לצורך מעקב כזה נעשה שימוש בתכניות ניטור.
עד עכשיו בישראל, בשונה ממדינות רבות בארופה ובעולם המערבי, לא הייתה תכנית ניטור לאומית כוללת של המגוון הביולוגי, ולכן החליט המארג לקדם תכנית ניטור אינטגרטיבית בישראל שתגדיר בצורה מדעית ככל הניתן את 'מצב הטבע' או את מצב המגוון הביולוגי, מתוך שאיפה לשפר את הבסיס המדעי של קבלת החלטות וקביעת מדיניות, ולקדם ולסייע בניהול של משאבי הטבע בארץ.
בתהליך הקמת תוכנית הניטור הלאומית לקחו חלק מעל 70 מומחים הכוללים מדענים, אנשי מקצוע ואנשי שטח בתחומים שונים, חלקם מועסקים ע"י מוסדות ציבוריים ואקדמיים שונים וחלקם עצמאיים. התכנית הלאומית לניטור מגוון ביולוגי היא יוזמה ייחודית וראשונה בישראל, המשלבת עבודה אקולוגית מורכבת בהיקף לאומי, שיתוף פעולה של מגוון רחב של גופים וחוקרים, והתחייבות לטווח הרחוק.
בתוכנית הניטור של המארג אין היתחסות לשטחי יו"ש באופן ספציפי, התוכנית מדברת על חלוקה של הארץ על פי מערכות אקלוגיות וגושים גאוגרפיים ללא קשר לגבולות שקבע האדם. לדוגמא- חורש ים תיכוני, יערות קק"ל, אזור הספר, הר הנגב ועוד, בתוך יחידות אלה נכללים שטחים שונים ביו"ש. תוכנית הניטור תעקוב אחר איומים ותהליכים שונים המתרחשים באזורים השונים בארץ ופעולות הניטור כוללות מגוון רחב של פעילויות.
חלקן מבוצע בסקאלות קטנות- באתרי ניטור ספצייפים קבועים וחלקן מבוצע על כל השטחים הפתוחים בעזרת חישה מרחוק (תצלומי אוויר ולווין). כלי הניטור השני (חישה מרחוק) יאפשר לנו איסוף קבוע של נתונים אודות שינויים במבנה הנופי, שינויים בתצורות צומח, אחוזי כיסוי של צומח, ומעקב אחר דינמיקה של צמחיה גם בשטחי יו"ש.
בנוסף לחלק המדעי אשר יבוצע ע"י טובי המומחים בארץ (טובי הצפרים, הבוטנאים, אנשי היונקים וכ'), מרכיב נוסף של התוכנית מבוסס על נתונים שיאספו ע"י הציבור הרחב. לצורך כך יוקם מערך ניטור ציבורי (מבוסס אפליקציות סמארטפונים, ואתר אינטרנט תומך) שיאפשר איסוף נתונים מהשטח ע"י הציבור גם בשטחי יו"ש. מידע זה לאחר שיאומת ויוכנס למאגר הנתונים של תוכנית הניטור יאפשר לנו מעקב אודות מצב הטבע גם בשטחי יו"ש באופן רציף וקבוע.
הכותבת היא ד"ר נעמה ברג, מרכזת התוכנית לניטור מגוון ביולוגי בשטחים פתוחים, המארג- האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים