לאחר שהתארגנו בהסתדרות לפני 10 חודשים הוכרז לראשונה הסכסוך בנוגע ל - 600 העוזרים המשפטיים של השופטים, המועסקים ע"י הנהלת בתי המשפט. הסכסוך הוכרז לאחר שמשרד האוצר חזר בו מההסכמה שהושגה עם ההסתדרות לפיה יועסקו העוזרים בהסכם קיבוצי במקום חוזה אישי וללא הגבלת זמן במקום תקופת העסקה קצובה

כלים
ההסתדרות הכריזה היום על סכסוך עבודה בין העוזרים המשפטיים למדינה. לפני כ- 10 חודשים התאגדו העוזרים המשפטיים בהסתדרות והקימו ועד פעולה. הסכסוך הוכרז לאחר שמשרד האוצר חזר בו מההסכמות שהושגו עם ההסתדרות בעניין תנאי העסקתם. זו הפעם הראשונה שמוכרז סכסוך במגזר זה.

העוזרים המשפטיים הם יד ימינם של השופטים והם מסייעים בעבודה השיפוטית ובכתיבת הטיוטות של פסקי הדין וההחלטות של בית המשפט, ובכך מסייעם להקלה על העומס בבתי המשפט. כמו-כן הם אמונים על תפקודה התקין של לשכת השופט. בניגוד לפרקליטי המדינה או למשפטנים במגזר הציבורי המועסקים בהסכמים קיבוציים, הרי שהעוזרים המשפטיים מועסקים בחוזה אישי מיוחד המוגבל ל- 4 שנים. בתום תקופה זו העוזרים המשפטיים אמורים להיות מפוטרים ומוצאים עצמם מחוץ למעגל התעסוקה של מערכת בתי המשפט.

לאחר שהתאגדו בהסתדרות פנה היועמ"ש של האגף לאיגוד מקצועי, עו"ד שי תקן , לממונה על השכר באוצר ולהנהלת בתי המשפט בבקשה לנהל מו"מ כדי להסדיר עניין זה. הצדדים גיבשו מתווה, יחד עם העוזרים המשפטיים, לפיו יועסקו העוזרים תחת הסכם קיבוצי במקום חוזה אישי. כמו-כן נקבע כי תקופת ההעסקה הזמנית תבוטל לטובת תקופה בלתי מוגבלת וזאת תוך התחשבות בגמישות הניהולית הנדרשת לנוכח העובדה כי יחסי העבודה בין השופט לעוזר המשפטי מבוססים על אמון אישי.

אולם משרד הממונה על השכר הודיע לאחר השגת ההסכמות כי הוא אינו יכול להביא הצעה ליישום המתווה בעקבות התנגדות של אגפים אחרים במשרד האוצר למתווה. בהסתדרות אומרים כי אגף התקציבים הוא שמוביל את ההתנגדות.

עו"ד שי תקן אמר היום כי "מדובר בציבור עובדים מאופק ואחראי מאוד. כבר בתחילת הדרך התנגד ועד הפעולה של העוזרים המשפטיים לכל צעד שיביא לסכסוך או לערעור יחסי העבודה בבתי המשפט. אולם משרד האוצר דחק אותם לפינה והם נותרו חסרי ברירה". תקן אף שיבח את הנהלת בתי המשפט. "ההנהלה מבינה את העוול הגדול שנעשה לעוזרים המשפטיים שאחרי 4 שנים מוצאים את עצמם מחוץ למערכת, למרות שבתי המשפט זקוקים להם. לצערי הרב משרד האוצר לא רואה את טובת העובדים והשירות לציבור בבתי המשפט, אלא רק את הזווית הכלכלית הצרה".

מוועד הפעולה של העוזרים המשפטיים נמסר: "צר לנו כי אולצנו לנקוט בצעד מעין זה. זה למעלה משלוש שנים אנו מנסים באופן סבלני ומכובד לעמוד על זכויותינו. בחודשים האחרונים הדיאלוג בינינו ובין הנהלת בתי המשפט היה מועיל וממצה. צר לנו כי גורמים אחרים טרפדו הסכמות אלו. אנו מצרים על-כך שיש מי שסבורים כי אין פגם בפיטורים גורפים ללא כל שיקול דעת לאחר 4 שנות עבודה בלבד. פיטורים אלה פוגעים בנו, בשופטים עמם אנו עובדים ובציבור כולו".