למחקרים אלו, הוא הקושי לבודד את נזקי הקפה מנזקי אורח החיים הכללי של האנשים עליהם התבצעו המחקרים.

אחת הסוגיות המוכרות יותר, היא השפעת הקפה על העובר. מחקרים רבים טענו כי לנשים בהריון אסור לשתות קפה וכי שתיית קפה עלולה לפגוע בהתפתחות העובד ולגרום לילוד להיוולד בתת משקל. ד"ר בודיל האמר בך וחוקרים נוספים מדנמרק, חקרו את השפעות הקפה על גופן של מעל 1,000 נשים הרות. מסקנות המחקר מעלות כי שתיים קפה בכמות של 3 ספלים ליום, או פחות, אינה משפיעה לטובה, או לרעה, על העובר. לטענת החוקרים, אחת הסיבות האפשריות ליצירת המיתוס שאומר כי שתיית קפה פוגעת בעובר, היא חוסר היכולת לבודד את שתיית הקפה מאורח חייהן הכללי של הנשים שהשתתפו במחקרים השונים ולפי כך לייחס לשתיית הקפה נזקים רבים הנגרמים כתוצאה מתזונה לא בריאה, שתיית אלכוהול ועישון סיגריות.

ד"ר אירנה דסיאטניקוב, רופאת שיניים, מספרת שמטופלים רבים שמגיעים אליה לטיפול הלבנת שיניים מתוודים במבוכה כי הם שותים הרבה קפה. ההנחה הרווחת היא שקפאין הוא הגורם העיקרי להצהבת שיניים, אך ברוב המקרים, כאשר נשאל המטופל האם הוא גם מעשן הרבה, התשובה היא כן ולמעשה, הקפאין הוא גורם אזוטרי ביחס לניקוטין בכל הקשור לשיניים צהובות. כך או אחרת, חיוך יפה הוא יתרון משמעותי בכל הקשור לרושם ראשוני ורפואת השיניים כיום מאפשרת לחייך בלי מבוכה, באמצעות פרוצדורות הלבנה יחסים פשוטות, זולות ולא כואבות.

כמו כן, בדיוק כמו מוצרי החלב שמזיקים למי שאלרגי אליהם, אך בריאים מאוד לשאר האנשים, כך גם קפאין, לא מומלץ בכמויות גדולות למי שסובל מלחץ דם גבוה, למרות שאפילו נמצא כיעיל למי שסובל מלחץ דם נמוך. כדאי לציין כי כיום ניתן להפיק קפה נטול קפאין שטעמו זהה לחלוטין לקפה עם קפאין.