החוק המנחה את מערכת המשפט הצבאי הוא חוק השיפוט הצבאי – חוק המעניק לבתי הדין הצבאיים סמכות ייחודית לדון בדבר עבירות פליליות צבאיות שנעשו תוך כדי השירות הצבאי. כדוגמא, ברשות חוק השיפוט הצבאי הסמכות לדון בדבר עריקות מהצבא, הטלת מום, הוצאת רכוש צבאי, חריגה מסמכות וכו'.
חשוב להזהיר ולהדגיש באופן מספק, כי צה"ל מחזיק בסמכות לחקור ואף להעמיד לדין, גם במידה שהעבירה בוצעה תחת נסיבות אזרחיות, כאשר החייל אינו נוכח בבסיס (למשל בחופשה, הכוללת שימוש בסמים).
משטרה צבאית חוקרת וסיוע ממומחה – עורך דין צבאי
חקירת משטרה צבאית חוקרת (מצ"ח) נפתחת עם הגשת תלונה או קבלת מידע אודות ביצוע עבירה. בתום החקירה, ובמידה שישנן ראיות מספיק בחשדות הקיימים להביא להרשעת החשוד בעבירה, לדעת הפרקליטות הצבאית, תגיש הפרקליטות הצבאית מסמך כתב אישום נגד אותו חייל לבית המשפט הצבאי.
יצוין, כי חייל החשוד בביצוע עבירה, בעוד מנוהלת בעניין חקירת מצ"ח, הינו זכאי להסתייע ולהיות מיוצג על-ידי עורך דין צבאי כבר בשלבים המוקדמים של החשדות. החשיבות שבהיוועצות זו חשובה עד מאוד, וביכולתה להשפיע על עתידו של התיק הפלילי שנפתח.
נוסף על כך, במידה שכתב אישום הוגש לבית הדין הצבאי נגד החייל, זכאי האחרון לקבל ייצוג מקצועי באמצעות סנגור פרטי, המחזיק באישור לעבוד מול בית הדין הצבאי.
דוגמאות לעבירות נפוצות בהן עוסק בית הדין הצבאי
עבור נפוצה למדי הנדונה בבית המשפט הצבאי – עבירת עריקות (היעדר משירות). החוק קובע כי חייל שנעדר מהשירות משך למעלה מ-21 יום רצופים, וללא רשות לעשות כן, הוא חשוב כנעדר ללא כוונה לחזור, כל עוד לא הוכח אחרת. החוק תקף הן לגבי חיילים בשירות סדיר והן לגבי מילואימניקים שלא התייצבו לשירות.
עריקות יכולה להוביל למעצר עד סיום ההליכים המשפטיים, מאסר צבאי משך תקופה ארוכה, ורישום פלילי. על-פי החוק הצבאי, עשוי חייל שערק לקבל עונש של 3 שנות מאסר, בעוד חייל כי לגביו קובע החוק שערק ללא כוונה לחזור לשירות - 15 שנות מאסר.
על פי האמור, עבירה זה של עריקות מהווה עבירה חמורה ביותר, המחייבת ליווי וייעוץ משפטי מידי עורך דין צבאי, המכיר לעומק את בתי הדין הצבאיים ואת המערכת על-פיה הם עובדים, וכן את מדיניות הפרקליטות. מומלץ בחום להיוועץ עם עורך דין טרם פנייה והסגרה לרשויות צה"ל ותחילת חקירה פלילית.
גם עבירות סמים הן מהעבירות הנפוצות הנדונות בבתי דין צבאיים. סירוב להיבדק זוהי עבירה נפוצה ומדינת ישראל נוהגת לנקוט אמצעים חמורים למדי כנגד אלו המבצעים עבירה זו. לגבי מדיניות צה"ל במקרים אלו, הרי שגם אם מדובר על סמים קלים בלבד, בהם נעשה שימוש בנסיבות אזרחיות, היא לפתוח בחקירה של המשטרה הצבאית. מומלץ, על כן, להסתייע בשירותיו של עורך דין צבאי.