כלים

ביהמ"ש אסר פרסום יומנים של נערה בת 14 שהתאבדה מחשש שהפרסום יעודד התאבדויות בקרב בני נוער. עוד נקבע כי גם למת יש זכות לפרטיות

בהחלטה יוצאת דופן אסר ביהמ"ש פרסום יומנים שכתבה נערה שהתאבדה, למרות בקשת אמה של הילדה לפרסם את רשימותיה האחרונות. אביה של הנערה התנגד לפרסום,  האם נימקה את בקשתה בכך שהיומנים משקפים את כישוריה של בתה.

"הסיבות העיקריות אותן ציין ביהמ"ש להחלטתו מבוססות על חוות דעת פסיכולוגית, הקובעת כי בני נוער עסוקים רבות בנושא המוות, ועל כן מתבגר או מתבגרת שהתאבדו עלולים להוות מקור לחיקוי והזדהות, במיוחד במצבי משבר." מסביר עו"ד בני דון יחייא.

הפסיכולוג שעל חוות דעתו הסתמכה השופטת בהחלטתה נימק את עמדתו התומכת במניעת פרסום היומנים בכך שיכולת החשיבה של צעירים מופשטת ולא מפותחת מספיק, ולכן כושר השיפוט שלהם איננו לגמרי תקין.

לדברי הפסיכולוג, המצוטטים בהחלטת השופטת, קיימת אצל נערים מתבגרים נטייה לאימפולסיביות ולחיפוש פתרונות של שחור לבן, ואלה עלולים לעודד מתבגרים לבחור באופציה של התאבדות כי הם עשויים לראות בה אופציה לגיטימית.

עוד כתבה השופטת כי פרסום מכתב או שירה של מתבגר מתאבד עלול להוות מקור לחיקוי והזדהות, במיוחד במצבי משבר, שבהם התאבדות נתפסת כפתרון אפשרי. השופטת קבעה עוד כי גם למת יש זכות לפרטיות ושמירה על כבודו.

הנערה הביעה את עמדתה בחייה, כי הדברים שכתבה ביומנה הם פרטיים. על אחת המחברות שלה אף כתבה הנערה: "פרטי / סודי - נא לא לפתוח".