הצעת חוק הבטחת הכנסה - זכאות לגמלה בתקופת שהייה במקלט לנשים מוכות של ח"כ זהבה גלאון ודב חנין אושרה אחה"צ במליאת הכנסת

כלים

הצעת החוק היא פרי יוזמתו של האגף לקידום מעמד האישה בויצו ישראל העוסק בצמצום תופעות של אלימות במשפחה, בטיפול ובשיקום בנשים נפגעות אלימות. הצעת החוק נולדה מתוך ניסיון רב שנים של ויצו בטיפול בנשים נפגעות אלימות שהראה כי קיים צורך אמיתי בתמיכה כלכלית בנשים הנפגעות, כדי לאפשר להן לכלכל את עצמן ואת ילדיהן בתקופת השהייה במקלט, אשר אינה מאפשרת יציאה סדירה לעבודה.

לדברי רונית ארנפרוינד, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה נשים השוהות במקלטים נאלצות להתמודד עם מצוקה כלכלית גדולה כ"כ שלא מאפשרת להן להתמקד בתהליך השיקומי ובחלק גדול מהמקרים אף לזנוח אותו ולשוב לבעל המכה.

לפי נתוני ויצו, בישראל שוהות כיום 780 נשים ב- 13 מקלטים ברחבי הארץ, שניים מהם מופעלים ע"י ויצו והשאר ע"י עמותות אחרות. המקלטים מספקים מסגרת מגינה לנשים וילדיהן וכל צרכיהם הבסיסיים ממולאים. יחד עם זאת הן צריכות לשאת בנטל עבור תשלומים שונים כגון תשלום עבור שירותי בריאות, תשלומים לביה"ס ועוד. זמן השהייה הממוצע של אישה במקלט נע בין חצי שנה לשנה.

ח"כ דב חנין אמר בתגובה: "דווקא נשים במקלט זקוקות יותר להבטחת הכנסה. מקלט לנשים מוכות לא מקפיא את חייהן של הנשים. אבל במקלט נוספות להן הוצאות הנובעות מעזיבת הבית. תשלום הבטחת ההכנסה לנשים כאלהיוכל לסייע להן לשקם את חייהן."

רונית ארנפרוינד-כהן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו אמרה היום עם אישור הצעת החוק: "נשים נפגעות אלימות שנסות מביתן להציל את חייהן וחיי ילדיהן, מגיעות למקלט ללא כלום.

בינתיים, הבעל האלים, כחלק מהטרור, אינו משלם: ארנונה, משכנתא, מים, חשמל ועוד וכך נצברים חובות גדולים לאישה, בעודה נמצאת במקלט. יחד עם העובדה שהיא נסה מביתה חסרת כול, נותרת האישה עם חובות וקושי כלכלי לקיים את צרכיה וצרכי ילדיה הבסיסים.

מזה כשנתיים האגף לקידום מעמד האישה בויצו, מנסה לקדם הצעת החוק המבקשת מהמדינה כי תעזור לנשים נפגעות אלימות אשר שוהות במקלטים ואנו שמחות על שהממשלה וכנסת ישראל הבינו את הצורך החיוני הזה. לשמחתנו ח"כ זהבה גלאון לקחה על עצמה להביא למימושו ובתמיכת שר הרווחה כחלון, עבר החוק בקריאה טרומית ועל כך אנחנו מברכות.

זהו חוק חשוב המרחיב את סל השירותים הניתן לנשים נפגעות אלימות וילדיהן בדרך לשיקומן ולקראת יציאתן לחיים ללא אלימות ופחד. ויצו תמשיך לקדם חקיקה למען נשים נפגעות ולקידום שיקומן בחייהן הנורמטיביים בקהילה".