הבן טיפל באמו והזרים לה עשרות אלפי שקלים - אך משנפטרה לא קיבל חזרה את כספו מחשבון הבנק שלה
נ', גבר כבן 56 אשר שכל את אחיו היחיד לפני שנים רבות, טיפל וסעד את אמו לאורך שנים. במהלך השנים העביר נ' לאמו בכל חודש קצבה נדיבה, ומשנפטרה נותרו בחשבונה כ-100 אלף ₪.
לדאבונו, לא הקפידה האם לכתוב צוואה, וכל חיפושיו אחר צוואה כלשהי בין חפציה עלו בתוהו. בצר לו, פנה נ' אל רשם הירושות והגיש בקשה להוצאת צו ירושה לאמו, על מנת שיתאפשר לו להעביר את יתרת הכספים אותם העביר לחשבונה, חזרה לרשותו.
רשם הירושות העביר את התיק לבית המשפט לענייני משפחה, המוסמך לטפל במקרים בהם היורש נעדר. מסתבר שלאחיו שנפטר נולד לפני שנים רבות בן, שנותר ברוסיה, אך עם השנים נעלמו עקבותיו.
במקרים כאלה מחויב רשם הירושות להפנות את הפונים אל בית המשפט לענייני משפחה, למרות שבמקרה זה אין עוררין על כך שהבן הוא זה שהפקידם בחשבון הבנק של אמו. הנימוק המשפטי להכרעה היה שלאחיין האבוד מגיעה כמחצית מכספה של סבתו, בשל כניסתו לנעלי אביו המנוח.
האחיין האבוד, יוצג על ידי האפוטרופוס הכללי, ובית המשפט לענייני משפחה קבע כי נ', הבן הסועד, זכאי לקבל רק כמחצית מהכספים אותם הפקיד בחשבון אמו, בעוד שיתרת הסכום תחכה לאחיין האבוד בקופת האפטרופוס, עד שיאותר.
עו"ד סיון כהן, המתמחית בתיקי ירושות ועיזבונות, מציינת שעל מנת למנוע תרחישים שכאלה יש לאפיין העברות כספים להורים מבוגרים כהלוואות, ולנסחן ככאלה, וכמו כן מומלץ להפציר בהורים לנסח צוואה, אפילו הפשטנית ביותר.
הסיפור הקפקאי בו נתקל נ' הוא נדיר, אך משקף היטב את יתרונות ומגבלותיו של חוק הירושות בישראל. לדברי עו"ד סיון כהן, המתמחה בתיקי ירושות ועיזבונות, כאשר קיים יורש נעדר, תועבר הבקשה למתן צו ירושה באופן אוטומטי מרשם הירושות אל בית המשפט לענייני משפחה, על מנת שזה יכריע בעתידו.
במקרה הנוכחי קבע בית המשפט כי על נ', הטוען לירושת כל הכספים שהותירה אחריה אמו, לעשות את כל המאמצים הנדרשים על מנת לאתר את אחיינו האבוד. באי כוחו של נ' ערכו מאמצים מרובים לאיתור האחיין האבוד, וביניהם פנייה למשרד הפנים בגרמניה, שם כנראה חי האחיין באחד משלבי חייו.
לאחר שהמאמצים הרבים לא נשאו פרי, קבע בית המשפט, כי רק מחצית מהונה של המנוחה יועבר לנ' בנה, בעוד המחצית השנייה של הסכום תישאר למשמורת עבור היורש החוקי הנוסף – האחיין האבוד, שמעולם לא פגש במנוחה ולא היה עימה בקשר.
לדברי עו"ד סיון כהן, קיים לקח חשוב מהסיפור: כאשר ילדים הסועדים את הוריהם, ומעבירים להם כספים לקיומם היומיומי, טוב אם יערכו רישום של הכספים, ויתעדו אותם כהלוואה הניתנת להורים, ולא כמענק או מתנה.
כמו כן, מומלץ מאד לבקש מההורים לערוך צוואה, אפילו הפשטנית ביותר, שבמקרה הנדון הייתה משנה את התמונה מהקצה אל הקצה, ומאפשרת לבן לקבל את כספו חזרה.