בכל העולם, "יום העצמאות ממס" מציין את היום בו זוכים האזרחים לחופש מתשלומי מס. מכון ירושלים לחקר שווקים פרסם הבוקר, שבשנת 2011 נחגוג את "יום העצמאות ממס" ב-29 ביוני, שבוע אחרי היום בו חל ב-2010, ה-22 ביוני. קורין סאור, מנהלת המכון, אמרה, ש"המשמעות היא, שנעבוד שבוע נוסף כדי לממן את ממשלתנו, סה"כ 182 ימים, ונחסוך לעצמנו או נצרוך רק 183 ימים."

כלים

יום העצמאות ממס מציין את התאריך בכל שנה נתונה, בו הרווחנו די הכנסות כדי לכסות את תשלומי המס לאותה השנה. נלקחים בחשבון כל ההכנסה הלאומית וכל המסים.

"בארה"ב 'יום העצמאות ממס חל ב-12 באפריל, עיכוב של 3 ימים לעומת השנה הקודמת, ובאנגליה ב-30 במאי, כמו בשנה הקודמת. בקנדה הוא חל ב-6 ביוני. מבחינת נטל המס, ישראל אינה תחרותית מול מדינות אלה ואחרות", אמרה סאור, בציינה שלעומתן, גרמניה, צרפת, שוודיה ונורווגיה 'חוגגים' בישראל את היום בחודש יולי.

על פי מכון ירושלים לחקר שווקים, הישראלים יעבדו השנה 182 ימים כדי לשלם מסים, ורק 52 ימים למען הדיור, 33 ימים למען התחבורה והתקשורת, ו-28 ימים למען המזון.

בממוצע, הישראלי הטיפוסי יעבוד 40 ימים כדי לשלם מע"מ, 38 ימים כדי לשלם מס הכנסה, 31 ימים כדי לשלם ביטוח לאומי, 22 ימים כדי לשלם מסי יבוא, ו-15 ימים כדי לשלם מסים עירוניים ומקומיים. העלאת המס על הדלק תרם לעיכוב החופש השנה, והישראלי הממוצע יעבוד 10 ימים כדי לשלם מסי דלק.

סאור אומרת שבין היתר, אנו עובדים ימים כה רבים כדי לשלם מסים בגלל גודל התקציב הממשלתי, שאמורה להסתכם השנה ב-350 מיליארד ש"ח, בערך. בממוצע, מוציאה הממשלה כ-180 אלף ש"ח על משפחה בת 4 נפשות. "אולם, 35% מהתקציב הציבורי מיועד להחזר קרן וריבית על חובות העבר. אנו נעבוד 64 ימים כדי לכסות את ה'עבר'. הנה לנו תזכורת, שכאשר ממשלה לווה כספים כדי לממן את הוצאותיה, כל הטבה מדומה בטווח הקצר מכבידה את נטל המס על הדורות הבאים".

מעניין לציין, שלעומת ה-64 ימים המוקדשים ל'חוב' הממשלתי, אנו עובדים רק 26 ימים למען שירותי רווחה, 25 ימים למען הביטחון, ו-10 ימים למען הבריאות.

מכון ירושלים לחקר שווקים מפרסמת את 'יום העצמאות ממס' בישראל מאז שנת 2004, ובמבט לאחור עד שנת 1990. כל שנה משנת 1990 עד שנת 2009, עבדו הישראלים יותר מחצי שנה כדי לשלם מסים ולממן את הממשלה. רק בשנת 2010, זכינו לשמור את רוב כספינו אצלנו, מצב הנשמר השנה, למרות שהשנה ההפרש הוא יום אחד בלבד.

על פי סאור, מעבר לתחושת החופש שכל אדם שואף אליה, כדאי לאזרחי המדינה להפחית את נטל המס כדי למשוך השקעות ולהקל על הפעילות העסקית ועל חיסכון יחידים, כדי בסופו של דבר להקל על ממדי האבטלה והעוני. מחקרי המכון ומחקרים בינלאומיים מראים, שמדינות בעלות יתר-חופש מצליחות יותר.