כלים

על הקשר בין עששת וגדילה של ילדים: טיפול בעששת מזרז את קצב הגדילה ומשפר את איכות החיים של הילדים

מסיבת סוף השנה בגן..... כל הילדים לבושים יפה, שמחים, רוקדים, מתרגשים. ושוב כמו בשנה שעברה את רואה שהילד שלך נמוך מכולם, רזה מכולם, פחות מחייך, פחות שמח. בעצם, גם בביקור האחרון בטיפת חלב, האחות שוב הייתה מאוכזבת מהאחוזון.

תנסי להיזכר – מתי בפעם האחרונה הסתכלת לו לתוך הפה? מתי בדקת לו את השיניים? האם לקחת אותו אי פעם לרופא שיניים לבדיקה?

אולי זה מפתיע, אבל מחקרים רבים מראים שמצב שכיח כמו עששת בשיניים שאינה מטופלת משפיעה על הגדילה והבריאות הכללית של מיליוני ילדים צעירים בעולם. מוקדי עששת שאינם מטופלים מלווים בחוסר נוחות או כאבי שיניים, פוגמים בעליה במשקל, בגדילה, באיכות חיים ובהתפתחות הקוגניטיבית של ילדים צעירים.

עששת שאינה מטופלת גורמת לכאב וחוסר נוחות באכילה וכתוצאה מכך יורדת צריכת המזון, נפגעת איכות החיים, מופרעים הרגלי השינה וחלה האטה בגדילה. עששת חמורה עלולה להתפתח למוקדי זיהום עם סיכון גבוה יותר לאשפוז בבית חולים וביקורי חירום במרפאת השיניים, עלייה במספר הימים עם פעילות מוגבלת, היעדרות מבית הספר, יכולת הקשבה ולמידה מופחתת. אין להתעלם גם מההשפעה על כלכלת המשפחה מאחר וההורה נאלץ להעדר בתכיפות מהעבודה כדי להביא את הילד לטיפולי שיניים.

לעומת זאת, ילדים שסבלו ועברו טיפולי שיניים הראו שיפור משמעותי ברמה הפסיכולוגית. נטרול הכאב הביא לשיפור ביכולת האכילה והשינה, שיפור בהישגים בבית הספר ועלייה באינטראקציה החברתית. בנוסף, ילדים לאחר הטיפול מראים עלייה חדה יותר במשקל, הם גדלים ומדביקים במהירות את הפער. והעיקר – הם חוזרים לחייך!

הממצא המפתיע הוא, שבמדינות מפותחות ומתפתחות רבות, בילדים לפני גיל בית הספר, 90% מנגעי העששת אינם מטופלים. כנראה בגלל חוסר מודעות, משאבים דלים מדי, או מחסור ברופאים מיומנים לטפל בגילאים הקטנים.

הכותבת היא ד"ר ברקוביץ רולי, מומחית לרפואת שיניים לילדים, אחראית מרפאת שיניים לילדים ברשת מרפאות "כללית סמייל"