פרפור פרוזדורים הינה הפרעת הקצב השכיחה ביותר, כ 2.2 מיליון אמריקאים סובלים מפרפור עליות, בישראל ידועים כ-60 אלף איש הסובלים מהתופעה. שכיחות המחלה עולה עם הגיל. פרפור פרוזדורים גורם לסיכון גבוה פי 5 ללקות בשבץ מוחי, באי ספיקת לב ומכפיל את הסיכון למוות

 XT - Reveal(צילום:יח"צ)

ב - 70% מן המקרים התופעה לא תמיד מלווה בתסמינים קליניים. זיהוי מוקדם ומודעות לנושא חשובה במיוחד, בעיקר לאחר אירוע מוחי או אירוע מוחי חולף ( TIA) כשיש חשד גבוה מאד שמקורו של התסחיף הוא מהלב, כדי להתאים טיפול למניעה של שבץ מוחי חוזר.

קיימת חשיבות גבוה ליכולות האבחון של פרפור פרוזדורים בעיקר במטופלים שאצלם לא נמצאו סיבות ברורות וידועות היכולות להסביר את האירוע של שבץ מוחי. זיהוי של פרפור פרוזדורים יאפשר לרופא להחליט על טיפול מונע באנטיקואגולנטים .

בהנחיית של האיגוד הקרדיולוגי האירופאי , לזיהוי הסיבה לשבץ מוחי על רקע לא ברור , מוזכר הצורך בניטור אינטנסיבי וממושך של קצב הלב . European Heart Rhythm Association IV) )

במקרים אלו שיש צורך לזיהוי פרפור פרוזדורים, יש להתעקש על חיבור המטופלים לניטור ארוך טווח באמצעות הולטר חיצוני , או לחילופין השתלת מכשיר המנטר את קצב הלב של המטופל עד ל- 3 שנים.

ה XT - Reveal הינו מכשיר רפואי המנטר את קצב הלב. זהו מוניטור מושתל, תת עורי בגודל של 6X2 ס"מ )כ- (disc on key ומושתל מתחת לעור באזור החזה ומנטר את קצב הלב באופן קבוע.

המכשיר קל מאד לתפעול ונותן מידע עדכני רציף אשר מאפשר זיהוי פרפור הפרוזדורים ללא ביקור של המטופל במרפאה, אלא דרך מערכת אינטרנטית לניטור ביתי ה CareLink .

חשוב לדעת- הפרעות קצב לב של פרפור פרוזדורים הינן תופעה שכיחה הגורמת לסיכון גבוה ללקות בשבץ מוחי ולכן קיימת חשיבות גבוהה לאבחון של פרפור פרוזדורים למניעת שבץ מוחי.

מאת : פרופ' נתן בורנשטיין, יו"ר האיגוד הנוירולוגי הישראלי וסגן נשיא האיגוד לשבץ מוחי העולמי