שופטת בית המשפט המחוזי בחיפה ברכה בר זיו דחתה לאחרונה עתירה מינהלית שהגישה תושבת העיר עכו נגד העירייה, על כך שהורחקה ממינהל הרווחה לתקופה של חצי שנה בשל אלימות. השופטת קבעה, כי העירייה פעלה בהתאם לנהלים וההוראות, וכי ההרחקה היתה סבירתית ומידתית. "כאשר עומדות על כפות המאזניים הזכות של העותרת להיכנס למשרדי הרווחה לעומת זכות העובדים במשרדי הרווחה לעבוד בביטחון ומבלי להיות חשופים למקבל שירותים שמפגין כלפיהם אלימות – זכותם של האחרונים גוברת, מה עוד שמדובר בהרחקה זמנית", פסקה השופטת

כלים

בעקבות התנהגותה האלימה של האשה כלפי עובדת סוציאלית וכלפי עובד נוסף הורתה ראש מינהל הרווחה בעירייה, איילה חביב על הרחקתה למשך חצי שנה ממינהל הרווחה. בשל החלטה זו עתרה האשה לבית המשפט בבקשה לביטולה בטענה, כי בשל מצבה ונסיבות חייה הקשות היא זקוקה לליווי ולטיפול צמוד של לשכת הרווחה. עוד טענה האשה, כי ההרחקה פוגעת בחופש התנועה שלה והזכותה לקבל שירותים על פי חוק.

מנגד טענה היועצת המשפטית של העירייה עו"ד כנרת הדר, כי האשה הגישה את עתירתה בחוסר ניקיון כפיים ולאחר שהתנהגה באלימות. עם זאת הדגישה עו"ד הדר, כי האשה ממשיכה לקבל את כל השירותים מהעירייה באמצעות פניות טלפוניות. יועמ"ש העירייה ציינה, כי הרחקת האשה באופן זמני נעשתה כדין מכוח חוק שירותי הסעד, וכי היא חיונית לשם הגנה על העובדים והחברה מפני מקבלי שירותים אלימים. גם הוועדה המחוזית נגד אלימות במשרד הרווחה תמכה בצעדים החריפים שנקטה העירייה בתגובה להתנהגותה האלימה של האשה.

"כאשר עומדות על כפות המאזניים הזכות של העותרת להיכנס למשרדי הרווחה לעומת זכות העובדים במשרדי הרווחה לעבוד בביטחון ומבלי להיות חשופים למקבל שירותים שמפגין כלפיהם אלימות – זכותם של האחרונים גוברת, מה עוד שמדובר בהרחקה זמנית", פסקה השופטת.

השופטת ציינה כי לא מצאה כל חוסר מידתיות או סבירות בהחלטת העירייה להרחיק את האשה. עוד קבעה השופטת,  כי דין העתירה להידחות מפאת השיהוי שבהגשתה. "זכותה של העותרת לקבל מהעירייה שחרותי רווחה עבורה ועבור בני משפחתה וזכות זו לא נשללה ממנה", כתבה השופטת, "כל שנשלל מהעותרת באופן זמני הוא 'מקום מימוש הזכות', כאשר תחת שפנייתה לשירותי הרווחה תעשה פנים אל פנים היא נעשית בטלפון". השופטת סיכמה, "שבנסיבות המקרה חיוני היה לבצע את ההרחקה לאלתר – למען בטחון העובדים ולמען יראו ויראו".