עמותת "צלול" בפנייה לשר להגנת הסביבה, ח"כ גלעד ארדן: "החלטתך לתמוך בהקמת צינור מוצא ימי במפרץ חיפה פוגעת בהמשך שיקום נחל הקישון ותחליש את מאמצי האכיפה מול המפעלים." עמותת "צלול" פנתה היום (יום ה') במכתב דחוף לשר להגנת הסביבה בעקבות החלטתו לתמוך בהקמת צינור מוצא ימי, אשר יזרים לים את קולחי המפעלים השוכנים לגדות נחל הקישון

כלים

במכתבו מציין מ"מ מנכ"ל עמותת "צלול", עזר פישלר, כי ע"פ המידע המצוי בידי עמותת "צלול", קיבל השר להגנת הסביבה החלטה לפיה קולחי מפעלי הקישון יוזרמו בצינור מוצא ימי ללב מפרץ חיפה.

החלטה זו, אשר ניתנה ללא דיון ציבורי בעניין, מנוגדת להחלטות המועצה הארצית לתכנון ובניה והועדה לתכנון נושאים עקרוניים (ולנת"ע) , אותן מצטט פישלר:

  1. טיפול בשפכים – סעיף 11.2

הוועדה מקבלת את התייחסות החוקר בנושא כי יש לאפשר הזרמת שפכים מטופלים ממפעלים לנחל הקישון בתנאי של עמידה בדרישות לאיכות הקולחים, וסבורה כי יש לתקן את ההוראות בנושא באופן הבא:

11.2.1 כל תכנית בתחום תכנית זו תקבע הוראות בדבר אופן הטיפול בשפכים ביציאה מהמגרש בהתאם לייעודו, כולל יישום טכנולוגיות מיטביות לטיפול בשפכים, התחברות למערכת איסוף עירונית ולמתקן טיפול בשפכים אזורי, בהתאם להוראות תמ"א 34, וכן הוראות בדבר איגום קולחים לפני הזרמה למקרה של תקלות.

11.2.2 תותר הזרמת שפכים מטוהרים / קולחים לנחל הקישון, כתוספת לאספקת מים לנחל, בהתאם לאיכויות הנדרשות להזרמה לנחל על פי כל דין ועל פי תכנית המים לנחל הקישון.

11.2.3 מוסד תכנון הדן בהפקדת תכנית או במתן היתר יבטיח פתרון ביצוע שפכים כאמור.

במכתבו מציין מ"מ מנכ"ל "צלול" כי בהתאם לנוסח תמ"א 30, כל טענה בדבר החלטת ממשלה, הקובעת להזרים את הקולחים לים הינה בלתי רלוונטית, מיושנת וחסרת כל בסיס מקצועי. ומוסיף כי ההחלטות הנ"ל נקבעו עוד בתקופה בה הזרימו המפעלים שפכים של ממש אל הנחל, על כן ברור, כי כיום, לא הייתה מתאפשרת קביעת עמדה שגויה שכזו.

כמו כן, מפרט פישלר בפנייתו טיעונים המוכיחים, לתפיסתו, כי צינור מוצא ימי מסוג זה הינו מיותר ופוגע בשיקום הנחל: הזרמה לים בצינור המוצא לא תאפשר בקרה והפעלת לחץ מקצועי על המפעלים, הן מטעם המשרד והן מטעם הציבור. בנוסף, הזרמה לים בצינור המוצא תבטל כל תמריץ לשיפור באיכות טיפול בשפכים, ובכלל זה את היטל ההזרמה שגם כך הינו נמוך עד כדי היותו שולי.

מעבר לכך, השקעת כספי המפעלים בבניית צינור מוצא ימי בנוסף לעלות ההזרמה הישירה בצינור, תוביל להפחתה ניכרת ואף לביטול ההשקעות בשיפור איכות הקולחין. ספיקת קולחי המפעלים נאמדת בכ- 8 מליון מטרים מעוקבים בשנה, כמות מים הדרושה לנחל לצורך שיקומו, כמות שאינה ניתנת לביטול בימי בצורת אלו. הפסקת ההזרמה תביא לכניסת מי ים במליחות גבוהה למעלה הנחל, שכן האפיק נמוך מגובה פני הים.

מפעלי התעשייה העושים שימוש כביר במים בתהליך התעשייתי עמדו בשנים האחרונות אל מול גידול בעלות מחיר המים וימשיכו לעמוד, גם בשנים הקרובות, בעליית מחירי המים ביתר שאת. מצב זה יחייב מחזור שפכים וקולחין ברמה גבוהה, אשר יועיל להשבת מים לנחל, וכמו כן מוכיח כי אין הצדקה להשקעות בהקמת צינור מוצא ימי.

מ"מ מנכ"ל עמותת "צלול", עזר פישלר:" צר לנו לגלות כי השר להגנת הסביבה בחר לפעול לקידום צינור המוצא הימי במחשכים תוך הסתרת עמדותיו האמיתיות מהציבור ובכך להביא לפגיעה בתהליך שיקום נחל הקישון. אנו דורשים מהשר לחזור בו מהחלטתו זו, ולהעמיד את הסוגיה לדיון ציבורי תוך בחינת מכלול האפשרויות. עמותת "צלול" לא תאפשר כל פגיעה בסביבה, הן בנחל והן בים, ותנקוט בכל הפעולות החוקיות העומדות לרשותה על מנת למנוע יישום החלטה שגויה זו."