Hitchadshut_Hashaka_kiddsאמש, באולם מלא עד אפס מקום בבית התפוצות בתל-אביב, חגגה התוכנית העירונית לחינוך יהודי "התחדשות", ארוע לסיכום שלוש שנות פיילוט של פעילות חינוכית לזהות יהודית, בעיר חולון והשקת פעילותה החדשה במרחב העירוני המוצעת מעתה לכלל הערים בישראל

כלים

עמותת "התחדשות" לחינוך לזהות יהודית פלורליסטית אשר פועלת במודל יחודי המותאם למרחב העירוני, חגגה אמש, שלוש שנות פעילות חינוכית בעיר חולון והשקת פעילותה החדשה של העמותה אשר מציעה מעתה, לערים נוספות לאמץ את המודל הייחודי שנבנה במיוחד לטיפול ומענה על הצרכים הקהילתיים, החברתיים והחינוכיים במרחב העירוני בשאלות הזהות היהודית.

הארוע התקיים בבית התפוצות, באולם מלא עד אפס מקום, כאשר גם המדרגות שימשו מקומות מושב נוספים עבור ציבור המבקרים הרב שגדש את האולם. בארוע, אשר החל בגלריה המספרת את סיפור יהדות איראן ותוצרי בתי הספר והמתנ"סים בחולון, בעקבות הפרויקט, בין היתר נשאו דברים, מנכ"לית עיריית חולון, הגב' חנה הרצמן, ראש מנהל החינוך היוצא בחולון, מר אבינועם גרנות, ילדים שהשתתפו בתוכנית ולאה ווהל-סגל מנהלת תוכנית התחדשות.

לדברי מנכ"לית עיריית חולון, חנה הרצמן, ההטמעה של התוכנית בעיר כל כך ניכרת שהיא חושבת שאחרי שלוש שנים ההצלחה היא כל כך מובהקת, משום שהתוכנית יכולה להמשיך באופן עצמאי וכבר אינה נזקקת לתמיכה הצמודה של עמותת התחדשות. בנוסף, ציינה הרצמן כי התוכנית אומצה ומתנהלת מרמת ראש העיר ועד לרמת התלמיד, כאשר היא פועלת בשני הכיוונים ועיר שלימה הפכה, למעשה, להיות עסוקה בחינוך לזהות יהודית.

ראש מנהל החינוך היוצא, אבינועם גרנות, ציין כי מעבר ל'שאר הרוח' שהתוכנית הותירה, השיטתיות והמקצועיות בה התנהלה, הן מחזה נדיר בימינו וכי הוא חושב שזו חובה של כל עיר לקחת את המודל הזה וליישם אתו במערכת החינוך המקומית.

מנהלת תוכנית התחדשות, הגב' לאה ווהל-סגל, סיפרה על המחויבות של העם היהודי להעביר את המסורת והערכים מדור לדור, לדבריה, אלפיים שנה יהודים חלמו, על ציון ולהקים כאן בית, "ועכשיו שבאמת יש לנו מדינה וערים ובית- האם אנחנו זוכרים מי אנחנו? האם בלב שלנו, בנשמה שלנו, אנחנו נושאים איתנו את הרגש הזה? את החיבור הזה? את המהות הזו?". לטענתה, עפ"י המחקר הראשוני של התוכנית, החינוך הקיים במערכת החינוך אינו עונה על צרכי הזהות היהודית של התלמידים ולכן נדרש לו חיזוק, כאשר המודל העירוני שנבנה תוך כדי פיילוט של 3 שנים בחולון, הוכח עפ"י המחקר, כמוצלח ביותר והביא לשיפור משמעותי בצרכי התלמידים והקהילה בעיר.

הילדים אשר נשאו דברים בארוע, דיברו על כך שבעקבות הערכים והתכנים שהתחדשות חשפה בפניהם, הם גאים להיות יהודים, התוכנית שינתה את חייהם, ואת תפיסתם ועתה הם מרגישים קרובים יותר לסביהם ומרגישים מחוברים יותר לשורשים שלהם.

עמותת "התחדשות" אשר זיהתה כי ערכים מוסריים בסיסיים ושאלות זהות יהודית הולכים ומתרחקים מהחברה בה אנו חיים, ממערכת החינוך בה האלימות גואה ומילדנו, יצאה לפני כשלוש שנים בתוכנית ייחודית, ראשונה מסוגה, במרחב העירוני של העיר חולון, שנבחרה כעיר הפיילוט לתוכנית, אשר מטרתה לפעול לחינוך לזהות יהודית פלורליסטית בכלל המרחב העירוני, למען הקהילה, הציבור ודור העתיד: הילדים.

התוכנית, אשר לוותה במחקר אקדמי כולל, פעלה במהלך השנים הללו בשיתוף מלא עם מנהל החינוך בעיר, ביה"ס והמתנ"סים וקיימה מגוון גדול של ארועים ופעילויות חינוכיות בעיר, בהם טקס בר-המצווה הגדול בעולם, ארועים לראש חודש, חגים, קבלות שבת, ציון לשבח של פועלם של חסידי אומות העולם ועוד.

מעתה, כאמור, ערים נוספות יוכלו לאמץ את התוכנית ולשלבה במערכת החינוך, ביה"ס והמתנ"סים שלהן.