מפיק ששקע בחובות של 11 מיליון שקלים בעקבות אסון פסטיבל ערד, ישלם רק 85 אלף שקל לנושיו - ויקבל פטור כולל מחובותיו ,חייל משוחרר שנכנס בתחילת שנות התשעים לשותפות בחברת הפקות, חווה התמוטטות כלכלית עם אסון פסטיבל ערד ב-1995.

כלים

כזכור, האסון ארע לאחר קריסת גדרות ההפרדה לפסטיבל ערד, כתוצאה מצפיפות הקהל שהמתין להופעת הפרידה של להקת משינה. האסון קטל שלושה בני נוער ופצע אחרים, גרם לפיזור מיידי של האירוע, שבעקבותיה נדרשו חברות הכרטיסים להחזיר כספים לבאי הפסטיבל.

הצעיר, שהחברה בה היה שותף מכרה אלפי כרטיסים, ניסה להחזיר את חובו, ולשם כך הוא נטל הלוואות שונות, אך לא הצליח לעמוד בהחזרים. בעקבות כך, פתחו נגדו נושיו תיקים בהוצאה לפועל לגביית חובם.

הסכומים, אשר צברו ריביות גבוהות מאד, הועמדו ערב קריסתו הכלכלית על למעלה מ-11 מיליון שקלים, ובסך הכל נפתחו נגדו 35 תיקים בהוצאה לפועל.

באמצעות עו"ד צבי וישנגרד החל החייב בהליך של פשיטת רגל, וב-2009 ניתן נגדו צו כינוס נכסים.

לאחר מתן צו הכינוס שילם החייב סך של 1,000 שקלים בחודש.

כ-4 שנים לאחר מכן, הגיש עו"ד וישנגרד בשם החייב בקשת הפטר לבית המשפט המחוזי בתל אביב.

לאחרונה נענה בית המשפט לבקשה, מחק את כל חובותיו של האיש, והעניק צו הפטר שיאפשר לו לפתוח דף חדש בחייו.

בשנת 1992, מיד לאחר שסיים את שירותו הצבאי, נכנס הצעיר לשותפות ב משרד שעסק בהפקות ובמכירת כרטיסים להופעות ברחבי הארץ. שנה לאחר מכן הוא הצטרף כשותף בתחנת רדיו מקומית בעידן של טרום תחנות הרדיו האזוריות.

במשך זמן מה התנהלו העסקים בצורה סדירה, אך אסון פסטיבל ערד, שאירע בשנת 1995, מוטט את עסקיו. בעקבות מותם של שלושה צעירים באסון הופסק האירוע, והחברה בה היה שותף הצעיר, נדרשה להחזיר כספים לבאי הפסטיבל שרכשו כרטיסים דרכה.

הצעיר נטל הלוואות שונות, במטרה לחזור ולפעול עסקית, אלא שלמרבה הצער, הוא לא הצליח לעמוד בהחזר ההלוואות שנטל, ונושיו פנו ללשכות ההוצאה לפועל, ופתחו נגדו תיקים לגביית חובם. החובות צברו ריביות גבוהות בהתאם לחוק ההוצאה לפועל, והועמדו על כ-11,200,000 שקלים, בסך של 35 תיקים.

"הנושים הגישו תביעות על סך 800 אלף ₪ בלבד"

בשנת 1997, הוכרז הצעיר כ"חייב מוגבל באמצעים", והוטלו עליו הגבלות שונות ותשלום חודשי בסך 250 שקלים. הוא פנה לעו"ד צבי וישנגרד, והחל הליך של פשיטת רגל.

ב-20 באוקטובר 2009 ניתן נגדו צו כינוס נכסים, אשר עצר את הליכי הגבייה נגדו, והפסיק את הצטברות הריביות הגבוהות מטעם ההוצאה לפועל. כך, מתוך 35 תיקי ההוצאה לפועל, רק 21 נושים הגישו נגדו תביעות חוב, בסכום מצטבר של 803,325 שקלים.

"אחד היתרונות הגלומים בהליך פשיטת רגל הינו בעובדה, שנושה אשר לא הגיש תביעת חוב בפרק זמן של 6 חודשים מיום צו הכינוס כנגד החייב ,, לא יוכל לגבות עוד את חובו - וזה ימחק בסוף הליך פשיטת הרגל", מסביר עו"ד וישנגרד. "גם במקרה הנדון שפר מזלו של החייב, כשהנושים לא טרחו אפילו להגיש את תביעות החוב, והחייב 'זכה' בכך שרוב חובותיו נמחקו".

יתרון נוסף לחייבים המצויים בהפש"ר, לדברי עו"ד וישנגרד, הוא בכך שתביעות החוב שאותן מגישים הנושים נבדקות באופן יסודי. בעקבות כך, ריביות ההוצאה לפועל מתבטלות , ובלא מעט מקרים אף נדחות תביעות חוב שהחייב לא מודה בהם.

"ההפטר שניתן פוטר את החייב מכלל חובותיו בעבר"

לאחר מתן צו לכינוס נכסים, שילם החייב סך של 1,000 שקלים בחודש. בחלוף ארבע שנים מיום מתן צו הכינוס, הגיש עו"ד וישנגרד בשם החייב בקשת הפטר מלא. המשמעות: צו למחיקת חובות החייב, המעניק לו אפשרות לפתוח דף חדש בחייו. צו זה, לדברי עו"ד וישנגרד, מעניק בית משפט מחוזי, לאחר שהחייב הוכיח כי פעל בתום לב, ושילם לנושיו את מלוא הסכום אשר היה ביכולתו לשלם. לדברי עו"ד וישנגרד, מטרת ההפטר היא לאפשר לאנשים שנקלעו לחובות כבדים בתום לב, להחזיר חלק מהחובות, לפי יכולתם, ואז כעבור מספר שנים – לחזור ולפתוח דף חדש בחייהם.

עם קבלת צו ההפטר, המגבלות שהוטלו על החייב במסגרת הליכי פשיטת הרגל מוסרות, ובהן עיכוב יציאה מהארץ, הגבלות על כרטיסי אשראי וכיו"ב.

"בהתאם לנסיבות המקרה ולהתנהלותו של החייב, בסמכותו של בית המשפט לקבוע האם ההפטר יהיה מותנה, חלקי או מלא", אומר עו"ד וישנגרד. "ההפטר אשר אליו שואפים כל החייבים הוא הפטר מלא - המכונה הפטר חלוט - ומשמעותו, כאמור, פטור מוחלט ומלא מכל החובות".

בדיון שהתקיים בעניינו של החייב ב-29 בדצמבר 2014, קיבל בית המשפט המחוזי בתל אביב את עמדת החייב - לפיה בחלוף 5 שנים ממתן צו הכינוס, ולאחר שהחייב שיתף פעולה באופן מלא במשך כל השנים הללו, יש מקום למחוק את חובותיו באופן מלא ומוחלט.

"לאור משך הזמן שחלף בהליך, קובעת אני כי התוספת למתן הפטר תעמוד על סך של 10,000 שקלים", קבעה כבוד השופטת חנה פלינר. על פי פסיקתה, לאחר שימציא החייב לנאמן את כל המסמכים הדרושים בנושא, ויחתום על הצהרה להעברת הנכסים לידי הנאמן תוך שנתיים מקבלת ההפטר, יינתן צו הפטר חלוט.

"בפסק דין זה אפשר בית המשפט לבעל החוב לחזור לשגרת חיים נורמאלית, וזאת לאחר שנים רבות", מסכם עו"ד וישנגרד.

בחודש ספטמבר 2013 נכנסה לתוקפה רפורמה בהליכי פשיטת הרגל. אחד היתרונות ברפורמה הינה בכך שתוך 18 חודשים מיום מתן צו הכינוס יודע החייב מהו הסכום האמיתי (ללא הרביות המטורפות של ההוצל"פ) וכך הוא יכול להציע הצעת הסדר לנושיו ולקבל הפטר בפרק זמן קצר ביותר.

לעו"ד צבי וישנגרד http://www.zvilaw.co.il ידע רב וניסיון מוכח בתביעות אזרחיות ומנהליות, ליטיגציה, הקמה ופירוק חברות, עריכת הסכמי מכר במקרקעי, הליכי ההוצאה לפועל ופשיטת רגל, ועוד.