"עליית המע"מ הכניסה את שוק הנדל"ן לסחרור"- כך טוענים השבוע אנשי נדל"ן ומכירות ברחבי הארץ המסכמים את חודש יוני והשפעת עליית המע"מ על שוק הנדל"ן. "בשבועות האחרונים אנחנו מרגישים כי עליית המע"מ הביאה לדחיפת קהל הלקוחות שהתנדנד וישב על הגדר מזה תקופה והתלבט אם לרכוש דירה או לא לבצע את הרכישה לבסוף" מספר גל קסטל, מנהל השיווק של חברת הבנייה 'ארזים' (ג.י.א). "חוסר הוודאות לגבי הגזירות הכלכליות הצפויות מנעו מלא מעט רוכשים להמתין עד שהתמונה תתבהר. ברגע שהתברר שהממשלה מתכוונת סופית לעלות את אחוז המע"מ בחודש יוני לקוחות רבים הזדרזו לקבל החלטה ורכשו את דירתם לפני העלאת המע"מ".

 רוכשים שהשלימו את הרכישה לפני התאריך 1/6 חסכו לעצמם עלייה של 1% ממחיר התמורה או לפחות את התשלומים שישלמו עד לעליית המע"מ. הגידול בעסקאות נרשם בעיקר בדירות העממיות אותם רוכשים הזוגות הצעירים ומשפרי הדיור, שעבורם כל חסכון במחיר הדירה הינו משמעותי.

 קסטל: "מרבית מהחברות מצאו את עצמם בדילמה האם להיצמד לעליית המע"מ ולעלות את מחיר הדירה ביוני או לחלופין לספוג אותו ולא לעלות מחירים, ובכך לא להקשות עוד יותר עם קהל הרוכשים. על פי פרסומי החברות, רבים מהם גילו התחשבות בקהל הרוכשים שגם כך מתקשה ברכישת דירתו, ובחרו להקפיא את עליית המחיר בעקבות עליית המע"מ, וזאת לפחות לתקופה הקרובה".

 חלק מהחברות אף פנו לקהל הלקוחות שכבר רכש דירה בפרויקט והציע להם להקדים יתרות תשלומים לפני עליית המע"מ על מנת שתשלומים שעדיין לא שולמו לא ייספגו את עליית המע"מ. משמעות המהלך היא חיסכון של עשרות אלפי שקלים ביתרות התשלומים שיש ללקוחות בגין רכישת דירתם ובמקביל שיפור תזרים המזומנים לחברות הבנייה בניהול הפרויקט.

 קסטל:  "אנחנו בחרנו להקפיא את עליית המע"מ, לפחות לרוכשים שירכשו במהלך חודש יוני דירה באחד מהפרויקטים של ארזים. בנוסף יצאנו במבצע ברכישת דירה בת 5 חדרים בפרויקט MY CONCEPT בשכונת רמות בבאר-שבע עם הנחה מיוחדת של 41,000 שקלים ובנוסף ספגנו את עליית המע"מ".

 מנגד, היזם רוני מזרחי, בעלי קבוצת הבנייה מזרחי לא ממש הרגיש את השפעת עליית המע"מ: "המע"מ זרז מספר עסקאות נקודתיות שכבר היו בשלות ונסגרות בכל מקרה באותה נקודת הזמן, שבועיים לפה או שבועיים לשם. בשורה התחתונה אין השפעה ממשית על עליית המע"מ כי הרוכשים ימשיכו עדיין לקנות, מהסיבה הפשוטה שאין להם אפשרות אחרת, אין להם איפה לגור או שהם רוצים להמשיך ולהתקדם לדירה גדולה יותר או חדשה יותר ועלייה שכזו, עם כל העלויות הגבוהות גם כך, לא תשנה בעבורם את המצב".

"בחודש האחרון עסקאות שעמדו על סף סגירה הגיעו לפרקן וזאת בשל העובדה שרוכשים רבים רצו לחסוך את העלייה באחוז של גובה העסקה" אומרת עליזה כהן, בעלת רשת התיווך 'רשף נכסים'. "רוכשים שחתמו מתחילת השנה ועד לחודש מאי על עסקאות, מיהרו במהלך חודש מאי להקדים תשלומים ובעיקר להעביר משכנתאות וזאת בשל העובדה שכל העסקאות משופעות מהמע"מ והרוכשים מצאו עצמם מקדימים  משכנתא שכן היקפה כבר נקבע. בתחום הנדל"ן העסקי העלייה דווקא כמעט ולא השפיעה, שכן בתחום זה המע"מ מופרד ומקוזז כנגד מע"מ הכנסות. ההשפעה היחידה שהורגשה הייתה הקדמת תשלומי עמלת תיווך לגבי עסקאות שנעשו עד לסוף מאי".

 השפעה גם בשוק המשכנתאות

 "העלייה החדה בכמות נוטלי המשכנתאות בחודש האחרון מוכיחה לנו פעם נוספת שמדיניות הממשלה שמטרתה לצנן את שוק הדיור איננה עובדת" אומר יועץ המשכנתאות עידן אולנטוך. "לא רק שמחירי הדירות גבוהים במיוחד, רכשי הדירות החדשות נפגעו כעת גם מעליית המע"מ.

 המשקיעים ממשיכים לשלוט בשוק הדיור וברמת המחירים הגבוהה שמרחיקה זוגות צעירים המחפשים לרכוש נכס ראשון למגורים".

 אולנטוך מציין כי מבדיקה שעשתה החברה עולה כי לקוחות רבים נטלו הלוואות משכנתא תחת לחץ של זמן על מנת להשלים עסקאות לפני עליית המע"מ ולפני תום הוראת השעה הנוגעת למס שבח: "החיפזון ברכישת הדירה הביאו לקוחות רבים להתחייב על הלוואות משכנתא בתנאים לא מספיק טובים עבורם. הכל בגלל הלחץ להספיק לפני סוף החודש, אך בפועל אנשים רבים אינם מבינים כי התייקרות של משכנתא עשויה להיות משמעותית הרבה יותר מהתייקרות של 1% במע"מ. מומלץ מאוד לכל נוטלי ההלוואות בחודש האחרון לעשות בדיקה ואבחון מקצועי למשכנתא כדי לוודא שהתנאים שקיבלו מהבנק אכן טובים ביחס למה שניתן היום להשיג לאחר מו"מ ומיקוח מול הבנקים".