כלים

עשרות מפגינים מחו היום בצהריים בתל-אביב (שד' בן-ציון פינת המלך ג'ורג') נגד הרג 4.5 מיליון אפרוחים זכרים בשנה בתעשיית הביצים. ההפגנה כללה מיצג של פח אשפה מלא "אפרוחים", ושולחן שלצדו סועדים מכוסי עיניים, עיוורים להתעללות. רמקול ענקי השמיע את ציוצי המצוקה של אפרוחים נמעכים וגוססים במדגרות למאות עוברי האורח שגדשו את הרחובות. רבים מהעוברים והשבים התקהלו, וחלקם אף הצטרפו ספונטנית למוחים

הפגנה ברוח חג הפסח נערכה היום במחאה על ההתעללות בבעלי-חיים בתעשיית הביצים בישראל – כליאת 8 מיליון תרנגולות ב"כלובי-סוללה" לכל חייהן, והרג 4.5 מיליון אפרוחים זכרים מדי שנה. המפגינים, פעילי עמותת "אנונימוס" לזכויות בעלי-חיים ועמותת "תנו לחיות לחיות", ערכו מיצג שהמחיש את השגרה בתעשיית הביצים: בובות אפרוחים מושלכות בפח אשפה, לצד שלטי "כל הזכר היילוד...".

המיצג כלל גם שולחן אוכל, שלצדו יישבו סועדים כשסרט מכסה את עיניהם, במחאה על עיוורון הצרכנים שמעדיפים שלא לדעת מנין מגיע האוכל לצלחתם. המפגינים קראו "אפרוחים הם לא זבל – הפסיקו את הסבל" ו"די להרג אפרוחים – בגריסה או בפחים!", חילקו עלוני הסברה והחתימו מאות על עצומת מחאה.

חייהם של האפרוחים בתעשיית הביצים מתחילים במדגרות התעשייתיות: עם הבקיעה מהביצה האפרוחים ממוינים - האפרוחות נשלחות להטיל ביצים, והאפרוחים הזכרים מומתים. זאת משום שלא משתלם כלכלית לגדלם לבשר, שכן בתעשיית הבשר משתמשים בזנים שעברו שינויים גנטיים להאצת קצב גדילתם.

"תעשיית הביצים בישראל הורגת ארבעה וחצי מיליון אפרוחים בשנה" אומר עו"ד יוסי וולפסון מעמותת "תנו לחיות לחיות". "לעתים הם מושלכים למכונות שמועכות אותם למוות או טוחנות אותם בעודם בחיים, וכפי שתועד לאחרונה ישנם מקרים שבהם האפרוחים מושלכים לגסיסה איטית בפחי אשפה. לצערנו, לא מתאפשר ייצור תעשייתי של ביצים ללא הרג של האפרוחים הזכרים. הפתרון מצוי בידי הצרכן: ככל שנאכל פחות ביצים, כך יהרגו פחות אפרוחים".

"דווקא בחג החירות אנחנו צריכים לזכור כי עבור מיליוני בעלי החיים, שעבוד וכליאה הם מציאות יומיומית, אותה יש בכוחנו כחברה וכבודדים לשנות", אומר רונן בר מעמותת "אנונימוס", המובילה קמפיין ציבורי לאיסור על כליאת תרנגולות ב"כלובי סוללה". בר: "תרנגולת ב'כלוב-סוללה' כלואה בשטח של דף נייר, על רצפת רשת אלכסונית, כך שהיא אינה יכולה אפילו לעמוד זקוף בתנוחה טבעית, שלא לדבר על לראות אור יום או לדרוך על אדמה. צוות החקירות שלנו תיעד כלובים רבים שבהם התרנגולות עומדות זו על זו עקב הצפיפות הקשה".

הקמפיין נערך על רקע תוכניתו של משרד החקלאות לבנות 'כלובי-סוללה' נוספים, במימון ציבורי בגובה 350 מיליון ₪. יותר מ-30 מדינות בעולם כבר אסרו על 'כלוב-סוללה'. באירופה נפוצה כיום שיטת גידול של תרנגולות בלולי מעוף, שהם לולים ללא כלובים, הבנויים לגובה וחוסכים בשטח.

בעקבות עתירה לבג"ץ של "אנונימוס" הוקפאה הרפורמה בתעשיית הביצים, ומשרד החקלאות ניסח טיוטת תקנות להסדרת הנושא בחוק צער בעלי-חיים. טיוטת התקנות מתירה שימוש ב"כלובי סוללה", וחברי ועדת החינוך של הכנסת סירבו לאשרה. עמותת "אנונימוס" קראה למשרד החקלאות להתקין תקנות האוסרות על השימוש בכלובים.