כלים

הקידמה מנצחת?: עיוורים מתלוננים כי אינם מסוגלים למשוך כסף מכספומטים, בשל המעבר למסכי מגע. במהלך ביקור בתערוכת "דיאלוג בחשיכה", המתקיימת בהדרכת עיוורים, התחייב יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, לקדם חקיקה שתטפל במצוקותיהם

"נבצר מאיתנו למשוך כספים מכספומטים מאז שבנקים רבים ובראשם בנק דיסקונט עברו למסכי טאץ'. השיא הוא בסניפי המוסד לביטוח לאומי, שם מוצבים מסכים עם הדרכה קולית, אבל הפעלתם היא באמצעות מגע. בנוסף, המכוניות ההיברידיות החדשות מסוכנות עבורנו בגלל שהן כל כך שקטות, עד שקשה לנו להבחין בהן מתקרבות. גם הרכבת הקלה כמעט ואינה משמיעה קול, כך שהליכה ברחובות ירושלים הפכה עבורנו לקשה ביותר", כך טענו היום (ג') מדריכי התערוכה "דיאלוג בחשיכה" באוזני חברי ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת, אשר ביקרו במקום והתנסו בסיור בביתן חשוך לחלוטין במשך למעלה משעה.

יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ (ליכוד), התחייב כי יפעל לסייע לאוכלוסיית כבדי הראייה והעיוורים, בין היתר באמצעות חידוש הצעת חוק שהגיש, לפיה בתי הקפה והמסעדות בישראל יחויבו בהגשת תפריטים בכתב ברייל. "לצערי הצעת החוק טרם אושרה, בשל התנגדות משרד האוצר לעלויות הכספיות הכרוכות בכך", אמר כץ.

במהלך הסיור סיפר גיל עומר, מנהל מוזיאון הילדים בחולון, שם מוצגת תערוכת "דיאלוג בחשיכה", כי בעת ביקורו של בנימין נתניהו במקום, עת כיהן בתפקיד שר האוצר, הוא התרשם עמוקות מהתערוכה ובו במקום החליט להעניק לה 900 אלף שקלים מתקציב המדינה. "מגיע לכם", הגיב היו"ר כץ והוסיף: "אני נאבקתי קשות כדי לקבל תוספת של 4 מיליון שקלים לטובת חוק יתומי נפגעי פעולות איבה".

יו"ר ועדת המשנה לתקנות חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות, ח"כ אילן גילאון (מרצ), סיפר כי הוועדה בראשותו שוקדת בימים אלה על תקנות שיובילו מהפכה ביחס לאנשים עם מוגבלויות בכלל ועיוורים וכבדי ראייה בפרט:

"התקנות קובעות כי יותקנו שלל אמצעי עזר במבנים ובמוסדות ציבוריים, אשר יסייעו לעיוורים ולסובלים מלקויות ראייה, כמו: ידיות מחוספסות, מעליות עם כתב ברייל, מעליות עם כריזה קולית, שלטים אלקטרוניים מוגדלים, ניגודים חזותיים למניעת בוהק בעיניים, סימני אזהרה מחוספסים ברצפה, מדבקות על דלתות שקופות, סימני אזהרה לאורך מדרגות ועוד".