כלים

תיקונים חדשים בחוק עבודת נשים צפויים לסייע בהגנה על הורים מאמצים, הורים מיועדים ומשפחות אומנה בשוק העבודה. התיקונים מתייחסים להורים מאמצים, משפחות אומנה והורים מיועדים, כאשר לזכותן מתברר שרבים מהמעסיקים טרם ערים לשינוי המקיף שחולל התיקון לחוק

בימים אלה נכנס לתוקף תיקון חדש הנוגע להורים מאמצים, הורים מיועדים ולמשפחות אומנה. עו"ד יוסי חכם, שותף במשרד חכם את אור-זך: "מדובר בתיקון מקיף ורחב שעל מעסיקים להיות ערים לו בייחוד לאור ההשלכות החמורות שיש בהפרת הוראות חוק עבודת נשים הן במישור האזרחי והן במישור הפלילי".

על פי התיקון הורה מאמץ רשאי להיעדר מהעבודה לצורך נסיעות לחו"ל בגין אימוץ בין-ארצי עד 45 יום בשנה להליך אימוץ, כאשר ימי ההיעדרות יחשבו כחופשה ללא תשלום.

בנוסף לאימוץ החוק מרחיב את אותן ההגנות החלות על אישה בהריון, גם על הורה מאמץ ובכלל זה חופשת הלידה, איסור העסקה בחופשת הלידה, הגבלת פיטורים, איסור פגיעה בהיקף המשרה או בהכנסה ועוד.

תקופת "ההיריון" לעניין ההגבלות הינה ממסירת הודעה על כוונה לאמץ ועד יום קבלת הילד אשר נחשב כיום הלידה. הוראות דומות נקבעו בחוק לגבי הורה מיועד, קרי הורה שאמור לקבל את ילדו במסגרת הליך של פונדקאות.

בנוגע להורה במשפחות אומנה יחולו התיקונים בתנאי שיעמוד בשני קריטריונים האחד שגילו של הילד פחות מעשר והאחר, שחלפה שנה לפחות מתום חופשת לידה קודמת.

עו"ד חכם מציין כי מי שעומדת בקריטריונים אלה זכאית להפרשת גמל בחופשת לידה אם עבדה 15 חודשים לפחות אצל אותו מעסיק לפני קבלת הילד לאחריותה. בנוסף תחול על האם מגבלת הפיטורים לאחר שהודיעה על כוונתה לשמש כמשפחת אומנה.

יצוין כי גם הורה מאמץ והורה מיועד זכאים להפרשות לפנסיה במהלך חופשת הלידה בכפוף לסייגים שנקבעו בחוק.

התיקון לחוק עבודת נשים כלל גם תיקון לחוק פיצויי פיטורים באופן שהתפטרות של אם שקיבלה ילד לאימוץ או כהורה מיועד או כמשפחת אומנה תוכל להתפטר לשם טיפול בילד תוך 9 חודשים מקבלת הילד באופן שתהיה זכאית לפיצויי פיטורים.