המושבים בישראל פזורים בכל אורכה ורוחבה של הארץ וניתן לשלב לינה או ביקור באטרקציות התיירותיות יחד עם אתרי ה"חובה" לכל מבקר בארץ: ביקור בצימר בגליל והכרות עם אורח החיים המיוחד יכול להיות חוויה מיוחדת עם גישה קרובה לנצרת, לכנרת, לאתרי הטבילה והצליינות בירדן ולמקומות רבים אחרים.
לינה באחד ממושבי פרוזדור ירושלים יכולה להיות התחלה ליום נפלא בעיר הקודש וגם את הדרך הארוכה לאילת לא חייבים לגמוע ביום אחד ואפשר ללון באחד ממושבי הערבה, לקחת אתנחתא קלה וליהנות מחוויה מדברית, שקט ומרחבים אין סופיים.
רבים מהמושבים מציעים חוויות ביקור שמשלבות הכרות בלתי אמצעית עם ענפי החקלאות: רפתות תיירותיות, חממות פתוחות לקהל, לקט של ירקות ופרחים ועוד. יש לשער שחוויה כזו תיחרט לשנים רבות אצל המתארחים מחו"ל ותהפוך לאחד משיאי הביקור בארץ.
התרומה הפוטנציאלית של המבקרים מחו"ל לתיירנים במושבים חשובה מאוד. כידוע ביקורים של ישראלים נעשים ברובם בסופי שבוע וחגים. התיירים יכולים למצוא שפע של מקומות פנויים במחירים נוחים באמצע השבוע. זהו סיוע כלכלי חשוב לתושבים במושבים שרבים מהם בחרו בתיירות כאמצעי פרנסה משלים לעיסוק בחקלאות.
מהלך זה מחייב שינוי מחשבתי מקיף אצל כל העוסקים בתיירות: הגורמים הממסדיים צריכים לכלול את ההתיישבות הכפרית במידע ובחומרים המועברים לחו"ל וחברות התיירות צריכות להציע אפשרות זו בעת תכנון הטיול. סביר שתייר שלא ידע מראש על האפשרויות הגלומות באירוח בכפר לא ימצא את דרכו לצימר בדרך מקרה.
פיזור האוכלוסין, יישוב אזורי הספר ועידוד הפריפריה הם סיסמא חשובה ששגורה כבר עשרות שנים בפי כל – התיירות היא עוד אחד מהכלים להפוך אותה מסיסמא למדיניות.
הכותב הוא יוגב שריד, מנהל האגף לכלכלה ופיתוח עסקי בתנועת המושבים