עובדים שפרשו פרישה מוקדמת בהסכמה עשויים היו שלא לשקול את אופציית הפרישה המוקדמת אם לא היו נתונים ללחצים סביבתיים רבים כל כך במקום העבודה, כך עולה ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת חיפה שבדק את משמעותה של פרישה מוקדמת

כלים

"יש לעודד מדיניות עבודה עד גיל מבוגר או לבטל את חובת היציאה לפנסיה. כך ייפסק התיוג כ'זקנים', התחושה הרעה של האנשים עצמם תעלם ואיתה הלחץ הנפשי המתקרב עם התקרבות גיל הפרישה וכל אחד יוכל להחליט על פי יכולתו ורצונו האם להמשיך לעבוד", ציינה סיגל נעים שערכה את המחקר.

במחקר האיכותני, אותו ערכה נעים בהנחיית ד"ר ישראל (איסי) דורון, רואינו בראיונות עומק גברים שבחרו לפרוש בפרישה מוקדמת מחברות ממשלתיות, שעברו תהליכי הפרטה, כשטווח השנים שעבר מהפרישה הוא 3-5 שנים. כאמור, אחד הממצאים הוא שהפורשים רואים בגיל הפרישה (כיום 67 לגברים ו-64 לנשים) "קו סיום" מלאכותי, שנועד בעיקר למטרות איזון אקטוארי של חברות הביטוח: אף אחד מהם אינו רואה עצמו כזקן וברור להם שלפניהם עוד משך חיים ארוך ומהנה.

לדבריה של החוקרת, למרות שמדובר באנשים שפרשו בפרישה מוקדמת מרצון - בניגוד לפרישה מוקדמת בכפייה - התחושה העיקרית שעלתה ממרבית הנחקרים היא תחושת אכזבה עמוקה שחשו ממקום העבודה. עוד היא הוסיפה כי מרכזיות העבודה, על אף הריחוק מהפרישה, מתבטאת גם בדרך שהם מתארים את עצמם. כשהתבקשו לספר את סיפור חייהם מרבית המרואיינים תיארו עצמם דרך הקריירה התעסוקתית שלהם בפרטי-פרטים, כשרק מעטים בחרו לספר על משפחתם וגם זה במשפט אחד או שניים.

ממצא נוסף שעולה מהראיונות הוא שלמרות שכלפי חוץ מספרים הנחקרים כי הם מרוצים מהפרישה וכי הם אלה שבחרו לפרוש מכיוון שהעבודה כבר לא התאימה להם, מדובר למעשה בסיפור כיסוי - בעיקר כלפי עצמם - שבא לגשר על המציאות הקשה שנכתפה עליהם, מציאות של אכזבה, תחושת עלבון והבנה כי אם יסרבו לפרוש הזכויות הפנסיוניות שלהם יפגעו. "זהו למעשה מעין סיפור כיסוי המסייע להם להבנות מציאות חדשה עמה יוכלו לחיות בשלום", אמרה החוקרת.

לאור כל זאת, ממליצה החוקרת הפרישה לעודד מדיניות עבודה עד גיל מאוחר או להסיר את חובת הפרישה. "בצעד זה המעבר מעולם העבודה לעולם הפרישה יהפוך לחלק יותר וחד פחות ובאופציית הפרישה יבחרו רק המעוניינים. כך ניתן יהיה לתגמל עובדים אשר ימשיכו ויתמידו בעבודתם ובכך יוכלו להבטיח לעצמם עתיד כלכלי משופר אף יותר לכשיחליטו אכן לקום ולפרוש", סיכמה.

עדכונים אחרונים

ספט 29, 2024

שילוב בין יזמות לטכנולוגיה: הכשרה אקדמית שיכולה לעזור לכם להקים סטארט אפ

העולם המודרני רווי חדשנות טכנולוגית, וסטארט-אפים טכנולוגיים ממשיכים להוביל את השינוי…
ספט 26, 2024

הצעד הראשון לקראת תואר באמנות: חושפים את התוכנית ללימודים בבית ברל

תואר ראשון באמנות: הדלת לעולם של יצירה עולם האמנות הוא עולם של אינסוף אפשרויות. תואר…
אוג 22, 2024

ניהול סטארט-אפ נכון: טיפים שכל יזם מתחיל צריך להכיר

הקמת סטארט-אפ היא תהליך מאתגר ומרגש המצריך ידע, יצירתיות ויכולת ניהול גבוהה. הצלחת…
יול 31, 2024

קשיים ואתגרים באקדמיה: הסוד טמון בתכנון ואסטרטגיה

לימודים אקדמיים הם תקופה מאתגרת ומלאת לחץ עבור סטודנטים רבים. ההתמודדות עם הקשיים…
ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…