כלים

"עזורי אקו-טאואר", מגדל המשרדים הירוק של ת"א, מתגייס לפרויקט הצלת הסיסים: הציפורים העירוניות, ההולכות ונכחדות בשל הבניה המודרנית בערים, ימצאו בית חם בגג האקולוגי של "אקוטאואר", כמקובל בפרויקטים דומים בחו"ל

ציוץ הציפורים חוזר לרחוב המסגר בת"א.

יזמי בניין המשרדים הירוק הראשון של ת"א, "עזורי אקו טאואר", שברח' המסגר 34, החליטו לקחת עוד צעד קדימה את הבניין הייחודי שהקימו, בעל תקן ירוק LEED Gold, ולרתום אותו לטובת פרויקט "בונים בית לסיסים" - פרויקט עולמי שמטרתו הצלת הציפורים העירוניות המדהימות, הנמנות על טובי המעופפים בטבע, ואשר למדו לחיות עם בני האדם בהרמוניה.

לצורך הפרויקט יוכשרו אזורים מסויימים מעל ה"אקו-רוף" (גג אקולוגי) הממוקם בקומה חמישית בבניין, כשטחי קינון עבור הסיסים, המבקרים פעם בשנה בישראל במהלך נדידתם מאפריקה לאירופה. איך יידעו הסיסים שזהו המקום עבורם? עמותת "ידידי הסיסים" תדאג לכך, ותשמיע להם הקלטות של קולות סיסים בתוך קן, כיוון שמדובר בציפורים שאוהבות לקנן ביחד, הם יימשכו לקולות ויגיעו מייד.

דיירי אקוטאואר, שכבר נהנים מהגן הבוטני במרחק נגיעה ממשרדיהם, יוכלו בקרוב לצאת להפסקה בגינה פורחת, לאכול צהריים או סתם להירגע מיום עבודה, ולצפות בדיירים המעופפים של הגן, המקננים או מטפלים בגוזלים.

רונן עזורי, מנכ"ל חברת "אחים עזורי" ומיזמי אקו טאואר, יודיע על הצטרפות הבניין לפרויקט הצלת הסיסים במסגרת פסטיבל הצפרות בנמל יפו, שמתקיים בחוה"מ פסח (8-9 באפריל). "בהתאם לקונספט של אקו טאואר, כבניין שמתחשב ומנסה לחיות בהרמוניה עם הסביבה, חשבנו שיתאים מאוד לשמר את ההרמוניה עם הציפורים המיוחדות הללו, וכך גם לסייע בהצלתן וגם לשמר את הטבע העירוני, שחשוב לטפח במיוחד בעיר מודרנית ורוויית בניה", אומר עזורי.

כנותן החסות הראשי לתערוכת צילומי ציפורים שתוצג בארוע, יעניק רונן עזורי את הפרסים לצלמים חביבי הקהל, שיצירותיהם ייבחרו במקומות הראשונים על ידי קהל המבקרים. מטרת התערוכה לחשוף לציבור את רגעי הקסם שמספקות לנו ציפורי העיר הנמצאות מתחת לחלון של כל אחד מאיתנו.

הסיסים, או בשמם המלא, סיסי החומות, הן ציפורים נודדות שמגיעות אלינו מאפריקה ומקננות בישראל מדי שנה במשך 100 ימים. אמנון האן מעמותת "ידידי הסיסים בישראל", וממארגני פסטיבל הצפרות מספר, כי במהלך השנים, ועם התפתחות הערים, הם למדו לחיות לצד בני אדם.

הסיסים השכילו להפוך את הסדקים בבניינים, את פתחי תריסי הגלילה ואת גגות הרעפים למקומות הקינון שלהם. אבל הבניה המודרנית של מבנים חדשים ואטומים פגעה בהם קשות, והם סובלים כיום ממצוקת דיור קשה בעולם ובמחסור בקן טבעי לגדל בו את הגוזלים.

ע"פ מחקר שהתפרסם באנגליה ירד מספרם של הסיסים ב-47% ב-10 שנים האחרונות בלבד והם נכנסו לרשימה האדומה של מינים 'בסיכון'. הבניין הירוק החדש בת"א יאפשר להם מקום קינון בטוח.

הסיסים הן ציפורים מדהימות. כמה עובדות שימחישו זאת:

הסיסים נמנים על המעופפים הטובים ביותר בטבע ומהירותם מגיעה ל-200 קמ"ש.

הצעירים מבלים 3 שנים רצופות באויר בלי לנחות אפילו פעם אחת (!). הם אוכלים, הם ישנים, ואפילו מזדווגים – הכול באוויר!

מושבת הקינון הוותיקה ביותר בעולם נמצאת בין סלעי הכותל המערבי.

מזונם העיקרי הוא חרקים מעופפים ולכן הם נחשבים למדביר ביולוגי יעיל וידידותי.

בכל שנה, באותו שבוע בדיוק, הם חוזרים כדי לקנן ולהביא דור חדש של גוזלים.

"עזורי אקו טאואר" מוקם על ידי חברת "אחים עזורי" בשיתוף עם חברת "נקרה החזקות". הפרויקט מוסמך לתקן Leed Gold לבניה ירוקה, והינו פרויקט המשרדים הראשון בת"א בעל תקן מחמיר זה, והשני בישראל בכלל. הוא ממוקם ברחוב המסגר 34 פינת חומה ומגדל בת"א, במסגרת תוכנית התחדשות עירונית שעובר האזור כולו. הפרויקט יכלול סה"כ 21 קומות בשני שלבים. שלב א', 7 קומות ראשונות, כבר בנוי ומאוכלס על ידי חברות-בנות של קבוצת מטריקס, בהן: חברת ג'ון ברייס הדרכה, והמי"ל (מרכז ישראלי לניהול).

בינואר השנה, זכה אקו-טאואר בפרס האוסקר של התאחדות הקבלנים על מצויינות בבניה ותשתיות – מקום ראשון בקטגוריית בניה ירוקה, וכן ציון לשבח בקטגוריית בנייני משרדים.

דיירי הבניין נהנים מסביבת עבודה נעימה ובריאה, כמו גם מחסכון בהוצאות על צריכת אנרגיה ובהוצאות התפעול השוטפות. בבניין הוטמעו, לראשונה, אוסף רב של עקרונות ירוקים, בהם:

אחוז גבוה של תאורה טבעית במשרדים, זכוכית בידודית "חכמה" מפחיתת קרינה, מערכות מיזוג אוויר וחשמל החוסכות וממחזרות אנרגיה ומניבות חיסכון משמעותי בצריכת אנרגיה, שליטה ובקרה על מערכות הבניין לאורך כל היממה, תאורת LED בכל הבניין, 70% חיסכון במים באמצעות מערכות למחזור מי מזגנים ומי נגר, גן בוטני בשטח נרחב של 300 מ"ר בקומה החמישית ובקומה העשרים (לכשתושלם), מרפסות מגוננות פתוחות בסגנון גנים תלויים, מערכות לאוורור טבעי, שילוב תאים פוטו-וולטאים לאנרגיה סולארית על גג המבנה ובקיר הדרומי העליון, תקנים למחזור והפרדה של פסולת לסוגיה השונים, חניות אופניים ומקלחות צמודות, חניון VIP לרכב היברידי וחשמלי ועמדות טעינה של Better Place, ועוד. גם במהלך הבניה עצמה יושמו עקרונות ירוקים תוך הקפדה רבה.