בעקבות סערת חוק טל – הפורום לקידום השירות האזרחי-לאומי במכתב דחוף לראש הממשלה: פתור את מצוקת התקנים בשירות האזרחי-לאומי. רק 6% מתקני השירות האזרחי-לאומי מופנים לאוכלוסיות מוחלשות. השקעה בתקן אחד שעלותו הממוצעת כ-43 אלף ₪, יכולה להניב רווח של עד חצי מליון ש"ח. על אף התועלת הכלכלית המדינה אינה מקצה מספיק תקנים בשירות לטובת אוכלוסיות מוחלשות שהצבא אינו מעוניין לגייס לשורותיו, כגון: צעירים בסיכון, עולות חדשות, צעירים עם מוגבלות וצעירים מהחברה הערבית
בעקבות סערת חוק טל, חברי הפורום לקידום השירות האזרחי-לאומי שלחו היום (ד', 29.2) מכתב דחוף לראש הממשלה, בו ביקשו את התערבותו המיידית לטובת שילוב אוכלוסיות מוחלשות בשירות האזרחי-לאומי. זאת, לאור השיח הציבורי שהתעורר לאחרונה בעניין חוק טל והקריאה לשלב חרדים בצבא או בשירות אזרחי, המתעלם באופן מוחלט מהעובדה המצערת שישנן אוכלוסיות המעוניינות לשרת אך זכות זו נמנעת מהן.
במכתבם הסבירו חברי הפורום, מנכ"לי הארגונים החברתיים המרכיבים אותו, כי חסרים תקני שירות אזרחי-לאומי עבור צעירים מרקע מוחלש שלא התקבלו לשירות צבאי כגון: צעירים וצעירות עם מוגבלות, צעירים וצעירות המגיעים מרקע של סיכון ומצוקה, עולות חדשות (רובן מאתיופיה) הפטורות משירות צבאי, וצעירים מהחברה הערבית. השירות מהווה כרטיס כניסה לחברה הישראלית, אך אוכלוסיות אלה מודרות ממנו.
במכתב נטען כי השירות תורם ערך כלכלי חיובי מובהק ומהותי למשק הלאומי, כאשר:
· שירות אזרחי-לאומי מניב למשק בין 200 ל- 500 אלף ש"ח (משתנה לפי סוג האוכלוסייה), בעבור השקעה של 43 אלף ש"ח בלבד בממוצע.
· שיעורי התעסוקה בקרב אוכלוסיות מוחלשות ומיעוטים המתנדבים בשירות האזרחי קופצים משמעותית ביחס לאותו ציבור שאינו מתנדב.
במכתבם הסבירו חברי הפורום: "לאור נתונים אלה, אנו מבקשים ממך ליזום תכנית לאומית להגדלת מספר התקנים ותקצובם באופן שיאפשר ניידות חברתית-כלכלית לצעירים מרקע מוחלש. בראייתנו הדבר נכון לא רק מתוך דאגה לערך השוויון החברתי שהוא אחד מיעדי מגילת העצמאות של מדינת ישראל, אלא גם מתוך הבנה שפיתוח ההון האנושי הוא אינטרס שמשתלם למדינה ולכלכלה הישראלית."
הפורום לקידום השירות האזרחי-לאומי
הפורום הוא קואליציה של שישה ארגונים לשינוי חברתי: מעשה, בת-עמי, מרכזי הצעירים של הג'וינט, עמותת תפוח, ומפעלות חינוך וחברה.
הוא הוקם בתחילת 2010 ביוזמת קרן גנדיר, כדי לסייע ביצירת נורמה חברתית של שירות אזרחי-לאומי בחברה הישראלית, בדגש על אוכלוסיות מוחלשות, מתוך הבנה כי ההתנדבות היא אחד הכלים האפקטיביים ביותר למתן הזדמנות שווה, צמצום פערים ועידוד ניידות חברתית.