OFERL-D0411P034תגליות הגז העצומות של השנה האחרונות מהוות שינוי אסטרטגי של ממש במצבה הכלכלי של מדינת ישראל. ממדינה שהתברכה בעיקר בהון האנושי שלנו הפכנו ,כמעט בין לילה למדינה עשירה באוצרות טבע. תרומתה של המדינה למצב החדש אינה מוטלת כמובן בספק ולא פחות מכך תעוזתם העסקית של החברות שלקחו סיכונים עסקיים של מיליארדי שקלים ללא שהייתה בידם הבטחה לתמורה כלשהי

כלים

המחלוקת שהתגלעה בין יצחק תשובה ובין האוצר סביב העלאת מס החברות מעטרת את דפי העיתונים מזה שבועות ומשמשת כחומר ביד היוצר עבור עיתונאים ופרשנים כלכליים וחברתיים.על פי המשתמע, בבסיס המחלוקת בין הצדדים נעוצה העובדה שלכל צד נרטיב משלו והוא מביא את צרותיו ושפתו לזירת ההתגוששות.

היזמים , האמונים על דיאלוג עסקי טוענים כי את החוקים קובעים בהתחלה – ניקח לדוגמא מצב שבו מגויס משקיע לטובת רעיון עסקי תמורת אחוזים מסוימים. לאחר שהרעיון הצליח מעל המצופה יפנה אליו היזם ויטען כי קיבל אחוזים גדולים מדי תמורת השקעה קטנה – ברור שפנייה כזו אינה סבירה ואינה מקובלת בעולם העסקים.

המדינה טוענת ובצדק כי כל חוקי המס נקבעים קדימה. כך למשל , כל אחד מאתנו יכול להתעורר בוקר אחרי שהשקיע מיליוני שקלים בעסק ולגלות שמס החברות עלה ל50% , מה שהופך באחת את ההשקעה שלו לחסרת כדאיות כלכלית . שתי הטענות צודקות ונשאלת השאלה כיצד יתנהלו הדברים מכאן ואילך וכיצד יתקבלו ההחלטות הנוגעות לכל אחד מאתנו לאיזה רמות של דמגוגיה ידרדר המאבק וכמה נזק יגרם לכל אחד מהצדדים עד שימצא פתרון הביניים.

מחלוקות אמיתיות שבהן שני הצדדים בטוחים ואף יכולים לבסס את צדקתם נפתרות באמצעות פתרונות יצירתיים , כאלה שנמצאים מחוץ לקופסה, כמי שעוסק וחי מדי יום את עולם היזמות העסקית ונפגש עם עשרות עסקים קטנים אני מעוניין להציע פתרון כזה.

הצעתי היא כי מדינת ישראל תקים רשות עצמאית לפיתוח עסקים אשר תנוהל במשותף ע"י המדינה ומנהיגים כלכליים ועסקיים ויצחק תשובה בראשם . כל הכספים ה"עודפים" אשר הינם בבסיס המחלוקת יועברו אך ורק לאותה קרן אשר כל יעודה יהיה לפתח את המגזר העסקי ( בדגש על עסקים קטנים כמובן) במדינת ישראל כספים אלו יהוו את הבסיס לקיומה של הקרן אשר תהווה פלטפורמה לאנשי עסקים אחרים אשר ירצו להפנות חלק מהונם לטובת קידום המגזר העסקי והיזמי.

הקרן תקדם מספר מטרות עיקריות :הרחבת מעגל היזמים במדינת ישראל ( 3% לעומת כ60% במדינות סקנדינביה למשל), השבחת איכות היזמים והמנהלים וצמצום מספר העסקים הנסגרים מדי שנה, הפיכת אזורי פריפריה לאזורים עתירי יזמות כמענה לחוסר במקומות תעסוקה, הרחבת היצור של מוצרים ישראלים וע"י כך הגדלת מספר העסקים והמועסקים במדינה

פעילות כזו, תאפשר לאנשים דוגמת יצחק תשובה, שכבר עשו לביתם , להפגין מנהיגות כלכלית אמיתית ולהפוך למודל אמיתי לעשייה ולא רק לקנאה, והיא משתלבת היטב במגמה ההולכת וגוברת של אנשי עסקים לתרום חלקים ניכרים מהונם לטובת הקהילה. השקעה זו, שאין בה שינוי באקלים המיסוי של מדינת ישראל אלא תרומה אמיתית ומשמעותית לפיתוח כלכלי יצרני תתרום ודאי לקרדיט הכלכלי של ישראל בעולם.

ייעודי הקרן יכולים להיות רבים ומגוונים , אמנה רק כמה מהם : הפחתת נטל מס החברות ומס על עצמאיים, מתן מענקים, ערבויות להלוואות לעסקים ופתיחת קרנות לחדשות לעסקים קטנים ובינוניים, סבסוד לימודי והכשרות ליזמים בתחילת דרכם ולמנהלים בארגונים, בניית תוכניות אסטרטגיות להפיכת אזורים מוכי אבטלה לאזורי יזמות, מימון פעילויות של ליווי תמיכה וסיוע לעסקים והשקעה ניכרת בפיתוח היצוא של עסקים ישראליים.

המדינה, פקידי האוצר, רשות המיסים שמפגינה אומץ ראוי לציון בעצם ניהול העימות מול גופים כלכליים חזקים כל כך, נדרשת גם היא להפגין יצירתיות ולקבל מודל נועז יחסית שבו מי שמשלם גם דורש לדעת מה עושים עם הכסף שלו. המרוויחים הגדולים, ללא ספק, יהיו כל מי שנמנה על המגזר העסקי במדינת ישראל – עצמאיים, בעלי עסקים וחברות שיתעוררו למציאתו כלכלית שבה אפשר להקים לנהל ולהרוויח בעסק שלהם.

הכותב, עופר לנדוי, הוא יועץ ומלווה עסקי