ועדת העבודה והרווחה של הכנסת קיימה היום דיון בזכויותיהם של מלווי נכי צה"ל, אשר הכריזו על סכסוך עבודה מול משרד הביטחון וחברות הסיעוד, המשמשים מעסיקיהם של המלווים.

כלים

ח"כ מיקי רוזנטל אמר בדיון: "2,800 המלווים משמשים עיניים, רגליים וחברה לנכי צה"ל הסיעודיים. משרד הביטחון התנער מהם והעביר אותם להיות עובדי קבלן. הם עובדים מאות שעות בחודש ומקבלים שכר נמוך ביותר, הפרשות זעומות לפנסיה ואפילו אוכל הם צריכים להביא מהבית. יש לשפר את תנאיהם בדחיפות. העובדים ביקשו לדון בנושא עם משרד הביטחון ונענו בשלילה. אני פניתי למנכ"ל המשרד ולא נעניתי. משרד הביטחון מתנהל בנושא זה באטימות".

מלווה נכי צה"ל מזה 26 שנה, אבנר מלכה: "הקפיאו לנו את השכר באופן חד צדדי במשך שנים. למה מתייחסים אלינו ככה? למה מרמים אותנו? אנחנו בני אדם. מי אתם במשרד הביטחון שלא מוכנים לשבת איתנו?". מלווה נכי צה"ל מזה 26 שנה, אלי רונן: "כבר פעמיים נאלצתי לבצע החייאה במטופל מבלי שהוכשרתי לכך. איך משרד הביטחון דואג לנכים? זול לכם יותר שהם ימותו". המלווה חן ברום: "המלווים נדרשים לעשות מדי יום פעולות אסורות ומסוכנות בנכים ואנחנו חשופים לתביעות". אמא לנכה צה"ל, רחל גיא: "זאת בושה וזלזול באנשים טובים ומסורים. כתוצאה מכך יש פחות ופחות אנשים שמוכנים לעבוד בעבודה הזאת, ואנחנו בדאגה גדולה".

ראש אגף שיקום במשרד הביטחון, משה צין, הגיב לדברים: "שיקום נכי צה"ל עומד לנגד עינינו ללא הרף. בהנחיית מנכ"ל משרד הביטחון, אנחנו בודקים בימים אלה את כל האפשרויות. השכר הכולל של המלווים הוא גבוה מהמקובל בשוק הסיעודי".

ח"כ אורלי לוי-אבקסיס: "נילחם במשרד האוצר על מנת להשיג תקציבים למלווי נכים. לא ייתכן שהמלווים לא עוברים הכשרות בסיסיות כמו החייאה. המצב חמור משסברתי. בושה שאחרי עשרות שנים בתפקיד כזה עדיין מרוויחים שכר מגוחך. ייתכן שבונים על כך שיחסי הקירבה בין המלווה לנכה תשאיר את המלווה בתפקידו".

יו"ר הועדה ח"כ אלי אלאלוף סיכם את הדיון ואמר: "הנושא הזה לא יירד מסדר יומה של הוועדה. תוך חודשיים ידווח לנו אגף השיקום על התקדמות בהידברות ובתנאי העבודה של מלווי נכי צה"ל. אנחנו יושבים מול שני קהלים מתוסכלים, נכי צה"ל ומלוויהם. איך זה שמשרד הביטחון טרם קיים הידברות שקטה ושיטתית איתם? יש לקבוע פגישה מסודרת עם נציגי המלווים ולקיים הכשרות מקצועיות מתאימות".