כלים

אמש פונו חמש תחנות דלק פיראטיות באזור הנגב. התחנות, שמוקמו בין בתים ובמקומות מסתור בישובים בדואיים (לקיה ותל שבע), פונו במסגרת מבצע אכיפה של מפקחי מינהל מקרקעי ישראל ויחידת להב במשטרת ישראל, בשיתוף פעולה עם מינהל הדלק במשרד האנרגיה והמים והמשרד להגנת הסביבה. באחד המקרים, פירק מפעיל התחנה בתל שבע את התחנה ופינה את השטח בעצמו, כדי להימנע מתביעות הנזיקין הכספיות שהמנהל מגיש נגד עברייני קרקע. המבצע התקיים בעקבות ממצאי סקר שחשף 65 תחנות דלק פיראטיות ביישובי הבדואים בנגב. במנהל מתכננים כעת סדרת פעולות אכיפה מהירה כדי לסגור 30 תחנות דלק פיראטיות נוספות שאותרו בסקר.

הסולר והדלקים שנתפסו בתהליך פינוי הועברו למינהל הדלק הממשלתי. מפעילי התחנות הועברו לטיפול המשטרה. על פי הודעת המנהל, תחנות הדלק הוקמו, ללא אישור ובניגוד לחוק, על אדמות מדינה המיועדות למגורים בלב יישובים בדואים. לאחר פינוי התחנות ייערך המינהל לשווק את הקרקע שפונתה למטרות מגורים, לתושבי לקיה ותל שבע.

מנהל חטיבת שמירת הקרקע במינהל מקרקעי ישראל, ישראל סקופ, אומר כי "ממצאי הבדיקה שערכנו לגבי מצב תחנות הדלק הפיראטיות בנגב מחייבים את כל רשויות האכיפה להיערך לטיפול בתופעה. מדובר לא רק בפלישה לאדמות המדינה, אלא פשוט בסיכון שלום הציבור. תחנות הדלק הללו פועלות ללא פיקוח בטיחותי וללא פיקוח על הדלקים, בלב איזורי מגורים, מדובר בתופעה שעלולה להסתיים באסון".

יש לציין כי מבירור שערכנו ב"תשתיות" עולה כי לפני כארבעה חודשים נערך פינוי של שתי תחנות דלק פיראטיות באזורים שאינם שייכים למגזר הבדואי. שתי תחנות אלו פונו משדות נגב ואשקלון. כמו כן ראוי לציין כי הסקר הנוכחי של המנהל התמקד במגזר הבדואי אך לטענת אנשי המנהל, סקרים נוספים מתמקדים באזורים ואוכלוסיות אחרות.

במנהל מבהירים גם כי התופעה של תחנות הדלק הפיראטיות הפכו נפוצות במגזר הבדואי בשל הדלק הזול שניתן לרכוש בהן. המחירים של הדלק הפיראטי, שאינו עובר פיקוח ולא משולם עליו מכס, יכול להגיע להנחה של עד 200 ש"ח לטנק דלק בודד. בשל הנחה זו ובשל אי כניסתם של גורמי האכיפה לאזורים אלו בשוטף, הפכה התופעה נפוצה יותר.