כלים

יתומים ששני הוריהם נרצחו בפעולות איבה יקבלו מענק חד פעמי בגובה 550 אלף שקלים, בנוסף לקצבה חודשית מוגדלת

יו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת ח"כ חיים כץ (ליכוד), הודיע היום (חמישי), במהלך דיון בהצעת החוק של חברי הכנסת זבולון אורלב (הבית היהודי) ודליה איציק (קדימה), כי במסגרת המשא ומתן עם משרד האוצר והמוסד לביטוח לאומי, הצליח להשיג עבור יתומים ששני הוריהם נרצחו בפעולות איבה ולא זכו לקבל גמלה עד כה מענק בסך 550 אלף שקלים.

זאת, בנוסף למענקי ניידות, נישואין והתארגנות. כמו כן, תוגדל קצבתם החודשית של כלל היתומים, כך שתהיה מעתה בגובה הקצבה אותה מקבלת אלמנת צה"ל. היתומים יקבלו את הקצבה במלואה למשך כל ימי חייהם, כמו גם הטבות כמו הנחה בתשלומי ארנונה הניתנות לאלמנות צה"ל.

עו"ד נעמה צורף, שהוריה נרצחו בשנת 2006 בפיגוע בקדומים הודתה במילים נרגשות: "מעבר לעובדה שנעשה תיקון עוול, במיוחד עבור יתומי פיגועים שאירעו לפני שנת 2000 ולא זכו לקבל גמלה עד כה, ומעבר לתוצאה הטובה של החוק, יותר מכל התרגשנו מהדרך שבה נעשו הדברים; מההתייחסות החמה של יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ ושאר חברי הכנסת המעורבים בחקיקתו של החוק".

לדבריה הצטרפו יתומים רבים שנכחו בדיון, בהם מירי פירסטנברג, הניצולה היחידה מהפיגוע במעלה עקרבים בשנת 1954. פירסטנברג, כך מתברר, אינה כלולה בהגדרת "יתום שהוריו נרצחו בפעולות איבה", למרות ששכלה את שני הוריה בפיגוע. ח"כ כץ התחייב בפניה שיימצא פתרון הולם עבורה בהצעת החוק הנוכחית. "ללא פתרון כזה לא אעלה את החוק להצבעה", אמר.

דני בושקניץ, שהוריו נרצחו באוטובוס הדמים ב-1978 הביע התנגדות להצעת החוק: "מגיע לנו תשלומים רטרואקטיביים הולמים מיום הפיגוע ואילך. אנחנו עברנו שואות בחיים, וזה מה שמגיע לנו?"

מאיה שור, שהוריה נרצחו באותו פיגוע: "אני ברגשות מעורבים. דני צודק, אבל אני רוצה לסיים את הסיפור. אני סומכת עליכם, חברי הכנסת, שתעשו החלטה נכונה וצודקת".

ח"כ זבולון אורלב: "החוק הזה עובר בדרך מהפכנית, חדשנית, יצירתית ועם הרבה תעוזה, תודות לח"כ כץ. השגנו הרבה מעל הגבול עליו חלמנו".

הצעת החוק תובא לאישור ועדת השרים לענייני חקיקה ביום ראשון הקרוב. "אני מקווה שלא נופתע", אמר כץ, "אך גם אם הממשלה תערים קשיים, נביא את הצעת החוק לאישור מליאת הכנסת, ונשתדל לעשות זאת כבר בשבוע הבא".