היום פורסם דוח קבוצת המחקר בבנק ישראל המלווה את יישום חוק מס הכנסה שלילי - מענק הניתן לפרטים עובדים בעלי הכנסה נמוכה. הדוח מסכם את הניסיון שהצטבר בשנה הראשונה להפעלת התוכנית (מספטמבר 2008) באזורי הפעלתה (נצרת, אשקלון, חדרה וירושלים)

סיכום הניסיון והמחקר המלווה אותו הוא פרי עבודתו של צוות מחקר בין-משרדי, צוות שפעל במסגרת פורום המחקר אשר הוקם כדי לתת ליווי מחקרי לתהליך היישום של האג'נדה הכלכלית-חברתית של הממשלה.

הניסיון מהשנה הראשונה מלמד כי כ-45 אחוזים מהזכאים למענק מס הכנסה שלילי מימשו את זכאותם, וכי שיעור המימוש עולה ככל שהיקפה של ההטבה גדול יותר. נמצאה שונות בין-אזורית בשיעורי המימוש - ככל הנראה בהשפעת פעילות של עמותות להגברת המודעות לקיומה של התוכנית. שיעורי המימוש גבוהים ביחס לשיעורים שנמדדו במדינות אחרות בשלבים דומים של הפעלת התוכנית, וזאת אף על פי שהיקף ההטבה בישראל צנוע יחסית למדינות אלה.

הממצאים מראים שמס ההכנסה השלילי חילץ מעוני כ-4.5 אחוזים ממקבלי המענק, צמצם את פער העוני בכ-5 אחוזים, והגדיל את הכנסות החמישון התחתון של מקבלי המענק בכ-12 אחוזים.

נמצא גם ש-80 אחוזים מהתמיכות ניתנו למשפחות עם ילדים בארבעת העשירונים התחתונים של התפלגות השכר. עוד דווח שבקרב מקבלי המענק ירד שיעורם של אלה שנאלצו לוותר על שירותים חיוניים כביקור אצל רופא מומחה או טיפול שיניים, וכן שיעורם של אלה שסבלו מניתוק טלפון או חשמל. נמצא הבדל בין פרופיל הזכאים שיש להם ילדים (בני פחות מ-19 שנים) ובין זה של הזכאים גילאי 55 ומעלה שאין להם ילדים: ממדי העוני גבוהים יותר בקרב משפחות עם ילדים.

על בסיס הניסיון שנצבר ונלמד עד כה ניתן לקבוע כי מס ההכנסה השלילי הוא כלי ממוקד ואפקטיבי לשיפור ההכנסה של האוכלוסייה העובדת ברמות השכר הנמוכות. הכלי אפקטיבי במיוחד לצמצום תחולת עוני ועומקו בקרב משפחות עם ילדים. ההטבה סייעה גם להעלאת ההכנסה של משפחות עובדות ברמות הכנסה שהן מתחת לקו העוני או מעט מעליו.

אף שבשלב זה אי אפשר לדעת מה יהיו השפעות התוכנית על שיעורי התעסוקה והיקפיה, ניתן להעריך על סמך הניסיון הבין-לאומי שהן לא יהיו משמעותיות. עם זאת, בניגוד לכלי מדיניות אחרים, מס ההכנסה השלילי לא צפוי לפגוע בשיעורי התעסוקה.

ממצאי הדו"ח תומכים בהרחבת תוכנית מס ההכנסה השלילי לפריסה ארצית; זאת במיוחד לנוכח בעיית העוני בקרב משפחות מרובות ילדים עם מפרנס אחד, והפערים המתרחבים בהכנסה.

בתגובה לדו"ח, פרסם משרד האוצר הודעה מיוחדת בה נאמר כי: "אנו מברכים על ממצאי מחקר בנק ישראל ומכון ברוקדייל באשר לחשיבותו הרבה של מס הכנסה שלילי, אשר תומכים במדיניות אותה הוביל משרד האוצר.

במחקר נמצא כי באזורים הנבדקים, מס הכנסה שלילי שימש ככלי אפקטיבי להעלאת ההכנסה בקרב משפחות בעלות רמת הכנסה נמוכה. כזכור, באזורים הנבדקים הופעלה במקביל גם תכנית "אורות לתעסוקה" (מרווחה לעבודה), אשר על פי מחקר קודם של מכון ברוקדייל העלתה את שיעור התעסוקה של משתתפיה באותם אזורים באופן משמעותי.

בהתאם לממצאי המחקרים, יש לקדם פריסה ארצית של מס הכנסה שלילי לצד פריסה ארצית של תכנית שילוב מקבלי גמלאות בעבודה, מכיוון שמדובר בכלים שלובים הקשורים זה בזה ושהשפעתם הכוללת תתרום לאין שיעור לקידום תעסוקת השכבות החלשות.