תכשיטים לרגע, כאלה שאפשר לראותם רק בהבזק של שניה, תכשיטים ממוחזרים מצינורות פלסטיק, שירי רחל המתורגמים לאבני סוורובסקי, שפת הסימנים המקבלת חומר, צורה וצבע - כל זאת ועוד בתערוכת הבוגרים השנתית של בוגרי המחלקה לעיצוב תכשיטים במכללת שנקר

כלים

חלפו כ-16 שנים מאז פתחה המחלקה לעיצוב תכשיטים במכללת שנקר את שעריה וגם השנה מציגים בוגריה את גולת הכותרת של לימודיהם. בוגרי מחזור יב' שאלו, חקרו ויצרו יש מאין במגוון עשיר של אופני עשייה, חומרים ועולמות השראה. "קשה להכליל באפיון עבודות הגמר של מחזור כלשהו, אולם כמה מאפיינים בכל זאת בולטים השנה בנוכחותם", מספר שרון קרן, ראש המחלקה. "כל הפרויקטים מפגינים מודעות גבוהה לשאלות של מבנה צורני וחומרי. אלו באות לידי ביטוי בשימוש מוגבר בחשיבה ארכיטקטונית ומכאנית, כמו גם בשילוב חומרים טקסטיליים ומבנים השאובים מעולם הטקסטיל".

התערוכה תוצג ברחבי שנקר בין ה-31-17 ליולי. שעות פתיחה: ימי א'-ה' – 22:00-10:00, ימי ו' – 13:00-10:00. ביום ראשון, ה-26.07, התערוכה תהיינה סגורה בשל ט' באב. רח' אנה פרנק 12, ר"ג, קומה ג'

גרינבוים רועי // "חלולים חלולים נקבים נקבים"

"הפרויקט מציע מיחזור אינסופי של צינורות פלסטיק מסוגים שונים, אותם אספתי ברחוב. מתוך תפיסה שקיימות היא ערך עליון וכי רצוי ליצור דברים חדשים מפסולת, פיתחתי טכניקה לשימוש בצינורות הללו כחומר גלם". מספר גרינבוים. "כל אחת מהטבעות שהתקבלו עברה תהליך שונה של עיבוד, גימור ושיבוץ והיא בעלת אופי ייחודי וזהות חד-פעמית".

לי-שקד נועה // Snapshot

חברים לרגע, תמונות רגעיות או אולי הבזקים. לי-שקד יוצרת תכשיטים המשמרים מצב רגעי, רגעים קטנים מחיי היום יום. " זוהי פעולה מיידית, נטולת יומרות וגינונים, שמאריכה את חייו של הווה בלתי-מתוכנן", מספרת לי-שקד. "בלון הוא אובייקט מלא קסם, אך כולו אשליה: חייו הקצרים יסתיימו בפיצוץ רועם, או בקמילה הדרגתית שתימשך לכל היותר ימים ספורים. שימור הבלון והפיכתו לתכשיט לא משקף את מצבו בשיאו, אלא יוצר זיכרון ממנו. חלקו נותר מלא ובעל נפח, חלקו חסר ומרוקן. את הזיכרון הזה אפשר לשאת או לענוד כתכשיט".

דינרמן הדס // לראות שנית שורות שנכתבו מכבר

אחד הפרוייקטים המעניינים של התערוכה נוצר על ידי דירמן הדס. דירמן שאלה את עצמה דרך שירי רחל ודמותה מהן תחושות בכלל? מהי בושה? ואם אין בושה, מהי גאווה? ומהי עוצמה? "אני מנסה לחבר את החלל שהיה מלא פעם בעוצמות, בתחושות ובאנשים, ולתרגם אותם לצורות דוקרות, יפות ומפורטות. אני מחפשת דרכים להראות לכם מה האדם הזה שווה. זה מרגיש לפעמים כאילו מילים ותחושות כבר לא קיימות. הפרויקט מתעסק במאוויה ובמאוויי, וניסיון לחיבור בין נקודות הקיצון הפנימיות שלי, שבתוכי. בין רחל המשוררת לפאנק, בין אהבת אדם ליאוש".

אלנתן ליה // לצאת מהריבוע ≠2X

"הקולקציה צמחה מתוך התבוננות בגשרים, בגרמי מדרגות, במשחקי מחשב ישנים (כדוגמת טטריס) ובחיבורים תעשייתיים", מספרת אלתנן, "האובייקטים נוצרו מפירוק של צינור וייצור דגם תוך מתן תחושה של קו רציף היוצר צורה שלמה. באופן זה, התקבלה מעין טרנספורמציה של הפרופיל המרובע המוכר, דרך חיתוכים בכיוונים שונים בהתאם לארגונומיה של הגוף. כדי להשיג ניראות גיאומטרית של הקולקציה, השתמשתי בנוסחאות מתמטיות לחישוב החיתוכים בצינור המרובע". ראש המחלקה מרחיב ומסביר, "ליה אלנתן מנסרת ומכופפת צינורות פליז בעלי חתך מרובע ויוצרת תכשיטים המרמזים על פיקסלים דיגיטליים, שלדי פלדה ארכיטקטוניים ומערכות צנרת".

בנימין נלי // נסתר מהעין

בנימין התמירה את שאלותיה החברתיות אל תוך חומר הגלם ומשם לתכשיטים שיצרה. "מה גורם לאדם לנסח את הופעתו החיצונית כהצהרה קיצונית ומרחיקת לכת? מדוע משתמשים אנשים במנגנוני הגנה ועוטים קליפות חיצוניות? האם אלו הופכות עם הזמן לחלק בלתי-נפרד מאישיותם?" שואלת בנימין. "שאלות אלו, העוסקות בדיסוננס בין הפנים לחוץ, הנחו אותי ביצירת הקולקציה, אותה יצרתי בטכניקות של צורפות קלאסית, עבודות ריקוע ונפחות. ענידת האובייקטים מעניקה "חוסן פסיכולוגי" למי שמתקשט בהם".

כהן גל // קו, נקודה

קו ונקודה הוא עוד אחד מהפרוייקטים המעניינים של המחלקה. הפרויקט נוצר בהשראת שפת הסימנים ומורכב מקווים ומנקודות. "ברוח זאת נוצרו האובייקטים תוך התייחסות למצבים רגשיים שונים" מספר כהן.

שטרן דניאל // טבע דומם עדיין חי

כיצד נראה החי, המעוטר על בשר חשוף על גבי חומר שאינו אנושי? "הפרויקט נוצר בהשראת התבוננות בתאי עור וחקירת אופני צילוק גוף אפריקנים", מספרת דניאל "ברוח זאת, העבודות עוסקות במתיחה, עטיפה ושיבוץ אובייקטים מחומרים שונים בטקסטיל טבעי ומעובד. בתכשיטים שיצרתי, ביקשתי להעביר תחושה של טבע דומם, אך יחד עם זאת גם צמיחה וחיות - מעין תנועה של אובייקט סטטי".

התערוכה פתוחה לציבור