דיון סוער התקיים היום בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ חיים כץ (ליכוד) בנושא מצבן החמור של חקירות הילדים בישראל. יו"ר הכנסת, ראובן (רובי) ריבלין: "יש לשפר את תנאי השכר והעבודה של חוקרי הילדים"

כלים

יו"ר הכנסת, ח"כ ראובן (רובי) ריבלין, שהשתתף בדיון אמר: "לפני 3 שנים נרתמנו לנושא חוקרי הילדים ועד היום הוא לא בא על פתרונו באופן שלם. אמנם הצלחנו להגדיל את מספר התקנים ל-100 באמצעות תוספת של 17 מיליון שקלים בתקציב חוקרי הילדים אשר פעלתי למענה, אך עדיין יש לפעול למתן מעמד מיוחד לחוקרי הילדים שיאפשר לשפר את תנאי השכר שלהם, וליצירת מעטפת של תנאי עבודה שיאפשרו להם לקיים את שליחותם.

אי אפשר לדרוש מהחוקרים להיות בעלי תודעת שליחות מבלי לתת להם כלים. מנכ''ל משרד הרווחה מסר לי כי סוכם בין משרדי הרווחה והאוצר על הסדרת מתן שעות כוננות ושעות נוספות, מימון הסעות מחוץ לשעות העבודה ואספקת כלי עבודה נוספים, כדי שהתקנים לא רק יהיו קיימים, אלא גם יאוישו באנשים טובים ואיכותיים. אנחנו מחויבים לנושא עד פתרונו המלא".

במהלך הדיון אמרה ח"כ אורלי לוי אבקסיס (ישראל ביתנו), יוזמת הדיון: "אני מתחלחלת לנוכח התנהלותם של חלק מפקידי משרד הרווחה. יש לי עדויות לפיהן רוקנו ארונות וקלסרים עם המלצות לחקירות ילדים מבלי לנהל רישום מה נלקח. לתחושתי, נעשו דברים שלא כדין ולא בסמכות. מדובר כאן על גורלות של ילדים. הזמנו לדיון חוקרי ילדים, אך המשרד לא אישר את בואם".

בתגובה לדבריה של סמנכ"לית משרד הרווחה רחל שרביט אשר חלקה על דבריה של הח"כית, אמרה לוי-אבקסיס: "לך אינני מאמינה עוד. ראיתי במו עיניי מסמכים עליהם את חתומה, אשר הורו לסגור תיקים מסיבות התיישנות".

מנחם וגשל, משנה למנכ"ל משרד הרווחה, הגיב לדברים בהתרגשות: "הדברים נאמרים בהתלהמות כלפינו, והעובדות אינן מדויקות. אני שם את דברתי: משרד הרווחה לא דרש מחוקרי הילדים לא להגיע לדיון. לא היה ולא נברא ניסיון ליצור מציאות של ביטול תיקים כדי להוריד את המעמסה. יש מספיק חוקרי ילדים כדי לבצע את המשימה, אך תפוקת חוקרי הילדים ירדה. לוקח זמן להכשיר ולאייש תקנים חדשים".

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, סיכם את הדיון ואמר כי הוועדה בראשותו לא תרפה עד למציאת פתרונות הולמים למצוקה הקשה בתחום, והכריז כי יתקיים דיון נוסף בנושא בחודש הקרוב.

מנתוני משרד הרווחה והשירותים החברתיים שנמסרו לוועדת העבודה והרווחה לקראת הדיון עולה כי:

מספר חקירות הילדים עולה בהדרגה משנת 2000. בשנת 2000 נחקרו 6,013 ילדים, בשנת 2010 נחקרו 9,264.

בשנת 2007 היו בתחום 38 תקני כוח אדם, בשנת 2010 היו 109.5. עם זאת, 23.75 משרות אינו מאויישות.

נכון להיום, 1,437 חקירות ילדים נמצאות "בהמתנה". מתוכן 1,052 במחוז ת"א והמרכז (פי 2 מירושלים, פי 3 מחיפה, פי 6 ממחוז הדרום).