בנצי ליברמן מנהל רשות מקרקעי ישראל: כמנהל רשות מקרקעי ישראל שמטרתה המרכזית שיווק קרקעות על מנת לספק את צרכי הדיור של אזרחי ישראל , אני רואה חשיבות עליונה בפיתוח הטבע והירוק בישראל.

כלים

למרות מצוקת הדיור, אסור שנכסה את קרקעות המדינה רק בשלמת בטון ומלט. יש לנו אחריות גם כלפיי הדורות הבאים להנחיל להם מדינה מתפתחת וירוקה

בישיבת הקרן לשמירה על שטחים פתוחים של רשות מקרקעי ישראל הוחלט להקצות 30 מיליון שקל לטובת 11 פרויקטים ירוקים ברחבי הארץ. הפרויקטים שאושרו יתמקדו בשימור הסביבה, החי והצומח, שיקום פארקים וחינוך אקולוגי:

להלן רשימת הפרויקטים הירוקים בהם תשקיע הקרן :

· פארק אריאל שרון- שיקום הר פסולת- מתחם חירייה.

לצורך פרויקט זה תעביר הקרן לשמירת שטחים פתוחים סכום של 6 מיליון ₪.

בפארק אריאל שרון שני פרויקטים לביצוע בשטחי הפארק:

1. "מתחם אואזיס"- שיקום ופיתוח לב ההר. 60 דונם בראש הר הפסולת בחירייה. הפרויקט כולל עבודות לטיפול במפגעים סביבתיים (איטום ראש ההר למניעת נידוף וחדירת נגר עילי), וכן פיתוח השטח ופיתוחו למבקרים בהתאם לתוכנית אדריכלית קיימת. בשטח המפותח ייהנו המבקרים במקום ממגוון פעולות פנאי ונופש. במרכז המתחם יוקם מרכז מבקרים ייחודי בו יילמד סיפור המקום והפיכתו ממטרד סביבתי למשאב לטובת הסביבה ורווחת הציבור.

2. סוללת תמיכה היקפית - לאור העובדה שההר בנוי משכבות של פסולת וקרקע מתרחשות גלישות קרקע במדרונות מה שמהווה מפגע בטחוני הנדסי, מפגע תברואי וכן מפגע סביבתי חמור. לפתרון הבעיה יש להקים סוללת תמיכה היקפית שיצור מעטפת תומכת בהר שתימנע גלישות או התמוטטות של המדרון. הסוללה נבנית מפסולת בניין גרוסה, מה שמהווה פתרון סביבתי ומצמצם השלכת פסולת בשטחים הפתוחים או הטמנתה.

הדמיה למתחם האואזיס- מבט מלב ההר לכיוון מזרח

הדמיה למתחם אואזיס- מבט מכיוון מרכז המבקרים

· פארק עירוני בבאר שבע- הפרויקט כולל פיתוח אזור הפארק

1. מתחם האגם: פיתוח גוף מים ( 90 דונם(, תשתיות ראשיות, שבילים, רחבות, גינון, חורשות.

2. טיילת הנחל: התקנת מצללות, מתקני משחק, מבני שירותים, תאורה, ושיפור נגישות לבעלי מוגבלויות.

תקצוב פרויקט זה מטעם הקרן יעמוד על 6 מיליון ₪

בשלב ההתחלתי של הפרויקט נדרשת תחילה הסדרת שיקום קרקעות במכון טיהור השפכים. כמו כן, כחלק מהפרויקט הוחלט לתחום את גבולות הפארק לאורך ערוץ הנחל וליצור שטח ציבורי פתוח רציף אשר יחצה את המרחב האורבני ויאפשר לשמר את רצועת נוף זו מגן לאומי תל ב"ש במזרח ועד פארק חצרים במערב.

פארק נחל באר משתרע על 5300- דונם לאורך 8 ק"מ של ערוץ נחל באר-שבע, עבור תושבי הנגב והעיר באר שבע כבירת המטרופולין. פארק נחל באר שבע הינו בעיקרו פרויקט לשיקום סביבת נחל לצורכי נופש ופנאי, כאשר הרעיון לפיתוחו על גדת הנחל מקורה בתפיסה המייחדת אתרים בהם ערוץ נחל חוצה מרחב עירוני. ערוץ נחל באר שבע החוצה את העיר ממזרח למערב מהווה עוגן מרכזי בעיר ובסביבתה עוד מתקופות היסטוריות קדומות בהן ניצלו את אקוויפר החלוקים הרדוד לשאיבת מים, ועד ימינו אלה. הנחל הינו מרחב פיסי מרכזי המהווה אגן חזותי המשפיע על תכנון העיר והמתחם הסובב, מהווה אתגר סביבתי משמעותי. וכן זרוע מרכזית של אגן נחל הבשור המתחילה בעיר ערד במזרח, דרום הר חברון בצפון ומסתיימת סמוך לקיבוץ צאלים בדרום בחיבורו לנחל הבשור. כחלק מפרויקט בפארק עירוני בבאר שבע יבוצע גם שיקום קרקעות במכון טיהור שפכים.

הדמיה:פיתוח מתחם האגם בפארק באר שבע

· מורד הירדן- שיקום אפיק הנחל, התוכנית מייעדת את שטח הנהר וגדותיו כשמורת טבע.

הנהר מהווה מסדרון אקולוגי חשוב לקיום מגוון מינים באזור, והוא בעל ייחודיות גיאולוגית, נופית וביולוגית. כמו כן, הפרויקט צפוי לעודד את התיירות באזור מאחר ויוקמו אזורי קמפינג ומערך שבילים חדשים למטיילים. השתתפות הקרן לשטחים פתוחים כ- 5 מיליון ₪

· נחל תנינים- (60 דונם) באזור זה יתבצעו רכישת קרקע בתחום שמורת הטבע, לצורכי הגנת השמורה הנמצאת כרגע בבעלות פרטית.

תקציב מטעם הקרן - 1.5 מ' ש"ח.

· פרויקט הכרמל- בשטח של 100.000 דונם יוקמו שבילים, חניונים ושילוט מתאים. פארק הכרמל יסדיר את "דרך נוף הכרמל" לשטוחים הפתוחים והתצפיות המרהיבות. כמו כן, הפארק יעבור ניקוי והתאמה למטייל. תקציב מטעם הקרן - 1.5 מ' ש"ח .

· מרחב שקמה - הפרויקט ישקם את העתיקות באזור, ישפר את אופי הפארק לדורות ויסייע בשמירה על שטחים ומערכות אקולוגיות בסביבה. כמו כן, הפרויקט יפעל לשימור בתי הגידול הטבעיים ויסייע בלימוד הסביבה ומניעת זיהום בערוץ הנחל בשטח כולל של כ- 332,000 דונם.

פרויקט זה יתוקצב מטעם הקרן לשטחים פתוחים ב סכום של 1.4 מ' ₪ .

· ירוחם - עיר בלב הפארק - בהמשך להתפתחות והתחדשות העיר ישוקם פארק ירוחם (כ- 50,000 דונם), יוקם אגם והנחלים בשטח ישוקמו. מדובר על השתתפות הקרן בסכום של כ- 2 מ' ₪ . הפארק ישלב נופים מדבריים, ושטחים עם נוף פתוח. כמו כן כחלק מהפרויקט יוקם מערך חברתי וחינוכי בפארק.

תכנון פארק כנען רמת רזים לימונים צפת- פרויקט זה ישמור על שטחים פתוחים באזור , בתחומו ייסללו מסלולי הליכה ואופניים למשפחות. כמו כן, יוקמו אזורי ישיבה, משחקים, מתקני התעמלות וכושר. אזור פארק צפת הינו בעל רגישות אקולוגית גבוהה, לכן,חשיבות הפרויקט למען שימור מערכות האקולוגיות והשטחים הפתוחים. השתתפות הקרן לשמירה על שטחים פתוחים בסכום של - 300,000 ₪

· פיתוח אזורי נופש מטרופולינים נתניה "אילנות"- שימור ופיתוח האזורים באזור נתניה יאפשר שיחזור בתי גידול. שטח זה היו בעל חשיבות על, בעיקר לפעילות נופש, פנאי, ספורט. הפרויקט ישמור על האזור והשטחים הפתוחים לשרות האזרח. פרויקט זה יתוקצב מטעם הקרן בסכום של 400,000 ₪

· חקר אזור בנושא- טבע, נוף ומורשת היסטורית באזורים: בקעת בית נטופה, רכס הגלבוע, סובב קריית אתא, מנשה חריש- הר אמיר, הר חמרן- פתחת ניצנה, מורדות הכנרת-יבניאל. יבוצעו סקרי טבע, נוף ומורשת היסטורית. ירוכזו נתונים ומידע על שטחים נרחבים. השתתפות הקרן בפרויקט - 300,000 ₪

בנוסף תוקצבו מספר פרויקטים נבחרים בהם ייערכו סקרים ואיסוף נתונים בהיקף של 1.5 מיליון ₪ , תוצאות הסקרים ימליצו על השטחים לשימור ולפיתוח על פי מדיניות הממשלה ומועצת מקרקעי ישראל

הקרן לשטחים פתוחים תעביר בנוסף סכום של 55 מיליון שקל לשיקום יערות הכרמל, לטובת שיקום אקולוגי של נזקי השריפה שהשתוללה לפני כשנתיים בכרמל. בשריפה האש כילתה כ-25 אלף דונם ומיליוני עצים של חורש טבעי ושל יער נטוע.

מטרות הקרן לשמירה על שטחים פתוחים ברשות מקרקעי ישראל הינם מימון פעילות פיתוח סביבתי, תחזוקה, שיקום, טיפוח ושמירה על השטחים הפתוחים והמגוון הביולוגי במדינת ישראל לתועלת הציבור.

בראש הקרן יושב מנהל רשות מקרקעי ישראל וחברים בה בין היתר נציג משרד השיכון, נציג המשרד להגנת הסביבה, נציג משרד האוצר, נציג הרשות לשמירת הטבע והגנים ועוד.

סיכום הפרויקטים שאושרו לתכנון וביצוע :

שם הפרויקט

סכום תקצוב הקרן

פארק אריאל שרון

6 מיליון ₪

פארק באר שבע

6 מיליון ₪

מורד הירדן

5 מיליון ₪

ירוחם – עיר בלב הפארק

2 מיליון ₪

נחל תנינים – רכישות קרקע

1.5 מיליון ₪

פארק הכרמל

1.5 מיליון ₪

פארק שקמה

1.4 מיליון ₪

צפת – יער רמת רזים

300,000 ₪

נורדיה "אילנות" נתניה

400,000 ₪