כנס האיגוד העולמי למשפט עברי ניפתח במכללה האקדמית נתניה אתמול בערב (21.6.10) ויימשך ארבעה ימים. בטקס הפתיחה לקחו חלק שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן, הרב הראשי של חיפה ונשיא האיגוד העולמי למשפט עברי הרב שאר ישוב כהן ונשיא המכללה פרופ' צבי ארד

כלים

שר המשפטים פרופ' יעקב נאמן טען כי המצב הקיים אינו תואם את החוק שכן חוק יסודות המשפט שקיבלה הכנסת קובע מפורשות את הצורך להיזקק למשפט העברי. יתרה מכך, עם ישראל ששב למולדתו ההיסטורית מחויב להחיות את מורשת המשפט העברי ולהחזיר עטרה ליושנה. נשיא המכללה פרופ' צבי ארד מסר כי יותר מ- 150 פיסקי דין ניתנו עד כה בארץ בהסתמך על הייעוצים שניתנו בסיוע המרכז ליישומי משפט עברי (ישמ"ע) הפועל במכללה. מ"מ הנשיא ודיקן ביה"ס למשפטים במכללה האקדמית נתניה פרופ' סיני דויטש טען כי על המשפט העברי להשפיע גם על המשפט הישראלי הקיים ולכן יסד בזמנו את מרכז "שמ"ע" באוניברסיטת בר-אילן ואח"כ את מרכז "ישמ"ע" במכללה בנתניה. הוא קרא לשלב ב"קודקס הישראלי" העוסק בדיני ממונות ונימצא בהכנה מזה כארבע שנים גם כללים הנסמכים על המשפט העברי.

יו"ר הכנס ד"ר יובל סיני העומד בראש המרכז ליישומי משפט עברי (ישמ"ע) במכללה בנתניה מסר, כי בכינוס משתתפים 70 חוקרים מ- 7 מדינות. מטרת הכנס היא בין היתר להגדיל את המודעות למשפט העברי שכן ע"פ מחקר שערך ד"ר סיני השימוש במשפט העברי בפסקי דין של בתי משפט בישראל הוא מועט למדי רק כשנים וחצי אחוזים בפסקי דין של ביהמ"ש העליון ואחוז אחד של המחוזי. בין שופטי בית המשפט העליון בעבר הירבה להסתמך על הדין העברי השופט יעקב טירקל שב- 17% מפסיקותיו "השתמש במשפט העברי כמקור הסתמכות ישיר" הסביר ד"ר סיני. כיום ממשיך "במסורת" השופט העליון רובינשטיין ש- 27% מפסיקותיו התבססו על הדין העברי.