שחר אילן בועדת טרכטנברג: "שיעור עבודת הגברים החרדים כמעט שלא גדל בעשור האחרון". אילן מסתמך על נתוני בנק ישראל המראים ששיעור תעסוקת החרדים עומד על 39% בלבד. הזהיר: "הזרמת תקציבי רווחה ודיור, בלי להתנות אותם בעבודה, תשאיר את האברכים בישיבות ותגרום נזק גדול למעמד הביניים"

כלים

"שיעור תעסוקת הגברים החרדים כמעט שלא גדל בעשור האחרון". כך אמר סמנכ"ל מחקר והסברה של עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון,  שחר אילן, לשעבר כתב הארץ לענייני חרדים,  לחברי הצוות לשירותים לחברתיים של הועדה לשינוי חברתי כלכלי (ועדת טרכטנברג) שהתכנסה הבוקר בירושלים.

המיתוס הרווח גורס שיש יציאה המונית של אברכים לעבודה. אבל לדברי אילן, מדובר בהתחלות בלבד. "דו"ח בנק ישראל האחרון קובע חד משמעית ששיעור התעסוקה של גברים חרדים כמעט לא גדל. הוא נע במהלך העשור בין 35% ל-40% ועמד ב-2009 על 39% בלבד". שעור התעסוקה בקרב שאר הגברים היהודים נשאר בתקופה זו יציב, כ-80%.

אילן הגיש לוועדה מסמך של חדו"ש שכותרתו "בלי עבודת חרדים זה לא יעבוד". הוא הזהיר ש"תוכנית כלכלית שתזרים תקציבי גדולים לרווחה ולדיור ולא תתנה אותם בעבודה או ניסיון לעבוד תפגע עוד יותר בניסיונות להוציא אברכים לעבודה ותשאיר אותם בישיבות". לכן, "לא רק שהיא לא תסייע למעמד הביניים אלא תפגע בו קשות. כל עסקה חברתית כלכלית", אמר, "חייבת לכלול את שני העקרונות הבאים":

· "התניית כל מימון לבתי ספר בתוכנית לימודי ליבה. מוסד חינוך שלא ילמד את מה שהמדינה רואה כבסיס הידע המשותף החיוני לכל ילדי מדינת ישראל לא יקבל אגורה. לא יהיה תקצוב חלקי לליבה חלקית.

· "התניית קצבאות והנחות רווחה וסיוע לדיור במיצוי כושר ההשתכרות כלומר בכך ששני בני הזוג יעבדו או לפחות ינסו לעבוד.

אילן אמר ש"אחד הגורמים שמטילים עול כבד על מעמד הביניים ופוגעים בצדק החברתי הוא ההיעדרות של החרדים משוק העבודה. זהו גם הגורם שגדל בקצב המהיר ביותר".

לדבריו, ההערכות לנזק שגורמת היעדרות הגברים החרדים משוק העבודה מגיעות עד קרוב ל-15 מיליארד שקלים ויותר. לכן, "כל צדק חברתי שמבקש מעמד הביניים חייב לכלול צעדים שיבטיחו שהחברה החרדית תשתלב בחברה ובכלכלה הישראלית".