הקבינט אישר את ההחלטה שאושרה אתמול במועצת מקרקעי ישראל לפיה חוכרי נכסים צמודי קרקע שגודלם עד 540 מ"ר, באזורים שאינם אזורי עדיפות לאומית, יוכלו לקבל את הבעלות ללא תמורה, מלבד במקרים שבהם התשלום עבור הנכס היה לפי בינוי בפועל, או בישובי עולים בהם ניתנה תמורה מופחתת עבור הנכס. אמדן אבדן ההכנסות השנתי הצפוי בעקבות ההחלטה - 47 מיליון ש"ח.
לנכסים בהם שולמה תמורה לרמ״י רק עבור בינוי בפועל, כגון ישובי עולים, תידרש מהחוכר השלמה ביחס לגודל המגרש. כתנאי לרכישת הזכויות. ההחלטה מאפשרת גם הקניית בעלות בתמורה לנכסי תיירות ומסחר הבנויים עד ק"מ אחד מחוף הים.
עוד אושר כי בהרחבות של ישובים חקלאיים או בישובים קהילתיים בהם האגודה התנגדה להקניית הבעלות תכלול ההטבה רק חידוש החוזה ופטור מתשלומים לרשות מקרקעי ישראל בלבד.
ההחלטה לא תחול על על רוכשי דירות בקיבוצים – בשיוך דירות,אשר לא שילמו את התמורה בגין הנכס, או מי שקיבל קרקע בפטור ולא רשאי להעביר את הזכויות בה לאחר אלא לאחר מילוי תנאים מסוימים הנדרשים בהחלטה.
בנכסים שלא ניתנים זמנית לרישום בטאבו תינתן הודעה על הארכת זכות חכירה ללא תמורה לתקופות נוספות של 98 שנים המתחדשות מעת לעת או עד לרישום זכויות הבעלות.
במקביל לאישור ההחלטה בנושא הקניית הבעלות, אישר הקבינט את עדכון מבנה רשות מקרקעי ישראל באופן שיאפשר מתן פעולות השירות באמצעות מרחבי השירות, והטיל על מנהל הרשות והממונה על התקציבים במשרד האוצר לקבוע תוספת תקנים ותקציב הדרושים לרשות למלא את משימותיה
יו"ר מועצת מקרקעי ישראל השר אורי אריאל :
זוהי החלטה נוספת שנועדה לפשט ולייעל את ההתנהלות בשוק הדיור ולסייע במאמץ לפתור את משבר הדיור הפחתת החיכוך עם החוכרים תקדם את הרפורמה ברשות מקרקעי ישראל
מנהל רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן :
ככל שיקטן מספר החוכרים להם עלינו לתת שירות נוכל להתמקד במשימה העליונה של הגברת השיווקים והגדלת היצע יחידות הדיור במשק