זוגיות חדשה לבני הגיל השלישי הפכה לתופעה רווחת בשנים האחרונות, זאת בעקבות התבגרות האוכלוסייה ושינויים במוסכמות החברתיות, אולם פעמים רבות זוגיות חדשה בגיל מתקדם יוצרת מציאות משפטית מורכבת, ועלולה לגרור מתחים וסכסוכים משפחתיים. עו"ד מיקי שיפמן סוקר את המורכבויות שיוצרת זוגיות מאוחרת, ומספק מספר פתרונות אפשריים

כלים
גילה ואליעזר (שמות בדוי), אלמנים בשנות ה 60 לחייהם הכירו לפני שלוש שנים והחליטו לעבור לגור במשותף, אך על מערכת היחסים ההרמונית העיבו מתחים מצד ילדיה של גילה, שחששו כי אליעזר מהווה איום על רכושה ונכסיה. כאשר החלו המתחים להבשיל לכדי סכסוך משפחתי שפגע במערכת היחסים, חיפשו הזוג פיתרון בדמות ייעוץ זוגי, אולם להפתעתם הם הופנו לייעוץ משפטי.

"הדילמה של גילה ואליעזר זהה לזו של עשרות אנשים שנכנסו לזוגיות חדשה בגיל השלישי" אומר עו"ד מיקי שיפמן "בניגוד לזוגות אחרים, בזוגיות בגיל מתקדם צבר כל אחד מבני הזוג רכוש משפחתי, נכסים, התחייבויות וברוב המקרים, בני משפחה החשים שבן הזוג החדש מהווה איום על נכסיהם ורכושם העתידי. כל אלה עלולים לפגום בסיפור אהבתם ובסיכוייהם לנהל את הזוגיות החדשה על מי מנוחות."

התפרקות של זוגיות בגיל מבוגר עשויה להוביל למצבים כלכליים ונפשיים קשים. מבחינת החוק הישראלי אין כל הבדל בין פירוק זוגיות ממושכת בין בני זוג צעירים לזו של מבוגרים. החוק יגן תמיד על הצד החלש שנותר זנוח ללא זכויות. לרוב תהיה זו האישה. אף על פי שברוב המקרים זוגיות בגיל העמידה אינה מגיעה לכדי נישואין, חשוב להדגיש שבחלוף שלוש שנים של מגורים משותפים, ניהול משק בית משותף וקיום יחסי אישות הופכים בני הזוג לידועים בציבור מבחינה משפטית – עובדה המאפשרת פעמים רבות תביעות הדדיות לחלוקת רכוש במקרה של פרידה. כדאי לדעת כי הקריטריונים הללו אינם "תורה למשה מסיני" ובנסיבות מסוימות גם במצב של מגורים נפרדים עשוי ביהמ"ש להחליט כי בני הזוג הינם ידועים בציבור.

"הכרה בבני הזוג כידועים בציבור משמעותה קבלת זכויות בדומה לאלו המגיעות לזוג נשוי, וכוללות שיתוף בנכסים, זכויות פנסיוניות, קבלת מזונות, דמי מימון דיור במקרה של פירוד, ועוד" אומר עו"ד מיקי שיפמן – מומחה לדיני משפחה. "למעשה, במקרים מסוימים הידוע בציבור אף זכאי לירושה מעיזבונו של בן הזוג לאחר פטירתו, אולם סייגים הקבועים בחוק קובעים כי נטל ההוכחה לקבלת זכויות ירושה שכאלה מוטל על בן הידוע בציבור של המנוח".

'הסכם חיים משותפים' הינו הסכם משפטי הנחתם בין בני הזוג, ואשר נועד להסדיר את אופי מערכת היחסים האישית והרכושית שביניהם. הסכם איכותי אף מפרט נוהל הפרידה בין בני הזוג, את תוצאות הפרידה, ובכך הוא דומה להסכם ממון.

הסדרת הזכויות הרכושיות של בני הזוג באמצעות הסכם לחיים משותפים ועריכת צוואה ערוכה כדין , יש בידם למנוע מאבקי רכוש ומאבקים עתידיים על זכות הירושה. לדברי עו"ד שיפמן, מלבד פתרון ומניעת מאבקי רכוש וזכויות ירושה קיים יתרון נוסף להסכם חיים משותפים - הוא עשוי לסייע בהסדרת נושאים הקשורים לפרידה, וכאשר פרידה זו מתרחשת בפועל, לא נדרשים בני הזוג להיגרר למאבק משפטי ארוך ומפותל ולתביעות הדדיות יקרות ומיותרות.

במקרים בהם מתעוררת מחלוקת הקשורה להסכם החיים המשותפים, ניתן לפנות לבית המשפט על מנת לאוכפו. היות והסכם לחיים משותפים הוא בעל אופי חוזי, בתי המשפט יכולים להכריע בסוגיות המתעוררות בגינו. לא תמיד מאשר בית המשפט את הכתוב בהסכם החיים המשותפים. במקרים בהם פוסק בית המשפט שההסכם נחתם בחוסר הגינות, הוא עשוי לראות בהסכם כבטל ולקבוע את זכויות הצדדים, אפילו בניגוד גמור להסכמות מפורשות שניתנו בחוזה שנפסל.

לדברי עו"ד שיפמן בני זוג נוטים לערוך הסכם לחיים משותפים גם כאשר הקשר הוא הרמוני, תומך ומלא הבנה, דבר המאפשר להסכמות הוגנות ושקולות זאת בניגוד להתנהגות אמוציונאלית ולא שקולה המאפיינת בני זוג המצויים במשבר ביחסים הגורמת לעיתים רבות נזק לשניהם. זוגות רבים הפונים להסדיר את יחסיהם בהסכם חיים משותפים הם כאלו שנכוו ממערכות יחסים קודמות והפיקו לקחים מניסיון העבר.