"אתם כעדים מדרגה ראשונה, יכולים יותר מכל אחד אחר להעיד, לספר ולחנך, כדי ששואה נוראית שכזאת לא תתרחש שוב לעולם. הועידה שלכם חשובה ואני שמח מעומק ליבי לארח אתכם במשכן הנשיא".
רומן קנט, יו"ר ארגון ניצולי השואה בארה"ב אמר: "לו מישהו היה אומר לי באותם רגעי תופת, כי אשב בביתו של נשיא מדינת העם היהודי - הייתי מתקשה להאמין. כניצול שואה, אני חש היום רגעים של אושר, ובמיוחד של גאווה, לשבת כאן אצלך בבית הנשיא בירושלים. בשבילנו, מדינת ישראל היא דבר יחיד מיוחד. לו היתה קמה ב-1939, מרבית העם היהודי יכול היה להינצל".
נח פלוג, נשיא הארגון, ויו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל, אמר לנשיא בדברי ברכתו: "ניצולי השואה חשים ביחס המיוחד אליהם מצדך, ובכך שאתה מייצג את עמדתנו בכל הנוגע להנצחת השואה בצורה הטובה ביותר, בכל מקום בו אתה מבקר".
להפסיק הגירוש מצרפת
ביום ראשון, במהלך ישיבת הועידה, קראו מנהיגיה להפסקת גירוש הצוענים מצרפת. "אמנם הם מגורשים לרומניה ולבולגריה ולא למחנות השמדה אך לאור הסבל שעברו הם ראויים לחמלה, התחשבות ורגישות", נאמר בהודעתם.
בהצהרה שהופנתה לפרלמנט הצרפתי לנשיא סרקוזי נכתב בין היתר: "כשרידי שואה איננו יכולים להיות אדישים לנוכח תמונות של צוענים בני הרומה מושלכים מהמחנות בהם שהו, כשאזרחותם הצרפתית נשללת". גירוש המוני שכזה המבוסס על מניעים אתניים מצמרר ומנוגד לרוח החדשה הנושבת באירופה ועומד בסתירה למדיניות האיחוד האירופי.
"על העם הצרפתי מוטלת החובה לזכור את העוול שנעשה לצוענים בעת מלחמת העולם השניה כשהשלטון הצרפתי שיתף פעולה עם הנאצים". נכתב בהצהרה. "כמי שעברו את התופת לצד הצוענים אנו מבקשים לנקוט עמם במידת הצדק, ההגינות ואף הרחמים ולהפסיק ביצוע הגירוש".
נשיאות הארגון, הצטרפה גם לקריאה של מרכז הארגונים של ניצולי השואה בארץ להימנע מגירוש 400 הילדים הזרים.